Îndrăgitul regizor timișorean Ion Ardeal Ieremia a murit la 58 de ani

Doliu în lumea teatrului timișorean. Regizorul Ion Ardeal Ieremia a murit pe data de 2 ianuarie 2024. Acesta ar fi împlinit vârsta de 59 de ani pe 13 ianuarie. Era unul din cei mai îndrăgiți regizori, semnând multe din piesele care se joacă pe scena Teatrului Național din Timișoara, având nenumărate colaborări și cu Aradul. Acesta era căsătorit cu Claudia Ieremia, una din cele mai bine cotate actrițe din Timișoara și avea un fiu, pe Inocențiu Ieremia, care a devenit și el regizor.

A murit actrița din ”Mary Poppins”. Glynis Johns avea vârsta de 100 de ani

Glynis Johns, cunoscută pentru rolul său ca mama sufragetă Winifred Banks din ”Mary Poppins”, a murit la vârsta de 100 de ani.

Actriţa britanică, a cărei carieră se întinde pe mai mult de 60 de ani, a încetat din viaţă pe 4 ianuarie la Los Angeles. Ea a apărut în zeci de filme şi a fost şi o actriţă de teatru desăvârşită.

Johns a jucat alături de Dame Julie Andrews în clasicul musical Disney din 1964  ”Mary Poppins”, care a primit cinci premii Oscar.

Doliu în fotbalul mondial! A decedat singurul om care a câștigat de 4 ori Cupa Mondială

Fotbalul mondial a fost în doliu pe 6 ianuarie, când Mario Zagallo a încetat din viață. Brazilianul, decedat la vârsta de 92 de ani, este singurul om care a câștigat de 4 ori Cupa Mondială, fie ca jucător, fie ca antrenor de fotbal.

Fosta extremă stânga a făcut parte din echipa Braziliei la edițiile din 1958 și 1962 ale Campionatului Mondial.

Ulterior, el i-a antrenat, printre alții, pe Pele, Jairzinho și Tostao, aflându-se pe banca echipei naționale a Braziliei în 1970, când Selecao și-a adjudecat al treilea titlu mondial.
Nu în ultimul rând, în 1994, când brazilienii au câștigat pentru a patra oară Cupa Mondială, Zagallo făcea parte din staff-ul tehnic, fiind antrenor secund.
El a devenit, astfel, primul și singurul om care a câștigat până acum de 4 ori Cupa Mondială, fie ca jucător, fie ca antrenor de fotbal.

Legendarul fotbalist și antrenor german Franz Beckenbauer a încetat din viață la vârsta de 78 de ani

Legendarul fotbalist și antrenor german Franz Beckenbauer a decedat la vârsta de 78 de ani, pe 8 ianuarie.

Fostul fundaș este un simbol al fotbalului german, având 103 selecții la echipa națională a Germaniei de Vest, cu care a câștigat Cupa Mondială din 1974 din postura de căpitan, performanță pe care a repetat-o în 1990 ca antrenor. La nivel de club, a evoluat timp de 13 ani la Bayern Munchen (1964-1977), cu care a cucerit trei Cupe ale Campionilor Europeni, patru titluri în Bundesliga, patru Cupe ale Germaniei, o Cupă a Cupelor și o Cupă Intercontinentală. Pe final de carieră, a mai evoluat la Hamburg, dar și în SUA, la New York Cosmos.

Poreclit „Der Kaiser”, Beckenbauer a excelat pe postul de libero, fiind creditat chiar cu inventarea acestuia. La nivel individual, a cucerit două Baloane de Aur, în 1972 (an în care a câștigat Campionatul European alături de echipa națională) și 1976.

Beckenbauer se află pe o listă selectă, a celor care au câștigat Cupa Mondială atât ca jucători, cât și ca antrenori, alături de brazilianul Mario Zagallo (plecat și el dintre noi la vârsta de 92 de ani) și francezul Didier Deschamps.

A murit vocea Phoenixului: Moni Bordeianu s-a ridicat la stele

Cunoscutul muzician Mony Bordeianu s-a născut pe 26 februarie 1948, la Beșenova Nouă, județul Timiș. el a fost, așa cum plastic și melancolic l-a numit, într-o postare pe Facebook, Sorin Toader, ,,nebunul cu ochii închiși”.

„Mony avusese o operație foarte grea acum 8 ani, în care i s-a amputat piciorul. A făcut niște eforturi supraomenești, efectiv supraomenești să fie pe scenă la Sala Palatului. Și-a dorit din tot sufletul. A plecat împăcat

Sensibilitatea pe care a avut-o Mony Bordeianu nu poate fi egalată mult timp de-acum încolo în spațiu artistic. A fost direct proporțională cu personalitatea de neegalat a fratelui său, Nicu Covaci. Pentru ca au fost ca niște frați. Doar un munte de sensibilitate putea să compenseze un alt multe, de putere.

Ei sunt părinții Phoenixului.”, a declarat Cristian Radu Nema, regizorul filmului PHOENIX – Povestea.

A murit Florentina Satmari, unul dintre cei mai cunoscuți realizatori TV ai României

Florentina Satmari, unul dintre marii profesioniști ai Televiziunii Romane, cea care a format zeci și sute de artiști, dându-le aripi în lumea cântului!

Dramă în fotbalul mondial! A murit Andreas Brehme

Fostul internaţional german Andreas Brehme a încetat din viaţă la 63 de ani, în urma unui infarct suferit în casa sa din Munchen, Germania.
Andreas Brehme a adus cupa mondială Germaniei, după ce a marcat, din penalty, în minutul 85, golul victoriei în finala cu Argentina, scor 1-0, de la Coppa del Mondo 1990, găzduită de Italia.
Fostul fotbalist a jucat în timpul carierei, printre altele, la Bayern Munchen şi Internazionale Milano. După retragere, el a îmbrăţişat pentru o perioadă cariera de antrenor, fără prea mare succes însă.

