Așa după cum am mai vorbit și mai vorbim, primarul comunei Hășmaș, domnul Cornel Popa este trup și suflet pentru cetățenii din localitate. A dovedit dintotdeauna și dovedește în continuare că nu și-a dezamăgit niciodată cetățenii de când este în fruntea comunității.

Domnule primar, Cornel Popa, cum ați încheiat anul 2022?

– Foarte bine, cu realizări și progrese, am închis bugetul în excedent, nu am rămas dator la niciun investitor, nici măcar cu un leu. Eu cred că este cel mai important lucru. Deci bugetul pe care l-am avut anul trecut a fost un buget destul de bun, care a fost alocat cu preponderență pentru investiții.

Vă rog să ne spuneți mai multe despre toate acestea.

– Am reușit să facem recepția la un proiect foarte important, respectiv asfaltarea tuturor străzilor în comuna Hășmaș. Era un program foarte important pe fostul program PNDL. În concluzie s-a făcut recepția și pot să spun că sunt foarte mândru, pentru că localitatea nostră nu mai are nicio stradă neasfaltată.

O altă investiție foarte importantă este dotarea cu mobilier în școala și grădinița din Hășmaș. Și aici vreau să răspund cu mândrie că atât școala, cât și grădinița au dotări moderne pentru copiii și cadrele didactice. Nu în ultimul rând aș vrea să amintesc că aici la Hășmaș, dar și la Botfei am fost ajutați de niște fete foarte harnice de la Cetatea Voluntarilor, care s-au ocupat de decorarea grădiniței și dotarea cu mobilier corespunzător. Dar vom trece împreună la școală și la grădiniță, ca să vedeți pe viu ce s-a făcut. Tot în această perioadă vom digitaliza școala și grădinița, că avem prevăzut în program așa ceva. De asemenea, am făcut recepția și la grădinița din Botfei. Pentru mine școala este o prioritate și vreau să vă mai precizez și alte investiții pe care le-am realizat. Aș mai spune și despre reabilitarea căminului cultural de la Urvișu de Beliu. Eu am o strategie de reabilitare și modernizare a căminelor culturale, ceea ce s-a și întâmplat în cele șase sate.

Ce alte proiecte mai aveți în plan?

– Pot să vă mai spun că în acest an mai avem un proiect foarte important pentru reabilitarea energetică a căminului cultural de la Hășmaș, proiect care este deja câștigat. Doar se așteaptă achiziția și licitația.

Tot în această perioadă vom moderniza și căminul cultural de la Clit. La Comănești avem o problemă, pentru că o parte a căminului cultural se află pe o proprietate privată. Avem depusă documentația pentru construirea unui nou cămin cultural, chiar dacă satul are 60 de gospodării și o sută de locuitori.

O altă activitate pe care am realizat-o este capela mortuară de la Hășmaș, iar aici mai vreau să realizăm și locurile de parcare și drumul de acces. Așa, în linii mari, cam acestea au fost realizările pe anul 2022. Desigur în acest an vom continua cu ce am început anul trecut, dar avem și o mulțime de proiecte noi.

În acest moment comuna Hășmaș are patru proiecte semnate de Uniunea Europeană. Trei dintre acestea sunt depuse în cadrul Fondului Național de Dezvoltare Locală, din cadrul PNRR și se referă la creșterea eficienței energetice la Căminul Cultural Hășmaș și realizarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice. Aceste proiecte sunt la pachet.

Al doilea proiect se referă la eficiența energetică a sediului primăriei. Poate ați văzut și dumneavoastră că sediul primăriei nu a fost așa de elegant, dar pentru mine alte obiective au fost mult mai importante, atunci când am preluat mandatul. Amintesc că nicio stradă nu era asfaltată, nu aveam apă curentă. A fost o muncă foarte grea, dar am știut în ce luptă intru. Un alt proiect va fi realizarea planului de urbanism, dar pe fonduri europene. Un alt proiect semnat pe AFIR se referă la digitalizarea instituției primăriei. Avem deja proiectul câștigat. Un alt proiect se referă la extinderea rețelei de apă în comuna Hășmaș, proiect care este pe Anghel Saligny. Se vor face forări și celelalte utilități să avem apă și la Archiș. Avem de asemenea un proiect de realizare a trei stații de reîncărcare electrice. Alții m-au criticat, pe nedrept zic eu, pentru că nu poți avea mașină electrică dacă nu ai stație de încărcare. Un alt proiect pe care-l depunem în perioada asta se referă la eficiența energetică la nivel de comună. Mai vrem să realizăm un parc fotovoltaic, avem deja terenul măsurat, pe o suprafață de un hectar, pe care se va realiza o putere instalată de un megawat. Acest lucru va permite independența energetică pentru comuna Hășmaș. Am mai discutat cu specialiștii pentru un proiect care prevede împrejmuirea cu gard a școlii.

Vă mulțumim!

După terminarea discuțiilor ne-am deplasat la școala din Hășmaș și la grădiniță. Iar realitatea este exact aceea pe care ne-a prezentat-o domnul primar. Pot spune că sunt școli chiar în Arad, dar și în alte localități, care nu sunt la nivelul de dotare a școlii și grădiniței din Hășmaș. Trebuie să spunem, chiar dacă nu place tuturor, că progeresul și modernizarea se văd acolo unde este ordine, curățenie și disciplină.

Recomandările redacției