În plină criză mondială a ouălor, țara noastră se mai confruntă cu o altă problemă. Comisarii europeni vor să interzică fermierilor români să mai crească păsări în cuşti. Şi asta în condiţiile în care două treimi din ouăle pe care le mâncăm provin de la găini stresate. Dacă va fi aplicată, măsura ar putea duce la o creștere a preţurilor, atât la carnea de pui, cât şi la ouă.
Mai mult de jumătate dintre găinile crescute pentru ouă sunt ţinute în cuşti. Sunt aşa numitele găini stresate, după cum susţin activiştii pentru drepturile animalelor. Spațiul care revine fiecărei păsări nu este mai mare decât o foaie de hârtie. Comisarii europeni ar putea obliga România să ia măsuri pentru a schimba situaţia.
Iuliana Marin, Freedom and Respect for Every Earthling: Deşi trendul, în ultimii 10 ani, la nivelul Uniunii Europene a fost să se renunţe la cuşti, România, din 2014 şi până acum, şi-a dublat, de fapt, numărul. La sfârşitul acestui an ar trebui să se publice şi propunerea legislativă a Comisiei.
Astfel crescătorii de păsări vor trebui să mărească suprafeţele halelor sau să crească mai puţine găini.
Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: Costurile vor creşte şi atunci aceste cheltuieli suplimentare pentru a crea spaţiul necesar dezvoltării păsărilor în curte va fi urmat de o creştere a preţului.
Fermierul Mihai Petruşi crește păsările în sistem hibrid. Şi în hale, şi la sol.
”Fiind vorba de un sistem de creştere ecologic, avem un procent de ouat mai mic faţă de convenţional, şi anume ne situăm undeva între 70 – 80 la sută, pe un ciclu de producţie”, spune fermierul pentru Observator.
”A fost o discuţie pe această temă, ca să nu le mai dăm banii prevăzuţi în planul naţional strategic pentru bunăstarea animalelor, precizându-se faptul că e nevoie să trecem la altă tehnologie de creştere a păsărilor, de la cuşti la sol. Nu-i posibil acest lucru, l-a înţeles şi comisarul. Până în 2027, dăm aceşti bani şi pentru păsările de ouă care sunt crescute în cuşti”, declară Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Activiştii cred totuşi că impactul asupra preţurilor va fi minim
”În cazul în care toate fermele cu baterii din România ar trece la sistemul cu hale la sol, adică de la ouă cu cifra 3 trecem la ouă cu cifra 2, preţul naţional ar creşte cu 4,73%.”, spune Iuliana Marin, Freedom and Respect for Every Earthling.
În magazine, clienţii pot recunoaşte uşor ouăle care provin de la găini stresate. Sunt marcate cu cifra 3. Ouăle de la găinile crescute în hale sunt notate cu 2. Cele care au cifra 1 provin de la păsările cu acces la aer liber, iar zero indică un produs BIO. Ar fi bine să evităm ouăle ştampilate cu cifra 3, spun specialiştii. Găinile crescute în cuşti eliberează hormonii stresului în ouăle și carnea lor care prin consum se transferă la oameni.
”Un ou crescut dintr-o găină ţinută la sol şi afară în aer liber va avea colesterol mai puţin. Vitamina D prezentă în oul de bună calitate e de şase ori mai mare”, spune un nutriționist.
În statistici, preţul ouălor a crescut cu 30%. La raft, însă, majorarea e dublă, în comparaţie cu anul trecut. În medie, un român consumă anul între 220 şi 240 de ouă.
Sursa Observator