Alexandru Moisiuc, solist al Operei din Timișoara și al Operei de Stat din Viena, a încetat din viață

S-a stins din viaţă apreciatul bas Alexandru Moisiuc, artist liric cu o activitate de peste trei decenii pe scena Operei din Timișoara, dar și cu numeroase colaborări cu Filarmonica din Arad.

Născut în data de 14 iunie 1961 la Bucureşti, muzicianul şi-a definitivat studiile la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu”, sub îndrumarea profesorilor Arta Florescu și Iulian Băiaşu. Din anul 1992 și până în prezent a cântat ca solist al Operei Naţionale Române din Timişoara, iar în 1996 și-a început activitatea artistică la Opera de Stat din Viena în calitate de colaborator permanent.

A fost aplaudat pe scene internaţionale de referinţă precum Teatrul „Scala” din Milano, Opera din Frankfurt, Opera din Dresda, Palais de Beaux-Artes din Bruxelles şi multe altele. Între dirijorii cu care a colaborat: Seiji Ozawa, Roberto Abbado, Placido Domingo, Zubin Mehta.

Fosta soție a lui Petre Roman, Mioara Roman, a murit la căminul de bătrâni din Snagov. Peste două luni împlinea 84 de ani

Șefă de promoție, jurnalist de radio, traducător, specialist în istoria și civilizația țărilor arabe, Mioara Roman suferea de Parkinson și alte boli, drept pentru care a fost internată la azil, ca să beneficieze de asistență medicală permanentă.

Petre Roman, primul premier al României post-decembriste, și Mioara Roman au petrecut peste trei decenii împreună, traversând momente bune și momente grele. Cu toate acestea, în 2007, fostul premier a decis să pornească pe un drum separat.

Petre Roman a intrat atunci într-o o altă relație, alături de o altă femeie.

O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu

Alex Ștefănescu avea 76 de ani și era bolnav de mai mulți ani.

Nascut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj, Alex Stefanescu a absolvit liceul la Suceava, apoi a urmat cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana din cadrul Universitatii din Bucuresti.

O scurta perioada a fost profesor, dupa care a intrat in presă.

A publicat numeroase volume de critică și teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru, publicistică.

Contribuția sa de căpătâi este Istoria literaturii române contemporane (1941-2000). În această lucrare, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, autorul răspundea întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”.

A murit Dinu Săraru

Scriitorul Dinu Săraru a murit în februarie, la Spitalul Universitar din București, la vârsta de 92 de ani.

Dinu Săraru a intrat în presă acum 74 de ani, la 13 noiembrie 1950, la Radio România. S-a impus cronicar teatral trei decenii la Radio și în presa scrisă, intervențiile sale fiind antologate editorial în două cărți „Teatru românesc și interpreți contemporani” și „Al 3-lea gong”. A debutat în proză în „Gazeta literară” cu o povestire în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul „Niște țărani”, inaugurand „Trilogia țăranească” („Niște țărani”, „Iarba vântului” , „Crimă pentru pământ”).

S-a stins Ovidiu Giulvezan, prin mâinile căruia au trecut sute de studenți arădeni

Ovidiu Giulvezan, personalitate marcantă a vieții culturale bănățene, îndrăgit profesor, muzicolog, cronicar, artist liric vocal și dirijor de cor, a plecat pe portativul eternității.

Născut la Herneacova, în 21 ianuarie 1940, Ovidiu Giulvezan a fost cadru didactic al Facultății de Muzică din Timișoara și membru al Corului ”Ion Românu” al Filarmonicii Banatul. În calitate de profesor de teorie al Facultății de Muzică din Timișoara, prin mâinile pretențiosului și exigentului, dar întotdeauna corectului Ovidiu Giulvezan, au trecut sute de studenți arădeni.

A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

Născut pe 21 mai 1957 în Bucureşti, Daniel Barbu a fost istoric român, senator de Bucureşti din partea PNL, fost ministru al Culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013 şi profesor al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Universitatea din Bucureşti unde a predat Teologia politică, Teologie socială şi Istoria Bisericii.

Îndrăgitul actor Emmet Walsh a încetat din viață

Lumea filmului este în doliu, după aflarea veștii că M. Emmet Walsh, din ‘Blade Runner’ şi ‘Knives Out’, a decedat la vârsta 88 de ani.

M. Emmet Walsh, un actor veteran care a jucat în peste 150 de filme, printre care „Blade Runner”, „Blood Simple” și „Knives Out” și care l-a interpretat pe tatăl lui Dermot Mulroney în „My Best Friend’s Wedding”, a murit.

În filmul „Blade Runner” din 1982 al lui Ridley Scott, M. Emmet Walsh a fost șeful poliției din Los Angeles, jucând alături de Harrison Ford, în timp ce în „Blood Simple”, debutul regizoral al fraților Coen, a interpretat rolul detectivului privat Loren Visser.

A murit Nicolae Manolescu. Avea 84 de ani

Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură din România, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Manolescu a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române.

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea) a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013). A activat și ca politician după Revoluția din 1989. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat).

Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).

Doliu în lumea muzicii: George Nicolescu, solistul de muzică ușoară care s-a născut orb, a murit

Lumea muzicii din România este  în doliu deoarece George Nicolescu, solistul de muzică ușoară care s-a născut orb, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani.

Cu ceva vreme în urmă, George Nicolescu, solistul care s-a născut orb, declara că s-a împăcat cu el însuși și cu viața lui și chiar declara că nu îi mai este teamă de absolut nimic, nici măcar de moarte.

Artistul care a scris istorie în muzica din România cu piesa „Eternitate” a murit la vârsta de 74 de ani.

A murit analistul economic Ilie Şerbănescu

Ilie Șerbănescu  avea 81 de ani. El a murit în urma unei lungi suferinţe, pe data de 8 aprilie.

“Cu Sfânta Împărtășanie, pe care a primit-o chiar ieri, Ilie a plecat de lângă noi. Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul trimis, luni dimineață de soția sa, Cristina, pe pagina ei de Facebook.

Economistul Ilie Șerbănescu, fost ministru al reformei în guvernul lui Victor Ciorbea.

„România e de azi mai săracă. Un patriot, economistul Ilie Șerbănescu, s-a dus la Cer azi dimineață. Ieri primise Sfânta Împărtășanie. Miercuri va avea loc slujba de înmormântarea la Biserica Cașin.

Drum lin printre stele,! Dumnezeu să vă odihnească în pace la dreapta Sa!”, a anunțat George Simion pe pagina sa de Facebook. maestre

Ilie Șerbănescu s-a născut la 20 iulie 1942, în București.

A absolvit Academia de Studii Economice din București și a devenit doctor în economie în 1976.

Lucrarea sa „Corporațiile transnaționale“ a rămas singura perspectivă, pe aceeași temă, până în 1989, în literatura românească de specialitate.

A murit O.J. Simpson, cel care și-a ucis soția și pe iubitul acesteia. Mai târziu a jefuit și un casino

O.J. Simpson a murit de cancer la vârsta de 76 de ani.

O.J. Simpson, fostul jucător de fotbal american, a murit de cancer la 76 de ani. A fost judecat în anii ’90 pentru dublă crimă, fiind acuzat de uciderea fostei sale soții, Nicole Brown Simpson și a prietenului ei, Ron Goldman. A fost achitat în 1994 după un proces de 11 luni care a ţinut America cu sufletul la gură.

Roberto Cavalli, cunoscut timp de decenii datorită pieilor de piton şi imprimeurilor sale extravagante, a murit

Creatorul de modă italian Roberto Cavalli, cunoscut timp de decenii datorită pieilor de piton şi imprimeurilor sale extravagante, a murit în luna aprilie la vârsta de 83 de ani. Designerul a murit la domiciliul său din Florenţa (centrul Italiei) după o lungă boală.

El a inventat şi a brevetat o tehnică de imprimare pe piele, care a cucerit marile case de modă, precum Hermès şi Cardin.

Creaţiile lui Roberto Cavalli sunt vândute în peste 50 de ţări şi includ lenjerie intimă, pantofi, ceasuri şi parfumuri.

El lasă în urmă cinci copii.

Marea lui muză a fost considerată Naomi Campbell.

A murit Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne. Avea 71 de ani

Fostul ministru de Interne și distins judecător militar, Doru Viorel Ursu, cunoscut și pentru contribuția sa literară, a murit în cursul zilei de duminică, 14 aprilie.

Acesta avea 71 de ani.

Prin implicarea sa deosebită, acesta a avut o influență semnificativă în remodelarea sistemului judiciar din România de după perioada comunistă, contribuind la întărirea statului de drept și promovând respectul pentru drepturile omului.

După absolvirea Facultății de Drept din București în 1976, Doru Viorel Ursu și-a început cariera ca procuror la Procuratura Sectorului 2.

Parcursul său profesional a fost unul impresionant, culminând cu numirea în funcția de ministru de Interne în cadrul Guvernului condus de Petre Roman în perioada 1990-1991.

Doru Viorel Ursu a fost un om de o onestitate impecabilă, un patriot convins și un luptător pentru democrație.

De numele lui se leagă înființarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

A murit Bernard Hill, „căpitanul” care a scufundat Titanicul. Actorul era celebru și pentru rolul din Stăpânul Inelelor

Actorul Bernard Hill, cunoscut în special pentru rolurile din Titanic și Stăpânul Inelelor a murit la vârsta de 79 de ani. El a jucat în rolul Căpitanului Edward Smith, în filmul câștigător al Oscarului din 1997 și pe Regele Théoden, din Stăpânul Inelelor.

A murit marele actor Costel Constantin

Marele actor Costel Constantin s-a stins din viață pe 22 mai, la vârsta de 81 de ani.  De-a lungul decadelor, actorul a reușit să creeze o legătură profundă cu publicul său. Interpretările sale autentice și emoționante au atras aprecieri unanime, atât din partea publicului, cât și a criticilor. Fiecare reprezentație a fost o demonstrație a angajamentului său față de arta teatrală și a dorinței de a oferi performanțe de neuitat.

Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a murit

Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a murit în luna mai.

Birtalan a fost supus unui transplant de ficat în 2008 şi era internat de mai mult timp la Spitalul Fundeni din Capitală.

Unul dintre cei mai valoroși handbaliști ai României, a făcut carieră la Steaua. A câștigat 12 tituri de campion, dar și Cupa Campionilor Europeni în 1977. A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa națională adunând 231 de meciuri. Fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054).

După ce a renunțat la activitatea de jucător, Ștefan Birtalan a fost antrenor la Steaua, la națională, conducător și membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal. Ca antrenor, cu Steaua, a fost de șase ori Campion al României și a câștigat trei Cupe ale României, scrie sursa citată.

Marele campion avea 75 de ani.

Niculina Mirea, o mare soprană și profesoară îndrăgită de studenții arădeni, a încetat din viață

„Cu multă dedicare, a activat în cadrul Operei române clujene în calitate de solist, încheind această activitate îndelungată cu spectacolul 𝑻𝒓𝒂𝒗𝒊𝒂𝒕𝒂, în anul 1988, și a realizat un album discografic cu o selecție din cele mai cunoscute arii de operă la casa de discuri Electrecord. În calitate de pedagog, a îndrumat și a pregătit generații de artiști lirici, deveniți la rândul lor nume sonore ale culturii muzicale românești.
Luni, 10 iunie, ne vom lua rămas bun de la cea care a fost soprana Niculina Mirea, în Foaierul Operei române clujene. Vom reveni cât mai curând cu un anunț în acest sens.
Colectivul Operei Naționale Române Cluj-Napoca transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate! Odihnă veșnică în Lumină!”, scrie Opera din Cluj.
Marea soprană a fost preferata multor studenți arădeni care studiau la Conservatorul din Cluj. Mulți dintre aceștia au făcut carieră internațională și datorită Niculinei Mirea.

A murit Donald Sutherland. Actorul, cunoscut pentru rolurile din „MASH” și „The Hunger Games”, avea 88 de ani

Donald Sutherland, legendarul actor cunoscut pentru rolurile din „MASH”, „Klute” și „The Hunger Games”, a murit la vârsta de 88 de ani.

Cariera sa a durat peste 50 de ani și are 140 de credite în film, inclusiv roluri recente în seria„Trust”, unde l-a interpretat pe magnatul petrolului J. Paul Getty, și „The Undoing”. Recunoașterea lui Sutherland a venit atunci când a fost distribuit în pelicula „The Dirty Dozen” în 1967, care a devenit un succes major. Apoi a urmat un alt film de război, „Kelly’s Heroes”, înainte de a-l interpreta pe doctorul Hawkeye Pierce în versiunea pentru marele ecran „MASH” și de rolul alături de Jane Fonda în „Klute”.

A mai apus o stea: Ileana Stana Ionescu

Ileana Stana Ionescu a decedat pe 30 iunie 2024. Celebra actriță era bolnavă și era internată de mai bine de două săptămâni. 

Ileana Stana-Ionescu s-a născut în anul 1936. După mama are origini italiene, tatăl a murit în al doilea război mondial când avea șase ani. A trăit de la vârsta de cinci ani, cu familia, în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul.

După absolvirea liceului teoretic a plecat să lucreze la Reșița, unde locuia un frate de-al tatălui. Acolo frecventa spectacolele trupei de teatru.

Shelley Duvall, actrița din „The Shining”, „Annie Hall” și „Popeye”, a murit în somn, din cauza diabetului

Shelley Duvall, versatila actriță cunoscută pentru rolurile din pelicule celebre ca „The Shining”, „Annie Hall” și „Popeye”, precum și pentru colaborarea ei cu regizorul Robert Altman, a murit pe 12 iulie. Ea împlinise recent vârsta de 75 de ani.

Citându-l pe partenerul ei de viață Dan Gilroy, The Hollywood Reporter scrie că Duvall a murit în somn, în casa ei din Blanco, Texas, în urma unor complicații asociate diabetului.

Duvall s-a făcut remarcată într-o serie de filme clasice de referință din anii 1970, inclusiv șapte filme cu regizorul Robert Altman, care a descoperit-o în timp ce era la facultate în orașul ei natal Houston, din Texas.

A murit Shannen Doherty, actriţa din „Beverly Hills, 90210”. Avea 53 de ani și fusese diagnosticată cu cancer la sân în 2015

Shannen Doherty, cunoscută pentru rolul său din serialul „Beverly Hills, 90210”, a murit la 53 de ani. Doherty a fost diagnosticată cu cancer la sân în februarie 2015, iar în 2017 a declarat că era în remisie. Dar până în 2019 cancerul a revenit și s-a răspândit.

„Cu inima grea confirm decesul actriței Shannen Doherty. Sâmbătă, 13 iulie, ea a pierdut lupta cu cancerul după mulți ani de luptă cu boala”, a declarat Leslie Sloane, publicistul lui Doherty, într-o declarație pentru People.

Doherty a devenit celebră în 1990 în rolul Brendei Walsh din serialul Beverly Hills, 90210. După plecarea sa din serial, ea a jucat în drama supranaturală Charmed.

Un titan al muzicii românești ne-a părăsit: Nicu Covaci, liderul formației Phoenix a murit la vârsta de 77 de ani

Nicu Covaci, fondatorul legendar al trupei Phoenix, s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, după săptămâni de internare în stare gravă la Terapie Intensivă.

Născut pe 19 aprilie 1947, Nicu Covaci a fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician, fondator și lider al formației Phoenix. În 1961, alături de Bela Kamocsa, a pus bazele unei formații inspirate de The Shadows. Un an mai târziu, au înființat trupa „Sfinții”, care a devenit ulterior „Phoenix” pentru a evita conflictele cu autoritățile vremii. Prima compoziție a trupei, „Știu că mă iubești și tu”, a fost înregistrată la radio în 1964, urmată de alte două piese notabile, „Bun e vinul ghiurghiuliu” și „Pădure, pădure”.

Phoenix a fost un far de speranță și inspirație pentru generații de români, lansând muzicieni de renume și piese nemuritoare. Trupa a explorat numeroase subgenuri ale rock-ului, de la muzica beat și rock psihedelic la hard rock și etno-rock. Cântece precum „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica Țiganiadă” și „Nunta” sunt capodopere care au scris istoria Phoenix și continuă să fie fredonate de generații întregi.

Peste 40 de muzicieni au făcut parte din Phoenix de-a lungul anilor, dar Nicu Covaci a rămas mereu nucleul care a păstrat spiritul Phoenix viu timp de peste o jumătate de secol.

Nicu Covaci lasă în urmă o moștenire uriașă și nemuritoare: muzica Phoenix, una dintre cele mai bune contribuții ale rock-ului românesc din toate timpurile.

Alain Delon a murit: marele actor a încetat din viață la 88 de ani

Actorul francez Alain Delon, o legendă a cinematografiei mondiale, a murit duminică, 18 august 2024, la vârsta de 88 de ani, în casa sa din Douchy, Franța. Decesul său a fost anunțat de cei trei copii ai săi, Alain Fabien, Anouchka și Anthony Delon, care au transmis un mesaj emoționant: „Cu imensă tristețe, anunțăm plecarea tatălui nostru. Alain Delon s-a stins în liniște, înconjurat de cei dragi. Familia roagă respectarea vieții private în acest moment de doliu extrem de dureros.”

Alain Delon, născut pe 8 noiembrie 1935, a fost unul dintre cei mai emblematici actori ai cinematografiei europene, cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filmele regizate de René Clément, Jean-Pierre Melville și Luchino Visconti. Frumusețea sa carismatică și talentul său remarcabil i-au adus statutul de „înger diabolic” pe marele ecran, lăsând o amprentă de neșters în istoria filmului.

Fostul selecționer al României, Cristoph Daum, a murit la 69 de ani

Christoph Daum a murit. După o lungă luptă împotriva cancerului, acesta „s-a stins din viață liniștit, înconjurat de familia sa”. Daum a murit în luna august la Köln. El avea 70 de ani. Timp de mulți ani, el a fost unul dintre cei mai valoroși antrenori din fotbalul profesionist.

Sven-Göran Eriksson a încetat din viață – „Toți suntem speriați de ziua în care murim, dar viața este și despre moarte“

Ai grijă de tine și ai grijă de viața ta. Și trăiește-o.

Fostul manager al Angliei, Sven-Goran Eriksson, a murit la vârsta de 76 de ani, a anunțat familia sa.

Sven-Goran Eriksson a fost diagnosticat cu cancer pancreatic incurabil la începutul anului 2023.

Apoi medicii i-au mai dat un an de trăit și și-a petrecut ultimul timp alături de cei apropiați, în principal în locuința sa din Värmland.

Suedezul a devenit primul manager străin al echipei națioanale a Angliei, în 2001, antrenând așa-numita „generație de aur” de jucători, printre care David Beckham, Steven Gerrard, Wayne Rooney sau Frank Lampard.

De-a lungul carierei sale, el a condus o serie de cluburi europene de profil înalt, precum Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria și Lazio.

Eriksson a părăsit funcția de selecționer al Angliei după Cupa Mondială din 2006 și a condus ulterior Mexic și Coasta de Fildeș, precum și cluburile engleze Manchester City și Leicester City.

Să nu vă pară rău, zâmbiți

În urmă cu doar câteva zile înainte de a muri, Eriksson a transmis un mesaj de adio emoționant într-un nou documentar care reflectă viața sa.

„Am avut o viață bună. Cred că toți suntem speriați de ziua în care murim, dar viața este și despre moarte. Trebuie să înveți să o accepți așa cum este. Sperăm că la sfârșit oamenii vor spune, ‘Da, a fost un om bun’, dar nu toată lumea va spune asta. Sper că vă veți aminti de mine ca pe un tip pozitiv, care a încercat să facă tot ce putea face. Să nu vă pară rău, zâmbiți. Mulțumesc pentru tot, antrenori, jucători, fani, a fost fantastic. Ai grijă de tine și ai grijă de viața ta. Și trăiește-o. La revedere!”, a fost mesajul copleşitor transmis de Sven-Goran Eriksson prin intermediul documentarului „Sven”.

A murit Toto Schillaci, gheata de aur de la Campionatul Mondial din Italia

Lumea fotbalului este în doliu. Totò Schillaci, fostul atacant al echipei naționale, care a dus Italia până în semifinalele Cupei Mondiale din 1990, a murit pe 18 septembrie, la doar 59 de ani. Eroul „nopților magice” a cedat după o lungă luptă cu o boală gravă de colon.

De-a lungul carierei a jucat pentru Messina (1982–1989), Juventus (1989–1992), Internazionale (1992–1994) și Júbilo Iwata (1994–1997). A fost câștigătorul Ghetei de Aur a Campionatului Mondial de Fotbal 1990, marcând șase goluri.

Milionarul Sever Mureșan a murit la vârsta de 75 de ani într-un spital din Franța

Sever Mureșan, cunoscut om de afaceri și fost tenismen profesionist, a murit la vârsta de 75 de ani într-un spital din Franța. Mureșan fusese transferat recent din România la o clinică din Franța, după ce a suferit un accident vascular cerebral (AVC) și starea sa s-a agravat semnificativ. Medicii din Franța nu au reușit să îl salveze, iar trupul său neînsuflețit urmează să fie repatriat și înmormântat la Câmpia Turzii.

Sever Mureșan s-a născut în 1948 la Câmpia Turzii și a fost campion național de tenis la dublu masculin în 1968. După Revoluția din 1989, a devenit un om de afaceri influent, fiind cofondatorul Băncii Dacia Felix, una dintre primele bănci private din România. Deși banca a avut un început promițător, a intrat în faliment din cauza unor operațiuni controversate.

În anii ’90, Mureșan a pus bazele Grupului SM Invest, cel mai mare grup privat din România la acea vreme, cu peste 6.000 de angajați și 50 de filiale. A fost, de asemenea, implicat în organizarea turneului de tenis „Romanian Open Tennis”, adus din Franța în România, și a investit masiv în sportul românesc.

Sever Mureșan va fi amintit atât pentru contribuțiile sale în sport, cât și pentru impactul său în lumea afacerilor din România post-revoluționară.

A murit actrița de Oscar, Maggie Smith, cunoscută pentru rolurile din Harry Potter și serialul Downton Abbey

Actrița britanică Dame Margaret Natalie Smith a decedat la vârsta de 89 de ani în spitalul Chelsea and Westminster din Londra.

