Noptea albă a muzeelor a început cu proteste în toată țara. Muzeografii au cerut salarii mai mari şi mai mult respect pentru cei care păstrează cultura. În semn de protest, unele dintre cele mai vizitate obiective nu au rămas deschise după lăsarea întunericului, aşa cum se întâmplă de 20 de ani în Noaptea Muzeelor.
Mulţi au mers să se bucure de cultură pe lumină şi au plătit bilet la preţ întreg.
Așadar, cea de-a douăzecea aniversare a nopţii muzeelor a fost umbrită de proteste. Muzeografi din toată ţara au venit la Bucureşti pentru a cere salarii decente şi echitabile.
Ioan, muzeograf: Un lucrător într-un muzeu aflat în subordinea Ministerului Educaţiei care este începător are un salariu mai mare decât un lucrător care activează în muzeele din subordinea Ministerului Culturii. Noi am solicitat un minim de bun simţ, 20%.
Sunt opt mii de muzeografi care lucrează în muzeele de stat din România. Cel mai prost plătit angajat câştigă puţin peste 2.000 de lei în mână.
Muzeograf: Diferenţele salariale sunt de 700 – 800 de lei pentru aceeaşi treaptă profesională. Aceste inechităţi au creat între noi duşmănie. Poate cu această ocazie Guvernul României se gândeşte şi la cei care păstrează memoria culturală a acestui neam.
Așadar, doar în Capitală, patru muzee importante vor fi închise în semn de protest
– Muzeul Național de Istorie a României;
– Muzeul Municipiului București;
– Muzeul Național de Artă;
– Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
Cel mai vizitat muzeu din Bucureşti și-a închis porţile la ora 20:00, aşa că oamenii au profitat în timpul zilei să vină şi au venit să viziteze expoziţiile de la Muzeul Antipa. Nu au intrat gratuit, ca la noaptea muzeelor. Au plătit 20 de lei adulţii şi 5 lei elevii pentru un bilet.
Cozi uriaşe, de mii de oameni, au fost şi la Muzeul Cotroceni
Uşile au rămas închise și la Muzeul Naţional al Bucovinei, cel mai mare din Suceava, unde anul trecut au ajuns peste jumătate de milion de vizitatori.
Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei: Nivelul de salarizare din muzee este jenant. Un şef de serviciu, cu vechime maximă, cu doctorat, cu normă de hrană, ia, la Suceava, 4.800 de lei. Muzeele din sistemul de învăţământ au cu 40% mai mult.
Alte 16 obiective din judeţ s-au retras din cadrul evenimentului. În total, 250 de obiective culturale din ţară au putut fi vizitate gratuit în această noapte.
Anul trecut, au fost deschise mai bine de 300 de instituţii de cultură în Noaptea Muzeelor.
Sursa Observator