Joi, la CLM a fost ședință „2 în 1”, adică, în prima parte a fost o ședință ordinară cu 50 de puncte pe ordinea de zi, iar după ce consilierii au ascultat, în picioare și cu mîinile în partea stânga a pieptului, acolo unde, în proporție de 99,9999% se află inima, a început o ședință ordinară, cu doar 7 puncte.Fiecare dintre ele a avut câte un punct discutat și dezbătut mai îndelung.

Mai fierbinte decât caloriferul…

…a fost cel referitor la ”Proiectul de Hotărâre privind aprobarea prețului de producere a energiei termice (exclusiv prețul energiei termice produse în cogenerare) tariful local de transport al energiei termice și tarifullocal de distribuție a energiei termice corespunzătoare activităților desfășurate de SC CET Hidrocarguri SA Arad în Municipiul Arad”. Atmosfera a fost foarte fierbinte, cei de la prezidiu fiind bombardați cu acuze, amendamente și propuneri, iar deputatul USR, Sergiu Vlad, a încins și mai mult spiritele, cu un discurs ca la Parlament, pentru care nu a primit aplauze de la nimei, având în vedere faptul că a spus că Falcă se comportă exact ca și Dragnea, adică ia banii sărmanilor ca să-și acopere incompetența.

Replici una mai dură decât cealaltă, acuze reciproce, mă rog, tot arsenalul unei ședințe CLM cu ștaif. Până la urmă, a rămas cum s-a stabilit: cu majoritate de voturi, s-a aprobat proiectul inițiat de către primar.

Arădeni, nu vă speriați!

O spune viceprimarul Bibarț, care precizează că „Arădenii nu vor resimţi majorarea preţului la gigacalorie”.„ Acesta este în cuantum de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut. Municipalitatea a decis ca pentru lunile ianuarie, februarie şi martie diferenţa dintre preţul total de 360 /Gcal (inclusiv TVA), aprobat prin Hotărârea nr. 504/2017 şi noul preţ avizat de ANRE să fie acoperită întegral din bugetul local, cu titlu de subvenţie în cuantum de 322,42 lei/Gcal (inclusiv TVA). În cifre dacă înainte, pe preţul vechi, subvenţionam 24% din valoarea lui, acum noi ajungem la o subvenţie de 35 %. Cu alte cuvinte, dacă sezonul trecut plăteam în jur de 12 milioane lei ca subvenţie, acum, urmare a acestei majorări dictate de Guvernul României, efortul bugetar se va tripla”, a declarat Călin Bibarţ.

Pentru cine e masterplanul ?

Punctul nu chiar fierbinte, dar destul de cald al celei de a doua părți a fost „Proiect de Hotărâre nr.105/2019 privind aprobarea demarării inițierii unei documentații de urbanism, la nivel de plan urbanistic zonal și regulament local de urbanism aferent „Masterplan Zona Industrială Vest II”. Pe scurt, este vorba despre zona de la ieșirea din Arad spre Pecica, unde un investitor privat vrea să dezvolte un megaproiect, dar pe lângă terenul pe care l-a cumpărat mai are nevoie de extindere. Consilierul Săplăcan, care cunoaște de mult problema și a dus „lupte grele”, deoarece proiectul va afecta direct stațiunea de cercetare, a întrebat, mai mult retoric, pentru cine și de ce se face acel masterplan. I s-a răspuns că nici Primăria nici Consiliul Județean nu au alt interes decât cel al creării unor locuri de muncă și al dezvoltării forței economice a Aradului, cu amendamentul că, de fapt, acolo este vorba despre decizii ale guvernului. Așa că și acest proiect a trecut fără probleme.

 

Recomandările redacției