Proiectele transfrontaliere pe infrastructura rutieră, precum şi pe sănătate şi candidatura Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană – 2021 au fost cele mai importante teme discutate de autorităţile arădene, cu noul ambasador al Republicii Ungare în România, Zákonyi Botond. Acesta a fost prezent într-o vizită de lucru ieri, la Arad, unde a purtat discuţii atât cu reprezentanţii municipalităţii, cât şi cu cei ai Consiliului Judeţean.

Preşedintele Nicolae Ioţcu i-a prezentat E.S. Zákonyi Botond, proiectele pe care judeţul Arad, în parteneriat cu judeţele vecine maghiare, le-a derulat prin accesarea de fonduri transfrontaliere, în cadrul programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România din perioada 2007-2013. Este vorba de construirea drumurilor de legătură Dombegyhaz – Variaşu Mic, în cadrul căruia s-a reabilitat DJ 709C Arad– Variaşu Mic şi de drumul Elek – Grăniceri în care, pe partea română, s-a pus la punct DJ 709J Grăniceri – Sânmartin. Pe sistemul medical, spitalele judeţene din Arad şi Gyula (Ungaria) au dezvoltat un parteneriat pentru crearea unui reţele comune de telemedicină. Prin acest proiect s-a realizat o reţea comună de telemedicină în domeniile: urgenţă, hematooncologie, diabet şi radiologie. De asemenea, s-au purtat discuţii despre deschiderea a cinci noi puncte de frontieră între România şi Ungaria. „Noile treceri de frontieră, vor asigura o legătură bună între locuitorii din judeţul Arad şi cei din Bekes şi Csongrad, cu care noi am colaborat excelent în cadrul programului  de Cooperare Transfrontalieră şi nu numai”, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Oficialii maghiari şi-au arătat deschiderea pentru identificării unor noi oportunităţi colaborare pe noi proiecte comune

Proiectele municipalităţii

La întâlnirea primarului Gheorghe Falcă cu ambasadorul maghiar au mai participat Magdo Janos, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, András Pál, secretar al ambasadei şi Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad.

Un subiect important abordat de primarul Aradului a fost candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021, pentru care, oraşele partenere din Ungaria și-au exprimat deja susținerea. Primarul Gheorghe Falcă a subliniat valoarea pe care o reprezintă moștenirea multiculturală a Aradului și importanța contribuției comunității maghiare și a celorlalte minorități la istoria și cultura arădeană. Acesta a mai vorbit şi despre câteva din proiectele municipalității, precum înființarea unei secții de limba maghiară la Teatrul „Ioan Slavici“, punerea în valoare a relicvelor Revoluției de la 1848 din colecția Muzeului şi extinderea şi reabilitarea Parcului Reconcilierii, care ar urma să se realizeze în acest an.

Primarul Aradului a explicat şi rolul principal al Cetății Aradului în proiectul de candidatură pentru Capitala Culturală, prezentând şi stadiul demersurilor pentru transferul Cetății în administrare locală.

Recomandările redacției