Ziarul nostru a scris de nenumărate ori că asigurarea obligatorie a locuinţelor este de fapt o taxă de solidaritate pe care trebuie să o plătească locuitorii acestei părți de țară, pentru ca cei care își au casele în zone afectate de inundații, cutremure și alunecări de teren să poată fi despăgubiți de PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale). Din ce în ce mai mulți arădeni încep să-și dea seama de acest lucru, astfel încât renunță la polițele de asigurare care nu îi prea ajută cu nimic.
Potrivit site-ului PAID, la sfârşitul lunii octombrie 2016, în judeţul Arad erau în vigoare 38.101 de poliţe, 28.216 în mediul urban și 9.885 în mediul rural.
De asemenea, conform informaţiilor oferite de site, arădenii care au fost în calea apelor au fost despăgubiţi, până în luna septembrie a anului trecut cu enorma sumă de 15.606 lei. Conform statisticilor aferente lunii octombrie 2017, datele s-au modificat și nu în avantajul PAID, atunci când vorbim de numărul de locuințe asigurate. Astfel, 845 de familii au decis să renunțe la polița de asigurare care nu este de natură să acopere riscurile specifice acestei zone geografice. Mai precis, la sfârșitul lunii trecute, la nivelul județului Arad erau în vigoare 37.256 de polițe, dintre care 27.055 făcute de locuitorii orașelor și 10.201 de locuitorii satelor, gradul de acoperire fiind de doar 19,05%.
În ceea ce privește situația despăgubirilor plătite în primele zece luni ale anului, situația este de-a dreptul penibilă. Cu toate că în luna septembrie, Aradul s-a confruntat cu o vijelie ce a lăsat în urmă un prăpăd de nedescris, producând pagube însemnate, PAID a plătit, până la sfârșitul lunii octombrie, despăgubiri de… 11.024 lei, mai puțin chiar decât în primele nouă luni ale anului trecut.
Culmea cinismului este însă că după vijelia din septembrie, PAID a dat un comunicat de presă pentru a arăta că este alături de cei care s-au trezit cu casele avariate și pentru a le spune în ce condiții vor putea să primească despăgubiri. „PAID România este alături de românii ale căror locuințe au fost afectate de inundațiile produse în urma fenomenelor meteo de ieri din nord-vestul țării. De asemenea, le reamintește acestora că, printre riscurile acoperite de PAD – polița de asigurare împotriva dezastrelor, se regăsește și riscul de inundații, asiguratorii putând fi despăgubiți în baza asigurării obligatorii de locuință. Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) acoperă pagubele produse locuințelor în urma pătrunderii și infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitații atmosferice abundente. PAID România este pregătită să gestioneze dosarele de daună ce vor fi deschise de către proprietari, asigurați obligatoriu împotriva dezastrelor naturale, care se află în această situație”, se arată în comunicat.
Propuneri respinse din start
Trebuie însă spus că Uniunea Locală a Asociațiilor Locative a făcut, la un moment dat o serie de propuneri, pentru ca asigurarea obligatorie a locuinței să nu mai fie privită ca o corvoadă de locuitorii din zonele care nu sunt expuse riscului de inundații, cutremure și alunecări de teren, cerând ca teritoriul țării să fie împărţit în mai multe zone şi în fiecare zonă să se acopere anumite riscuri specifice. „Când a fost iniţiat acest proiect de lege, pentru a veni în sprijinul locuitorilor judeţului, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legii, cerând ca poliţele obligatorii să acopere şi alte riscuri decât cele acoperite până acum, cum ar fi explozii, inundaţii între vecini. De asemenea, am propus ca teritoriul național să fie împărțit în mai multe zone, zone în care să fie acoperite riscurile specifice. Cei în drept să ia măsuri ne-au ascultat şi au notat propunerile noastre în carneţele  şi au promis că vor discuta problema. Nu s-a mai întâmplat nimic. Pe ei nu i-a interesat acest lucru. Au vrut să facă un fond la nivel naţional pentru a acoperi despăgubirile care trebuie plătite acolo unde se produc inundaţii, alunecări de teren şi cutremure”, susţinea, după intrarea în vigoare a legii asigurării obligatorii a locuințelor Dorina Lupșe, președintele ULALA.
Despăgubiri limitate
În legea care stabileşte obligativitatea asigurării obligatorii a locuinţelor se vorbeşte despre imobile de tip A (construcţii cu structură de rezistenţă din beton armat sau metal şi cu pereţi exterior din cărămidă arsă, piatră, beton, cu sau fără cadre de beton armat, lemn şi alte materiale asemănătoare, rezultate în urma unui tratament chimic) şi de tip B (construcţii din cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereţi de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni). Primele de asigurare sunt de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A, pentru o suma asigurată de 20.000 de euro, şi de zece euro în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.
Campanie de promovare
Pentru a stoarce cât mai mulți bani din buzunarele proprietarilor de locuințe, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi PAID au organizat, luna trecută, o campanie de promovare. Asta, în condițiile în care 80% dintre locuințele din țară sunt neasigurate. Conform Mediafax, au fost vizate aproximativ 20 de localități, printre care Focşani, Bacău, Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Sibiu. Bine că nu au venit și la Arad, pentru că s-ar fi făcut de râs.
„Din cei peste șapte ani de funcţionare a PAID am învăţat că nu caracterul obligatoriu este cel care îi convinge pe români să se asigure, ci înţelegerea necesităţii acestui produs”, a declarat Nicoleta Radu, potrivit Mediafax, directorul general al PAID.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări), acționari PAID. Ulterior, Astra a intrat în faliment, iar Carpatica Asig a rămas din 2016 fără autorizație de funcționare.
De menţionat că activitatea PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost în data de 15 iulie 2010.

Recomandările redacției