Guvernul României pregătește o serie de măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor bugetare în 2025, denumite „Ordonanța trenuleț”. Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență obținut de Profit.ro, se prevăd plafonări de salarii și indemnizații pentru bugetari, precum și înghețarea posturilor de la stat, dar în același timp turismul va fi grav afectat. Partidele politice vor primi însă bani mai puțini de la stat.

În sectorul public, salariile, sporurile și alte beneficii vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024. Pensiile speciale și indemnizațiile nu vor fi indexate cu rata inflației, astfel acestea nu ar mai urma să fie majorate în anul 2025.
De asemenea, proiectul prevede faptul că se vor limita cheltuielile suplimentare, fără premii, bonusuri sau vouchere de vacanță.
Ordonanța pentru reducerea cheltuielilor prevede că se vor suspenda angajările pe posturile vacante, cu excepția celor unice.
Instituțiile și structurile subordonate vor trebui și ele să-și reducă numărul de angajați cu 25%

Aceste măsuri vizează eficientizarea aparatului de stat.

Indemnizația pentru concediul medical scade

O modificare importantă, menționată pentru prima dată public conform sursei citate, este reducerea indemnizației de concediu medical de la 75% la 65% din salariu.

De asemenea, finanțarea partidelor politice va fi redusă semnificativ. Proiectul prevede că „suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat se reduce de la cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut la cel puțin 0,005% și de cel mult 0,01% din produsul intern brut”.
În mod interesant, documentul menționează că „suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”.

Prioritizarea investițiilor și impactul asupra beneficiarilor de facilități

Conform „Ordonanței trenuleț”, se va crea un spațiu bugetar pentru investiții și proiecte finanțate din fonduri europene. Creditele de angajament pentru proiecte noi vor fi limitate la 50% din nivelul din 2024. De asemenea, vor exista reduceri limitate pentru transportul studenților și alte categorii de facilități sociale.

Codași la turism 

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce privește impactul „devastator” asupra industriei turismului pe care îl vor avea măsurile fiscale propuse prin „ordonanța trenuleț”, fără a fi însoțite de politici publice de compensare a impactului negativ și dezvoltare a turismului de incoming și susținere a investițiilor în domeniu.

„În timp ce țări din jurul nostru au o rezultate bune în ceea ce privește ponderea turismului în economia lor (Bulgaria, Ungaria, Croația, Polonia), ca urmare a unor investiții publice în infrastructură și promovare, a unei legislații suple și adaptate noilor dezvoltări – digitalizare, platforme online – și a creării cadrului pentru ca operatorii economici din turism să se dezvolte, România este codașă în acest clasament.

În ciuda tuturor insistențelor industriei turismului și a punerii la dispoziție din partea specialiștilor către toate formele de organizare pe care le-au avut autoritățile de reglementare din domeniu, turismul este codaș la împărțirea bugetului, are reglementări vechi și neadecvate și nu beneficiază de susținere optimă pentru promovarea internațională, lucru care a dus, conform BNR, pentru anul 2023, ca deficitul balanței comerciale din turism să fie de 3,694 miliarde de euro, în creștere față de 2022”, semnalează reprezentanții FIHR într-o Scrisoare deschisă adresată Guvernului României.

 

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției