pneumonie

Numărul cazurilor de bolnavi a cailor respiratorii a scăzut dar s-au înmulţit numărul internărilor cu cazuri grave, în special cei bolnavi de pneumonie.
Într-adevăr numărul bolnavilor a scăzut în ultima săptămâna de la 1480 la 1243, dar numărul internărilor cu stări grave de sănătate a crescut de la 59 de internări la 75, cei mai afectaţi fiind copii cu vârstă cuprinsă între doi şi patru ani, cu 19 cazuri . Majoritatea celor internaţi suferă de o formă gravă de pneumonie, din cauza faptului că bolnavii se prezintă la doctor cu întârziere, când boală a luat o formă avansată.
Numărul de bolnavi cu căile respiratorii este probabil mai mare dar mulţi preferă să se trateze acasă fără să mai apeleze la doctor.

Recomandări
Evitaţi contactele infectante cu persoanele bolnave. Evitaţi aglomerările umane. Nu socializaţi dacă sunteţi bolnav. Cele mai fragile persoane sunt gravidele, sugarii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice.
Spălaţi-va pe mâini ori de câte ori este nevoie şi aveţi posibilitatea, fiţi un exemplu pentru copii; aceştia trebuie deprinşi cu noţiuni elementare de igienă în prevenirea îmbolnăvirilor.
Curăţaţi veselă şi tacâmurile tot timpul şi dezinfectati-le insistent dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. Spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite, înainte de a fi oferite altora.
Folosiţi şerveţele de hârtie pentru a va acoperi gură şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-va pe mîini.
Dormiţi bine şi mâncaţi sănătos (fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă).
Beţi cât mai multe lichide, pentru a va hidrata suficient. Apă, sucurile naturale, ceaiurile calde , lămâile, mierea şi supele calde de pui sunt de preferat.
Evitaţi alcoolul, cofeină şi renunţaţi la fumat.
Purtaţi îmbrăcăminte adecvată temperaturilor ambientale. Încălţămintea să va păstreze picioarele uscate şi calde.
Staţi acasă şi odihniţi-va dacă aveţi febra, va curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o masca pentru nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
Păstraţi-va camera caldă, dar nu o supraîncălziti. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a va reduce congestia nazală şi a va atenua tusea.
Antibioticele nu ajută în viroze sau gripe. Ele se folosesc numai dacă acestea se complică cu infecţii bacteriene şi numai la recomandarea medicului.

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției