Interviu cu primarul orașului Pecica, Petru Antal. Vorbim despre un oraș, care s-a dezvoltat foarte mult, în ultimii ani. 

 Glasul Aradului:  Domnule primar, 2023 a fost un an cu numeroase lucrări în orașul Pecica. Care este stadiul proiectelor în acest moment?

Petru Antal:  De ani de zile avem mai multe proiecte în implementare, în paralel, dar, într-adevăr, 2023 a fost unul plin. Spun asta cu mândrie, deoarece lucrăm la o serie de investiții care cresc gradul de confort al locuitorilor orașului Pecica și ai satelor aparținătoare.

Cel mai complex se numește „Îmbunătățirea calității vieții prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale, oferirea unor posibilități de petrecere a unui timp liber de calitate și modernizarea infrastructurii publice urbane în orașul Pecica”.

În valoare de peste 25 de milioane de lei, cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, de la Uniunea Europeană, acest proiect de amploare are o componentă educațională, una de tineret, una culturală, dar include și lucrări de modernizare a infrastructurii.

– Puteți să ne detaliați aceste componente și în ce fază de execuție se află?

– Proiectul cuprinde mai multe obiective importante, care sunt legate de rețea nouă de piste pentru bicicliști.

Dacă e să privim geografic, din nord spre sud, începem cu Școala Primară nr. 3, situată pe strada 1, lângă Drumul Național 7.

Unitatea de învățământ a trecut prin reparații capitale, fiind refăcute atât interioarele, cât și acoperișul și fațada. A fost construită și o aripă nouă de clădire, iar în curte acum se finalizează noul teren de sport, unde elevii vor putea face mișcare.

Venind spre zona centrală, avem fosta Școală Primară Zágoni (de pe strada 401).

Clădirea spațioasă, nefolosită de decenii,a fost salvată prin transformarea într-un centru de tineret modern, cu spații unde tinerii pecicaniîși vor putea petrece timpul liber cu diverse activități (tenis de masă, dans, cățărare etc). Clădirea va fi dotată cu instalație multimedia, în curte se va amenaja o pistă de skateboard și vor putea fi închiriate skateboard-uri și biciclete.

Rețeaua culturalăpecicană se va îmbogăți cu un Centru Cultural Tradițional, care va cuprinde atât expoziții etnografice, cât și ateliere multifuncționale.

Noul imobil se construiește în vecinătatea Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” și va contribui la menținerea interesului pentru tradiția locală. Aici vor fi organizate seminare, conferințe și ateliere de creație (cusut, gastronomie, creații din nuiele, pictură, ceramică, muzicale etc.).

Viața culturală mai câștigă un spațiu exterior futurist, tot în cadrul acestui proiect complex.

Mare parte din elementele de rezistență a acoperișului teatrului de vară s-au montat, au fost realizate și tribunele, sub formă de amfiteatru, precum și scena cu încăperile tehnice și anexe.

Locația dedicată spectacolelor în aer liber, va putea găzdui 500 de persoane și va fi dotată cu cea mai modernă tehnică audio-video.

După cum spuneam, obiectivele sunt legate între ele de tronsoane modernizate, ceea ce înseamnă încă patru străzi asfaltateşi modernizate în orașul Pecica: 236, 324, 327 şi 401.

Pe strada 401 modernizarea a însemnat refacerea stratului carosabil și lărgirea acesteia, prin construireade piste pentru bicicliști pe ambele sensuri, amenajarea trotuarelor, a podețelor, a rigolelor de scurgere a apei pluviale și a spațiilor verzi.

Strada 236, care duce la cimitirul romano-catolic, a fost asfaltată, s-au amenajat trotuare şi parcări,iar pe fostul dig de protecție al orașului (străzile 324 şi 327) s-a realizat o faleză asfaltată, cu trotuare şi accese la proprietăți.

În plus, a fost realizat un drum de acces nou până la teatrul de vară, care trece prin Pădurice, unde au fost amenajate și locuri de parcare.

– Ați avut și alte proiecte în implementare în acest an?

– Bineînțeles, avem o listă întreagă de investiții importante la care lucrăm.

S-au făcut forajele şi s-au pus conductele subterane pentru proiectul intitulat „Sistem de producere si distribuție a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Pecica”, prin care valorificăm bogăția care se ascunde sub orașul nostru şi vom încălzi un număr de 13 clădiri publice din zona centrală: grădinițe, școli, sediile primăriei și hala agroalimentară.

În curtea Școlii Primare nr. 1 din Cocota se află în construcție centrul de zi inclus înproiectul „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”, implementat cu Direcția Generală de Asistență Socialăși Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica, prin Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.

Seva oferi consiliere şi sprijin pentru comunitatea romă şi vor exista spații pentru desfășurarea de activități educative, recreative, creative și de socializare, pentru a stimula participarea școlară a copiilor și a preveni abandonul școlar. În completare, tot aici se construieșteun nou teren de sport multifuncțional (pentru fotbal, baschet, volei și tenis de câmp).

Urmează să fie licitate cele 35 de boxe de depozitare construite în zona Iril, pentru a fi folosite de locatarii din cartier.

Recent a fost finalizat şi un nou drum de acces spre parcul de agrement al orașului, de la capătul străzii 339, locul popular de petrecere a timpului liber având două intrări.

Lucrăm la alimentarea cu gaze naturale a localităților Turnu și Sederhat, soluția propusă fiind racordarea la sistemul de distribuție din conducta care alimentează orașul Pecica.

Până vremea este favorabilă, continuă construcția drumurilor de exploatare agricolă dintre Pecica, Turnu și Sederhat, care vor permite fermierilor accesul pe terenurile agricole evitând drumurile naționale sau județene circulate.

Cele trei tronsoane, cu lungimea totală de 8,461 kilometri, vor avea lățimea de 5 metri, suprafața agricolă deservită fiind de peste 650 de hectare.

La Turnu este în curs de finalizare modernizarea completă a Căminului Cultural. Instituția culturală va fi mai modernă clădire din satul aparținător. La fel de moderne și practice vor fi dotările (sonorizarea, sistemul de proiecție, luminile etc.) pentru cei 146 spectatori, cât va fi capacitatea sălii de spectacole.

Instituția de cultură va include un atelier de artă, garderobă, vestiare, grupuri sanitare și o curte amenajată cu spatii verzi și locuri de recreere, în cadrul proiectului din fonduri europene, câștigat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), împreună cu Grupul de Acțiune Locală „Lunca Mureșului de Jos”.

– Ce părere aveți de criticile cu privire la realizarea lucrărilor?

– Înțeleg nemulțumirile unor cetățeni. Avem în derulare, concomitent, un număr mare de proiecte, ceea ce poate cauza neplăceri locuitorilor din zonele în care se lucrează.

Vremea a fost favorabilă și în cursul toamnei, am avansat bine cu execuția lor și sunt convins că toți pecicanii se vor bucura de confortul asigurat, în special locuitorii din proximitatea lor. Puțină răbdare din partea tuturor și vom avea orașul pe care ni-l dorim!

În încheiere, vreau să vă spun că în anul 2024 vom demara peste 20 de proiecte noi, majoritatea din fonduri de la Uniunea Europeană, cu finanțare nerambursabilă, partea noastră fiind de doar 2% din valoarea investiției.

 

Recomandările redacției