OLYMPUS DIGITAL CAMERAOrdonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a decis să amâne timp de cinci ani punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive cu privire la restituirea taxei auto provoacă nemulţumiri în rândul arădenilor care au de recuperat bani de la Finanţe. Din informaţiile noastre, zeci de persoane, care au câştigat procesele intentate statului sună la Finanţe, pentru a cere explicaţii, însă plăţile sunt deocamdată sistate, până la apariţia unor clarificări, care trebuie să fie date de conducerile Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Ministerului de Finanţe.  „Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora. Aceste sume, plătite în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii va fi stabilită prin ordin comun al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrului finanţelor publice”, se arată în OUG nr. 8 din 26 februarie 2014, pentru mo­dificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare.
Deşi autorităţile centrale ar fi trebuit să vină în sprijinul celor care au de recuperat bani de la stat, aşa cum au promis în campania electorală, ordonanţa cu pricina nu face decât să producă un blocaj. Cum era de aşteptat, persoanele care au câştigat procesele cu statul, pentru recuperarea taxei auto sunt extrem de nemulţumite. „Când am vrut să-mi înscriu o maşină cumpărată din Germania, a trebuit să pun toţi banii jos. Acum, când s-a dovedit că taxa plătită era pusă în mod ilegal, statul îmi dă banii înapoi în rate. Este inadmisibil. Voi apela din nou la un avocat şi îi voi da din nou în judecată. Cei pe care i-am ales să ne conducă îşi bat joc de noi”, spune un arădean supărat.
„O taxă neconstituţională”
La rândul lor, avocaţii susţin că OUG 8/2014 este neconstituţională şi încalcă dreptul european. „Aceste taxe de înmatriculare au fost contrare dreptului european în momentul în care au intrat în vigoare. Acum statul vine şi spune, e adevărat că le-am perceput ilegal, le-aţi obţinut înapoi pe cale judecătorească, pentru că altfel nu am vrut să le restituim, apoi tot statul spune că restituie banii în decurs de cinci ani. Este vorba şi despre o discriminare aplicată acestei categorii de litigii, când a fost încălcată legislaţia europeană, faţă de altele, unde plăţile se fac conform soluţiei pronunţate de instanţă”, a declarat Cosmin Flavius Costaş, primul avocat care a câştigat un proces cu privire la restituirea taxei de poluare. Costaş mai spune că există neconcordanţe şi între prevederea care stabileşte modul în care se indexează sumele şi soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti de pe raza Curţii de Apel Timişoara. „În hotărârile judecătoreşti se spune că se acordă taxa actualizată cu do­bânda fiscală de la data plăţii taxei până la data restituirii efective. Asta înseamnă că şi dobânzile au o valoare mai mare, dobânda fiscală era de 36,5% pe an. Aceste hotărâri stabileau că statul plăteşte aceleaşi dobânzi ca o persoană care nu-şi achită la timp taxele şi impozitele”, a completat avocatul.
În condiţiile în care, până în momentul de faţă procedura de restituire a banilor este blocată, Costaş spune că nu au fost intentate încă procese. „Cu prima ocazie, când se refuză restituirea unei sume, vom avea o acţiune în instanţă. Se poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate şi vom da în judecată Guvernul, pentru a solicita despăgubiri”, a încheiat Cosmin Flavius Costaş.
Taxă declarată ilegală la Curtea de Justiţie a UE    
Vă reamintim că şi varianta din 2012 a taxei auto a fost declarată ilegală de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.  Motivul?  Taxa contravine tratatului de aderare. Până la sfârşitul anului 2013, se aflau pe rolul instanţelor de judecată nu mai puţin de 9.495 de acţiuni intentate de arădenii care au decis să-şi ceară banii înapoi. Până în februarie 2014, Fiscul arădean a restituit suma de 47.568.236 lei, ca urmare a soluţionării unui număr de 10.939 dosare.
Taxa auto a apărut în 2007, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale maşinii, de capacitatea cilindrică şi emisiile de dioxid de carbon, iar în ultimii ani a fost modificată de mai multe ori. Taxa a fost introdusă pentru a contracara înscrierile maşinilor second-hand din străinătate, însă nu a făcut decât să provoace nemulţumiri în rândul şoferilor.
În ceea ce priveşte taxa din 2012, aceasta trebuia plătuită şi în cazul maşinilor înmatriculate îna­inte de 2007, atunci când erau revândute.
Proprietarii de maşini din Arad care se consideră nedreptăţiţi de OUG 8/2014, ne pot scrie accesând site-ul ziarului nostru, www.glsa.ro.

  • Mirela spune:

    Eu sunt din Buzau , am castigat taxa auto in instanta si mi s-a spus de la finante „SA ASTEPT GRAFICUL DE RAMBURSARE A BANIILOR PT 5 ANI”
    Ponta impreuna cu PSD-ul sunt cei mai mari HOTI ,ar trebui sa ne desteptam cu toti si sa nu-i mai VOTAM dar cum exista atata prostie….
    Eu as dori sa-l intreb pe PONTA :ce a facut statul cu banii tuturor oamenilor care a platit taxa auto (eu am platit 59.500 lei, am recuperat cu Boc 1200 si mai am 47500+ dobanda)
    IMi PARE RAU CA M-AM NASCUT IN ROMANIA

  • fane spune:

    Buna.Sunt din Hunedoara. Am platit pentru taxa de poluare suma de 8.000 ron.Am cheltuit bani sa castig in instanta,dupa aproape 2 ani jumate,am castigat in sfarsit.,In data de 22.01.2014 am depus cererea de restituire iar acum nu mai primesc banii.
    Dragi romani,Toti pe care i-am ales pana in prezent au fost niste hoti dar guvernul Ponta ii intrece pe toti.Reusesc sa iti dea peste cap toate planurile pe care ti le faci,emitand peste noapte ordonante si legi neconstitutionale si impotriva poporului roman pentru a aduna bani la buget,intrucat sunt incapabili sa o faca altfel.
    In consecinta trebuie sa avem mare grija ca oameni ca Ponta si altii ,care ne fura zilnic ,sa numai ajunga la conducerea tarii ci in PUSCARIE ,acolo unde le e locul.

  • dan spune:

    AM ajuns sa imprumutam statul ROMAN sa mearga la banca sa se imprumute cum facem si noi

    • costel spune:

      Un mare nenorocit care a ajuns prim ministru exact ca Voda Lapusneanu {daca voi nu ma vreti eu va vreau} pune stapanire pe banii si munca noastra ,eu am platit 7500 ron in 2009 si acum am castigat procesul cu statu roman acest stat de rahat condus de un alt rahat Ponta si acum trebuie sa imi dea la la cersetor adica cat il lasa inima.
      O sa il mai voteze bunica si toata clica PSD care au distrus tara si au aduso la sapa de lemn.
      Nu mai faceti greseala si votati escrocii PSD am ajuns sa regretam PDL

  • Diana spune:

    Eu cred ca D-nul avocat Cosmin Flavius Costas ar trebui sa adreseze o scrisoare Comimisei Europene in care sa ceara initierea procedurii de infrigement impotriva Romaniei pt faptul ca nu se respecta deciziile acestora si mai ales cea din 2013 cu privire la modul si perioada in care se acorda dobanda fiscala.

  • Zota spune:

    Buna ziua! Sunt din Vaslui si, la fel ca celor de dinainte, mi s-a spus de la Finante sa astept un grafic de rambursare a taxei, 20% pe an, timp de 5 ani, desi eu am platit taxa de 2, 644 Ron intr-o singura transa, plus cheltuielile de judecata!!! Dar nu e vina noastra ca ne-am nascut in Romania! Trebuie sa facem ceva! Ne putem uni sa dam statul roman in judecata? Sunt alte solutii? Dumneavoastra cum ati procedat?

  • pelicanul spune:

    Astazi am fost sa-mi depun actele pentru recuperarea taxei auto. SURPRIZA. Cei de acolo au spus ca nu imi pot restitui banii (ai mei) pentru ca onor guvernul (de cacat) nu a emis inca metodologia de aplicare a ordonantei 8/2014. Ce pot sa spun?. Puie Monta.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției