Dacă jucătorii Bătrânei Doamne se relaxează în această perioadă a sărbătorilor, pentru staff-ul tehnic și cel administrativ, vacanța este una activă. Cele două părți s-au pus de acord în ceea ce privește strategia de întărire a lotului în această pauză de iarnă și au ajuns la concluzia că echipa are nevoie de doi atacanți, care să rezolve criza cronică de eficacitate de care UTA a dat dovadă în special în ultimele etape.

În acest scop, Bogdan Apostu, către care clubul a externalizat serviciul de scouting, a primit misiunea de a căuta pe piață doi atacanți peste nivelul a ceea ce are UTA acum. O altă condiție este ca respectivii atacanți să fi evoluat suficient de mult în această toamnă astfel încât Laszlo Balint și staff-ul său să nu fie nevoiți să piardă timp cu punerea lor pe picioare din punct de vedere fizic, mai ales că sezonul se reia deja în a doua parte a lunii ianuarie.

Misiunea nu este ușoară dacă ținem cont că reprezentanții clubului s-au plâns nu o dată de faptul că atacanții buni sunt destul de puțini pe piață și de aceea destul de greu de adus din cauza sumelor de transfer și a salariilor mari. Din informațiile pe care le avem, până acum UTA a avut un plafon salarial de maxim 10.000 de euro pe lună per jucător dar este foarte posibil ca acesta să fie ridicat ținând cont că nu au fost găsite soluții viabile până acum în acest plafon. Însă această strategie implică ori o suplimentare a fondului de salarii, ori o subțiere cantitativă a lotului.

Cea de-a doua variantă pare a fi confirmată indirect de Laszlo Balint care a recunoscut că UTA s-ar putea despărți de mai mulți jucători decât era planificat, în această iarnă. Este clar în primul rând că plecările lui Florin Ilie și Marius Tomozei nu vor fi suplinite de sosiri în această zonă a ternului, ținând cont că UTA rămâne cu trei fundași centrali (Benga, Erico, Medjimorec), doi fundași laterali care pot evolua pe ambele benzi (Baravykas și Shlyakov), un fundaș dreapta (Vukcevic) și o soluție de backup valabilă atât pentru postul de fundaș central cât și pentru postul de fundaș stânga (Dima).

Un alt capitol la care UTA ar putea teoretic face reduceri este cel al jucătorului U21. În momentul în care și-a construit lotul, regulamentul prevedea obligativitatea a doi jucători „sub vârstă“ în teren dar între timp aceasta s-a redus la unul singur. Miculescu și Isac sunt principalii candidați pentru acest post dar în mod normal UTA ar mai avea nevoie de încă o soluție la acest capitol, pentru a fi sigură că nu rămâne descoperită. Așadar, este posibil ca dintre Mercioiu, Tudor Călin și Mar, unul să fie păstrat iar ceilalți doi să fie cedați. Prin prisma minutelor jucate, cel mai susceptibil de a rămâne ar fi Mercioiu, mai ales că este și jucătorul UTA-ei plus că spre deosebire de ceilalți doi, a mai și prins minute în acest sezon.

Păstrarea lui Mercioiu plus obiectivul de a aduce doi atacanți, ar face ca UTA să fie obligată să facă reduceri și în avanposturi, mai ales că nemulțumirile staff-ului și ale suporterilor sunt legate tocmai de evoluțiile atacanților. Din acest punct de vedere, Hora și Dangubic par vizați de o posibilă despărțire prematură însă rămâne de văzut în ce măsură clubul ar putea ajunge la înțelegeri avantajoase de negociere a rezilierii contractelor cu acești jucători. Mai există și varianta ca Dangubic să fie păstrat pentru o reprofilare în linia de trei din spatele vârfului, caz în care ar intra în discuție și o posibilă plecare a lui Liviu Antal, un alt jucător care în contextul salariului, vârstei și prestațiilor sale, ar putea face obiectul unei oferte de despărțire.

Sigur că toate aceste speculații ar putea fi date peste cap și de o ofertă foarte bună pentru David Miculescu sau de scenariul în care discuțiile de prelungire a contractului cu brazilianul Roger nu s-ar finaliza. Cu siguranță lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere și multitudinea de factori care se întrepătrund face ca misiunea să fie una dificilă; însă, dacă UTA vrea să facă în această jumătate de campionat un pas înainte și ca rezultate, nu doar ca joc, reușita acestui demers este esențială.

Recomandările redacției