Statisticienii arădeni au realizat o situație statistică privind cifra de afaceri și producția industrială, la nivelul județului nostru. Chiar dacă, deja de o bună perioadă, companiile duc lipsă de forță de muncă, acestea produc per total, chiar mai mult decât până acum și implicit au profit, deci o cifră de afaceri mai mare. Asta rezultă din datele oficiale provenite de la Direcția Județeană de Statistică Arad.

S-a vehiculat că fabrici din municipiu își vor închide porțile și își vor reloca activitatea în alte zone din țară sau chiar din afară. Cu siguranță s-au confruntat cu probleme legate de găsirea de personal, dar cu toate acestea, activitatea nu le-a fost afectată în mod negativ.

Astfel, de la începutul anului și până în luna aprilie, producția industrială înregistrată la nivel de Arad a înregistrat o crestere de 3,9%, comparativ cu  perioada corespunzătoare din anul precedent.

Și ajungem și la cifra de afaceri, unde dăm tot de plus. Valoarea cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principală de industrie (n.a piaţa internă şi piaţa externă) a înregistrat în primele trei luni ale anului, o crestere de  3,6%, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2018.

Trebuie să menționăm că, statisticile arată că arădenii sunt mai prost remunerați decât în alte zone din țară, asta deși industria merge bine. Deși cifra de afaceri a companiilor a crescut, semn că există cerere și profit, arădenii câștigă mai prost decât angajații din alte județe. Un motiv ar fi situația de pe piața muncii. Sunt multe oferte de angajare, dar și multă mână de muncă disponibilă.

Balanța pentru cât se cumpără din afară

Aradul este între județele pe plus, în echilibru raportat la exporturi – importuri. Nu este chiar între primele județe, însă se situează pe cel de al șaselea loc, într-un clasament oficial realizat de Institutul Național de Statistică. Informațiile se referă la totalul exporturilor și importurilor pe fiecare județ din țară pe primele 11 luni din 2018. Așadar, balanța se referă la cât se cumpără de afară și cât se importă.

În luna ianuarie 2019, exportul FOB realizat (n.a după sediul social din Registrul Statistic al Intreprinderilor – REGIS – al agentilor economici care au realizat exporturile / importurile de bunuri),  s-a ridicat la 278.886.000 de euro, iar importul CIF de marfuri la 250.282.000 de euro. Drept urmare, la nivelul judeţului s-a înregistrat un excedent comercial de 28.604.000 de euro.

Revenind la anul precedent, în 11 luni ale anului trecut, importurile au fost de 2,930,224,000 de euro, iar exporturile, de 3,331,306,000 de euro. Diferența, adică balanța pozitivă a ajuns la 401,082,000 de euro.

Recomandările redacției