O furtună năprasnică s-a abătut ieri peste întreg judeţul Arad, iar în mai puţin de jumătate de oră a făcut ravagii. O femeie a murit după ce un copac a căzut peste ea în Staţiunea Moneasa. Se pare că este vorba despre o turistă, care şi-a găsit sfârşitul chiar în faţa Hotelului Moneasa. Primarul comunei Moneasa, Ioan Nuţu Herbei, spune că întreaga comună este serios afectată. De asemenea, zeci de case de pe Valea Mureşului au rămas fără acoperiş, iar DN 7 a fost blocat pe mai multe porţiuni din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. La ora 18.45, în drumurile județene din județul Arad au fost degajate de echipele mixte ale ISU si Consiliului Județean. Se mai circulă cu greutate pe tronsoanele Julița-Mădrigești și Sebiș-Moneasa. „A fost cod portocaliu de vijelie în județ, în această după-amiază (n.r. ieri).  Le mulțumesc celor de la ISU, care au răspuns foarte prompt solicitări noastre deși în tot județul a fost dezastru! În continuare suntem în cod galben de furtună în anumite zone din județ, dar situația este sub control pe drumurile județene din Arad”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea.
Luni dimineața activitatea Consiliului Județean va începe cu o ședință operativă de inventariere a pagubelor. Din primele informații mai multe biserici din județ au crucile smulse, sunt zeci de case avariate și în comuna Moneasa o persoană și-a pierdut viața, strivită de un copac.
În municipiul Arad mai mulţi copaci au fost smulşi şi au ajuns pe carosabil, blocând circulaţia maşinilor. În zona Boului Roşu, la blocul Via Romana au căzut 20 geamuri de la balcoanele apartamentelor. Bucăţile de sticlă au lovit cel puţin trei autoturisme aflate în parcarea blocului, care aveau parcarea plătită, iar din fericire nimeni nu se afla în acel moment acolo.
Imediat după încetarea manifestărilor violente ale furtunii din seara zilei de duminică, 17 septembrie 2017, mai multe echipe de inter­venție ale operatorilor de spații verzi, ISU și a operatorului de salubritate stradală s-au implicat promt în vedere remedierii avariilor produse de fenomenul meteorologic.
S-a lucrat de zor pe străzile Crișan, Octavian Goga, Digului și Andreny Caroly unde mai mulți copaci au fost dezrădăcinați, o parte din ei căzând pe partea carosabilă. Echipele de la salubritate au intervinit pe arterele din municipiu pentru a înlătura resturile vegetale rezultate în urma furtunii. Din cauza intensităţii vântului, un panou informativ de pe Calea Aurel Vlaicu a fost doborât la pământ.
În nici 40 de minute, rafalele puternice de vânt au reușit să smulgă acoperișul de tablă de pe un imobil aflat pe Calea Timișorii în cartierul Aradul Nou, lângă „Lanțul”. Traficul rutier a fost blocat până când mai mulți arădeni au tras bucata mare de tablă de pe carosabil. În zona UTA, un copac de o înălțime amețitoare a căzut de-a curmezișul șoselei. În cartierul Gai, o salcie de 14 ani a fost pur și simplu smulsă cu tot cu rădăcinile imense din pământ. În zona Stației CFR Arad, un semafor a fost luat de vânt și aruncat pe jos. În zona INTIM, un tomberon mare a fost dus de vânt în mijlocul părții carosabile, pe strada Elena Ghiba Birta, la intrarea în sensul giratoriu. În mai toate cartierele din municipiul Arad, vântul puternic a smuls țigla de pe acoperișul caselor sau al unor blocuri, bucățile fiind proiectate pe mai multe mașini parcate în apropiere.
Dezastru la Timişoara
Cinci persoane au murit și alte cel puțin 30 au fost rănite la Timișoara, după ce mai multe panouri publicitare și câțiva copaci au căzut peste ele în timpul unei furtuni puternice. O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar. O altă persoană a decedat după ce maşina în care se afla a fost distrusă de panoul de bun venit situat la intrarea în Timişoara. Alte cinci persoane au fost rănite.
Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, reprezentanții IGSU recomandă cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Reacţia preşedintelui României
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 17 septembrie, un mesaj în urma furtunilor puternice care au avut loc în Vestul țării. „Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul țării, unde, în urma unor furtuni puternice, mai multe persoane și-au pierdut viața, alte zeci au fost rănite și s-au înregistrat daune materiale semnificative. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă sănătate tuturor celor care au fost răniți în aceste tragice circumstanțe. Autoritățile au obligația să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză.”, se arată în mesajul Președintelui Klaus Iohannis.

Recomandările redacției