Parcul Natural Lunca Mureșului este o oază de liniște și pace, ideală pentru relaxare. Reprezintă una dintre multele zone protejate din România și cea mai frumoasă locație, de natură biologică, din Vestul României, ce se întinde pe o suprafață de peste 17.400 de hectare.
Parcul sub protecție
Parcul a fost proclamat arie protejată în Hotărârea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004. Din 2006, zona a fost declarată sit RAMSAR, desemnată de Convenția Ramsar drept ,,zonă umedă de importanță internațională”.
Anul următor, terenul protejat a fost inclus în rețeaua europeană ,,Natura 2000” pentru protejarea și conservarea zonelor umede și a speciilor de faună și floră caracteristice acestui tip de ecosistem. Parcul Natural Lunca Mureșului a fost cuprins în această rețea ca sit de importanță comunitară și ca arie de protecție specială avifaunistică.
Protejate sunt, la nivel internațional, și unele din cele peste 200 de specii de păsări care trăiesc pe acest teritoriu. Pe suprafața parcului se găsesc nouă habitate, unde sunt stabilite, pe lângă sumedenia de zburătoare, 1.200 de specii de plante, 1.000 de specii de nevertebrate, 50 de specii de pești, 40 de specii de mamifere și 10 specii de amfibieni.
În interiorul Parcului Natural Lunca Mureșului sunt sever protejate patru zone, aici sunt interzise activitățile de exploatare a resurselor naturale. Aceste zone specifice sunt: Rezervația Naturală Prundul Mare, Pădurea Cenad, Insula Mare Cenad și Insulele Igriș.
Lucruri de făcut în parc
Două mănăstiri se pot zări pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului: Mănăstirea Hodoș-Bodrog, care este cea mai veche mănăstire din România, și Mănăstirea Bezdin, una dintre puținele mănăstiri sârbe din țară. În afară de obiective turistice, mănăstirile sunt excelente pentru a găsi pacea sufletească.
Observarea și urmărirea diferite specii de plante și animale pare activitatea ideală pentru fiecare om, indiferent de vârstă și gen. Acest fel de ocupare a timpului liber este esențială pentru cei pesimiști, care nu văd frumusețea propriului oraș natal.
Pentru cei sportivi, o plimbare cu bicicleta pe traseele Ceala, Arad – Pecica prin pădure și Arad – Pecica – Sâmpetru German – Cenad sunt perfecte pentru menținerea formei fizice dorite. Pentru persoanele iubitoare de aventuri acvatice, o plimbare pe Mureș în canoe poate să fie tot ce trebuie.
Surse: 1. România Sălbatică – LUNCA MUREȘULUI
2. Wikipedia – Parcul Natural Lunca Mureșului
3. Lunca Mureșului – Scurt istoric