Cu o carieră întinsă pe șase decenii și laureată a numeroase premii în lumea cinematografiei, actrița Dame Maggie Smith va rămâne cunoscută publicului pentru rolurile memorabile interpretate în filmele Harry Potter și serialul Downton Abbey.

Maggie Smith a debutat în teatru la vârsta de 17 ani, însă a cunoscut succesul pe marile ecrane, atunci când pentru rolurile jucate în „The Prime of Miss Jean Brodie” din 1970 și „California Suite” din 1979 a fost recompensată cu premiul Oscar.

Dublă câștigătoare de Oscar

Ea a câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță pentru The Prime of Miss Jean Brodie în 1969 și cea mai bună actriță în rol secundar pentru California Suite în 1978.

Liam Payne, fost membru al One Direction, a murit după ce a căzut de la etajul al treilea al unui hotel din Buenos Aires

Liam Payne, fost membru al celebrei trupe One Direction, a murit în luna octombrie, la vârsta de 31 de ani. Acesta a decedat după ce a căzut de la etajul al treilea al unui hotel din Buenos Aires.

Moartea sa a avut loc la un hotel de pe strada Costa Rica, în cartierul Palermo.

Liam Payne a devenit celebru la nivel mondial ca membru al trupei pop One Direction, între timp destrămată.

Prezentatorul Valeriu Pavel Dan s-a prăbușit brusc pe stradă și a murit pe loc, posibil din cauza unui atac de cord

Doliu în cinematografia românească! Actorul și fostul prezentator de televiziune, Valeriu Pavel Dan, cunoscut sub numele de „Puiu”, a murit. Actorul a fost un nume îndrăgit în peisajul mediatic și artistic din țara noastră, cu o carieră diversificată atât în teatru, cât și pe micul ecran.

Valeriu Pavel Dan a fost cunoscut de publicul în special pentru rolul de prezentator al matinalului „Puiu și Jul”, de la Etno TV, pe care l-a moderat vreme de 10 ani alături de Jull, Iulian Nicolae. Acest program matinal a adus multă voie bună în casele românilor. Pe lângă programul matinal, Valeriu Pavel Dan a avut și o carieră notabilă în film și în teatru.

Potrivit cancan.ro, actorul Valeriu Dan Pavel a murit pe 16 octombrie, în urma unui incident neașteptat pe stradă. Conform informațiilor, el s-a prăbușit brusc și a murit pe loc, posibil din cauza unui atac de cord. În prezent, medicii legiști investighează cauzele exacte ale decesului, iar raportul official urmează să fie emis.

Constantin Anghelache, fost președinte al lui Dinamo și Rapid, a murit la vârsta de 78 de ani. A lucrat în Securitate și a introdus cafeaua Amigo în România

Constantin Anghelache, fost președinte al lui Dinamo și Rapid, a murit la vârsta de 78 de ani în noaptea de joi spre vineri, 17/18 octombrie, a relatat Gazeta Sporturilor.
În ultima perioadă, starea de sănătate a lui Anghelache se degradase serios. Din acest motiv, a fost o prezență discretă în ultimele luni, evitând ieșirile în public.
Constantin Anghelache era unul dintre apropiații lui Mircea Lucescu. Ei au colaborat mai întâi la Dinamo, apoi la Rapid după revoluția din 1989, dar au făcut echipă inclusiv la Breaza, unde Anghelache a ocupat funcția de conducător între 2001 și 2010.

În 2013, Anghelache a revenit la Dinamo, la vârsta de 67 de ani, fiind numit atunci președinte executiv al clubului, în vremea în care Ionuț Negoiță era finanțator. În 2015, Anghelache o părăsea din nou pe Dinamo.
Constantin Anghelache a fost profesor universitar de economie și a ocupat un loc în structurile Centrului de Informații Externe, actualul SIE, în perioada comunismului. A atins gradul de locotenent-colonel și a condus o unitate specială care coordona activitățile de comerț exterior și gestiona fondurile care curgeau către structurile serviciului de spionaj.

După 1989, Anghelache s-a lansat în afaceri și a fost cel care a adus cafeaua Amigo în România. De-a lungul timpului l-a cooptat și pe Mircea Lucescu în firmele lui.

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice TV, a murit la vârsta de 75 de ani

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice ale Televiziunii Române, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. Cariera sa impresionantă a început în 1970, pe programul 2, unde prezenta emisiuni culturale, inclusiv concerte simfonice. De-a lungul celor aproape trei decenii în care a fost crainică la TVR, Delia Budeanu a devenit o figură emblematică a televiziunii românești.

Paul Di’Anno, fostul solist al trupei Iron Maiden, a murit la 66 de ani

Paul Di’Anno, primul solist al trupei de heavy metal Iron Maiden, a murit la vârsta de 66 de ani. Di’Anno, care a fost vocalul trupei între 1978 și 1981, s-a stins din viață în locuința sa din Salisbury, după o lungă perioadă de probleme de sănătate. Deși cânta dintr-un scaun cu rotile în ultimii ani, a reușit să susțină peste 100 de spectacole din 2023 până în prezent.

Paul Di’Anno, născut Paul Andrews în Londra, s-a alăturat Iron Maiden după o audiție în noiembrie 1978. El a contribuit la succesul timpurilor trupei, cântând pe primele două albume: „Iron Maiden” (1980) și „Killers” (1981), ambele extrem de apreciate.

Zé Carlos, vicecampion mondial cu naționala Braziliei, a murit la 56 de ani

Fostul fundaş brazilian Zé Carlos, vicecampion mondial cu echipa națională a țării sale la Mondialul din 1998, a murit pe 26 octombrie la vârsta de 56 de ani, a anunţat São Paulo FC, unul dintre fostele sale cluburi.

