Interviu cu Vasile Ciceac, primarul orașului Nădlac

ciceac sala primariePentru orașul Nădlac, Guvernul României a acordat „0,000 mii lei“ după cum scrie în chiar scrisoarea primită din partea Ministerului Finanțelor, la Primărie, pe numele primarului Vasile Ciceac. Pentru a lămuri clar și concis situația celui mai vestic oraș arădean, primarul orașului Nădlac ne-a acordat un scurt interviu zilele trecute.
– Domnule Vasile Ciceac, au fost unele discuții alarmante în spațiul public vizavi de viitorul unor servicii precum SMURD Nădlac. Care este situația de fapt?
– Ca să avem o situație clară, trebuie stabilit clar despre ce bani vorbim la nivel de oraș, așa cum se face… într-o familie, de exemplu. Ei bine, pentru orașul Nădlac, bugetul de venituri prognozate pe 2015 este de circa 6,3 milioane lei (roni). Necesarul pentru cheltuielile de funcționare ale administrației este de circa 6,2 milioane lei; aici intră: utilități (curent, apă, încălzire), salarii personal, consumabile ș.a. Însă orașul are costuri și pentru alte unități precum: * Serviciul SMURD Nădlac – înființat cu foarte mari eforturi ca o necesitate medicală stringentă în ianuarie 2010, cu 13 paramedici, deservind pe lângă ora­șul Nădlac și comunele Șeitin, Semlac, Peregu Mare, Secusigiu și că­ruia îi datorează viața foarte mulți localnici – costurile funcțio­nării fiind de 420 mii lei. Viața și sănătatea au mereu prioritate, prin urmare nici nu se pune probleme desființării: dimpotrivă, vrem DOAR să atenționăm factorii responsabili despre situația creată pentru a putea primi ajutor; * Liceul „J. Gr. Tajovsky“ – unde învață circa 1.200 de elevi, din Nădlac, Șeitin și Semlac – cu majoritatea clădirilor aparținând cultelor religioase (prin retrocedarea din 2005), cărora le plătim chirie 390 mii lei anual; * Centrul de Zi pentru Minori, preluat de la CJA în 2015, sprijină între 20 și 25 de copii nădlăcani cu probleme. Ei sunt supravegheați și ajutați (de minimul de personal aferent de specialitate: acum 8 persoane) să ajungă la… normalitate și necesită alți         304 mii lei; * Serviciul de Evidența Populației, ce deservește Nădlac și Șeitin costă Primăria Nădlac alți 90 mii lei.  În total suma se ridică la 1,204 milioane lei.
– Care-i situația investițiilor?
– Orașul Nădlac are de finalizat în acest an mai multe proiecte cu finanțare UE pentru care suntem obligați să plătim cofinanțarea stabilită în proiecte, tot din bugetul local. Trei lucrări așteaptă cofinan­țare: * modernizarea plus extinderea unui corp de clădire al celui de-al doilea local al unei școli
(aparținând orașului), lucrări ce costă circa 30 mii lei; * realizarea noului Campus Școlar, investiție mare de care orașul Nădlac are mare nevoie, mereu întreruptă însă și de anul trecut reluată: 553 mii lei; extinderea rețelei de apă curentă și canalizare, valoarea finanțării fiind de 521 mii lei. În total vorbim de încă 1,101 milioane lei, bani pe care nu-i avem.
– De unde au apărut atunci aceste speculații?
– Acum două săptămâni s-a discutat cu toți primarii, la CJA, la întâlnire participând și un reprezentant al Guvernului din Ministerul de Finanțe. Acolo am ridicat această problemă – a finanțării SMURD-ului! – însă nu în sensul desființării, dimpotrivă; am insistat puternic pentru urgentarea găsirii unei soluții ca SMURD Nădlac să-și continuie activitatea, orașul având nevoie de el, fiind la 52 km de cea mai apropiată Unitate de Urgențe care e în municipiul Arad! Am ridicat această problemă deosebită și la ședința Comitetului Director al Asociației Orașelor din România și… se pare că sunt unele promisiuni, unele speranțe dar pentru a doua jumătate a anului.
– Prin urmare, de câți bani ar mai fi nevoie doar la… o „primă strigare“?
– Păi dacă adunăm cele două mari capitole pe care vi le-am enumerat detaliat ar mai fi nevoie de cel puțin 2,308 milioane lei, bani pe care, repet, nu-i avem dar nici nu se pune problema sistării activităților de care am vorbit.

Recomandările redacției