masa1Apropierea Sărbătorilor de Iarnă îi scoate la cumpărături pe arădeni, care investighează în aceste zile ofertele cele mai tentante. Supermarketurile sunt cele mai asaltate, însă nici magazinele din cartiere, ori mai ales pieţele nu sunt de neglijat. La cea mai mare căutare este carnea de porc, dovadă că arădenii ţin la tradiţiile lor, însă anul acesta şi carnea de pasăre vine tare din urmă. Chiar dacă rafturile magazinelor şi mesele din piaţă abundă în oferte care mai de … carne pentru cina de Crăciun, paleta de produse nu diferă prea mult de la un magazin la altul. Pentru cumpărătorii mai sârguincioşi, care îşi fac timp pentru a vizita mai multe locuri, ar putea avea şanse să găsească produse mai ieftine, preţurile diferind destul de mult.
Un kilogram de cârnaţi de porc costă 35 de lei în piaţă, însă se poate găsi mai ieftin la magazinele de specialitate, cu 14,5 lei. O fleică de porc costă 18 lei/kilogramul, ceafa fără os costă 23 lei, lebărul, sângerete şi caltaboşul costă câte 18 lei. Pentru cei care se gândesc la răcituri sau alte feluri de mâncare făcute dintr-un cap de porc, trebuie să scoată şase lei pentru un kilogram. Dacă porcul este prea greu de digerat, atunci pe masa de Crăciun poate să stea foarte frumos şi un curcan întreg, la preţul de 23 de lei pentru un singur kilogram. Şi cum carnea alunecă mai uşor în stomac cu ajutorul murăturilor, varza murată poate fi cumpărată cu patru lei kilogramul, iar castraveţii cu cinci lei. De asemenea, meniul poate fi îmbogăţit cu brânză. Astfel, pentru un meniu modest de Crăciun, arădenii trebuie să plătească câteva sute de lei. „Un kilogram de telemea uscată costă 25 de lei, în timp ce telemeaua proaspătă costă 20 lei. Venim de la Grăniceri să vindem aici în Piaţa Catedralei, însă lumea nu se prea înghesuie să cumpere. De Crăciun probabil o să mergem cu colinda, poate vom câştiga mai mult“, ne spune Viorica Cătană.
Pentru Eugenia Lazăr, însă Crăciunul va fi unul mai static. „Voi pregăti o tortă, un cozonac cu nucă, supă de curcan, curcan umplut şi bineînţeles că nu va lipsi nici friptura de porc. Porcul nu sunt nevoită să îl cumpăr, pentru că îl am din propria gospodărie“, ne spune Eugenia Lazăr.
Există însă şi persoane care îşi doresc pentru masa de Crăciun să aibă un meniu mai dietetic. „Nu vreau să exagerez de Crăciun cu mâncarea. Toată lumea se îmbuibă de săr­bători, iar apoi nu ştiu cum să găsească drumul către spital. Mâncarea de Crăciun va fi una obişnuită, ca în orice duminică. Dacă toată lumea ar mânca aşa cum mănânc eu, medicii nu ar mai avea de lucru. Cu toate astea, voi pregăti de Crăciun o supă, friptură de porc, sarmale şi un tort mai mic. Pentru mine şi soţul meu este suficientă mâncarea pentru două zile“, ne declară Lucia Jarga.

Recomandările redacției