A murit Quincy Jones, un titan al muzicii americane care a lucrat cu Michael Jackson sau Frank Sinatra

Quincy Jones, un titan al divertismentului american care a lucrat cu vedete precum Frank Sinatra, Michael Jackson și Will Smith, a murit la vârsta de 91 de ani.

Jones a fost, fără îndoială, cea mai versatilă figură culturală pop a secolului al XX-lea, cunoscut pentru producerea albumelor Off the Wall, Thriller și Bad pentru Michael Jackson în anii 1980, care l-au făcut pe cântăreț cel mai mare star pop al tuturor timpurilor. Jones a produs, de asemenea, muzică pentru Sinatra, Aretha Franklin, Donna Summer și mulți alții.

Jones a compus coloana sonoră a filmului britanic de succes din 1969 „The Italian Job”, cu Michael Caine, potrivit Sky News.

În cariera sa, care se întinde pe mai mult de 75 de ani, a câștigat 28 de premii Grammy din 80 de nominalizări.

A fost numit unul dintre cei mai influenți muzicieni de jazz ai secolului XX de către revista Time.

Silviu Prigoană a murit subit, la 60 de ani: afaceristul s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant din Brașov

Omul de afaceri și fostul politician Silviu Prigoană a murit pe 12 noiembrie la vârsta de 60 de ani, în urma unui tragic incident petrecut la un restaurant din Brașov.

Conform surselor, Prigoană s-ar fi înecat în timp ce lua masa și, în ciuda intervenției rapide a echipei medicale chemate de urgență, nu a mai putut fi salvat. Se pare că acesta avea și afecțiuni cardiace semnificative, care au contribuit la deznodământul nefericit.

Doliu în lumea gimnasticii: legendarul antrenor Bela Karolyi a murit la 82 de ani

Bela Karolyi, antrenorul care a revoluționat gimnastica mondială și a contribuit la succesul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani.

Karolyi, alături de soția sa, Martha, a antrenat multiple campioane olimpice și mondiale atât în România, cât și în SUA. Printre ele se numără Nadia Comăneci și Mary Lou Retton, care au marcat istoria sportului cu performanțele lor incredibile. Nadia Comăneci, care a obținut primul 10 perfect din istoria Jocurilor Olimpice la Montreal, în 1976, și-a exprimat durerea într-un mesaj emoționant pe Instagram: „Un mare impact și o mare influență asupra vieții mele. Acum aproape 50 de ani, m-a îndrumat spre performanța istorică a primului 10 perfect… și asta mi-a schimbat viața pentru totdeauna.” Ea a postat și o fotografie alb-negru cu cei doi.

Bela Karolyi s-a remarcat inițial în România, unde împreună cu Martha a început să antreneze copii în Transilvania. Rapid, rezultatele lor au atras atenția autorităților, iar cuplul a ajuns să conducă echipa națională de gimnastică. La Jocurile Olimpice din 1976, Karolyi a schimbat regulile sportului, prezentând o echipă tânără, formată în mare parte din gimnaste sub 14 ani. România a obținut medalia de argint pe echipe, iar Nadia Comăneci a făcut istorie cu șapte note de 10 perfecte.

După ce a intrat în dizgrația autorităților române pentru criticile aduse arbitrajului la Olimpiada de la Moscova din 1980, Karolyi a dezertat în SUA în 1981. Acolo, a devenit o figură centrală a gimnasticii americane, ajutând la formarea unor campioane precum Mary Lou Retton, care a câștigat aurul olimpic în 1984, și Kerri Strug, eroina Jocurilor Olimpice din 1996.

În ciuda succesului, Karolyi a fost implicat în controverse, fiind acuzat de metode de antrenament abuzive. Scandalul de abuz sexual al fostului medic al echipei SUA, Larry Nassar, care a afectat sute de sportive, a atras atenția asupra culturii abuzive din sport. Nassar a comis unele dintre abuzuri în timpul taberelor organizate la ferma Karolyi, deși soții Karolyi au negat că ar fi știut despre aceste incidente.

În 2017, USA Gymnastics a întrerupt legăturile cu familia Karolyi, renunțând la planul de a folosi ferma lor ca centru de antrenament. Dominique Moceanu, fostă gimnastă olimpică și una dintre criticii vocali ai cuplului, a scris: „Bela Karolyi a avut o influență incontestabilă asupra vieții mele și asupra gimnasticii de elită, dar a fost un om complex, cu puncte forte și defecte care au lăsat o amprentă de durată.”

Gabriel Cotabiță, voce emblematică a muzicii românești, a încetat din viață la 69 de ani

România este în doliu după ce celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață în urma unui accident vascular cerebral.

Carieră remarcabilă

Gabriel Cotabiță s-a născut la Craiova, pe 1 noiembrie 1955, și a fost unul dintre cei mai iubiți artiști români. Deși atras inițial de muzica rock, cariera sa a luat avânt în muzica ușoară. Momentul său de glorie a venit în 1986, când a participat la Festivalul de la Mamaia cu piesa „Noapte albastră”, devenind rapid un nume cunoscut.

În anul 2002, a fondat trupa VH2, continuând să lanseze șlagăre îndrăgite. De-a lungul anilor, artistul a oferit publicului piese memorabile precum „Te rog, domnișoară, nu pleca” și „Să nu ne spunem adio”, consolidându-și locul în istoria muzicală a României.

Zi neagră pentru muzica românească: ne-a părăsit și Marius Bațu (65 de ani)

Marius Bațu, un renumit cântăreț de muzică folk și fost membru al Holograf, a murit sâmbătă dimineața, la vârsta de 65 de ani. În aceeași zi s-a stins și Gabriel Cotabiță, la 69 de ani.

Marius Bațu a încetat din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1, după ce a suferit un infarct.

Marius Bațu urma să susțină un concert sâmbătă, 23 noiembrie, la Casa de Cultură Traian Grozăvescu din Lugoj. Evenimentul, intitulat „Rădăcini în vers și cântec”, nu a mai avut loc din cauza acestei tragedii neașteptate.

Marius Bațu și-a început cariera la sfârșitul anilor ’70, când a fondat grupul Poesis, alături de Eugen Baboi. Ulterior, în perioada 1982 și 1985, renumitul cântăreț de muzică folk a fost asociat cu „Cenaclul Flacăra”.
De-a lungul carierei sale, Marius Bațu a colaborat cu nume mari ale scenei muzicale românești, printre care Holograf, Mircea Vintilă și Ovidiu Lipan Țăndărică. Bațu a colaborat și cu formația Pasărea Colibri, cu care a lansat albumul „2000 de ani”. Marius Bațu lasă în urmă o carieră impresionantă în muzica folk românească.

Dan Grecu, primul campion mondial al gimnasticii românești, a murit la 74 de ani

București, 13 decembrie 2024 – Dan Grecu, legendarul gimnast român supranumit „stăpânul inelelor”, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani. Anunțul a fost făcut de fiul său, Alex Grecu.

Dan Grecu a rămas în istoria sportului românesc ca primul gimnast care a câștigat o medalie de aur la Campionatele Mondiale, în 1974, la Varna, cucerind titlul la inele. Performanțele sale au continuat la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976, unde a obținut medalia de bronz la aceeași probă.

Olivia Hussey, una dintre cele mai frumoase actrițe din lume, care a interpretat-o pe fecioara Maria în filmul lui Zeffireli, a murit

Olivia Hussey, actrița britanico-argentiniană cunoscută pentru rolul său din adaptarea cinematografică din 1968 a piesei „Romeo și Julieta” de William Shakespeare și rolul sfintei fecioare Maria în filmul Iisus din Nazaret al lui Franco Zeffireli, a murit. Ea avea 73 de ani.

Hussey a murit liniștită, la ea acasă, potrivit unei postări a familiei pe Instagram.

Hussey a devenit celebră interpretând rolul Julietei pentru regizorul italian Franco Zeffirelli în filmul clasic al Paramount Pictures.

Totodată, Olivia a fost una dintre cele mai frumoase actriţe care au interpretat-o pe Fecioara Maria în celebrul film Iisus din Nazaret (1977), în regia lui Franco Zeffirelli, pe când aceasta avea doar 26 de ani.

Considerată, la începutul anilor 80, una dintre cele mai frumoase femei din lume, Olivia a fost curtată de numeroşi bărbaţi, printre care şi Dean Paul Martin, fiul celebrului cântăreţ Dean Martin. Acesta i-a devenit soţ, cei doi fiind căsătoriţi din 1971 până în 1978.

A murit Jimmy Carter. Fostul președinte al Americii avea 100 de ani

Jimmy Carter, cultivatorul de arahide care a câştigat preşedinţia SUA în urma scandalului Watergate şi a războiului din Vietnam, care a îndurat o înfrângere umilitoare după un mandat tumultuos şi apoi şi-a redefinit cariera după Casa Albă ca un negociator global pentru pace, a murit pe 30 decembrie. Avea 100 de ani şi declarase anul acesta că îşi doreşte să mai trăiască cât să o poată vota pe Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie, ceea ce s-a şi întâmplat.

Cel mai longeviv preşedinte american a murit duminică, la mai mult de un an după ce intrase în îngrijire paliativă la domiciliu, în casa sa din orăşelul Plains, Georgia, unde el şi soţia sa, Rosalynn, care a murit la 96 de ani în noiembrie 2023, şi-au petrecut cea mai mare parte a vieţii, a anunţat Centrul Carter.

Om de afaceri, ofiţer de marină, evanghelist, politician, negociator, autor, tâmplar, cetăţean al lumii – Carter şi-a croit un drum care a făcut faţă provocărilor politice şi de aceea, el este un profil care se distinge printre cei 45 de bărbaţi care au ajuns în cea mai înaltă funcţie a naţiunii americane.

Cel de-al 39-lea preşedinte şi-a realizat ambiţiile printr-o minte ascuţită, o credinţă religioasă profundă şi o etică a muncii prodigioasă, conducând misiuni diplomatice până la vârsta de 80 de ani şi construind case pentru săraci până la 90 de ani.

Deşi Jimmy Carter a părăsit Casa Albă în urma uneia dintre cele mai categorice înfrângeri electorale din epoca modernă americană, a avut parte de o preţuire aparte în timpul vieţii. Şi-a atras, însă, această apreciere deosebită – rezervată marilor personalităţi publice – mai degrabă pentru ceea ce a făcut după ce nu a mai fost preşedinte.

Actorul Mircea Diaconu a murit. Ar fi împlinit 75 de ani pe 24 decembrie

15 decembrie 2024

Actorul Mircea Diaconu a murit la vârsta de 74 de ani, după o luptă grea cu cancerul. Pe 24 decembrie, cunoscutul actor Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani, însă cancerul l-a răpus.

Mircea Diaconu a fost un simbol al teatrului și filmului românesc, având o carieră care s-a întins pe mai multe decenii. De asemenea, a fost un nume cunoscut în politică, fiind ales senator și deputat, implicându-se în multiple proiecte pentru îmbunătățirea vieții culturale și sociale din România.

 

Personalitățile naționale și internaționale de care ne-am despărțit în anul 2023

Lasă un răspuns

Recomandările redacției