Cutremurul din Gorj a avut peste 160 de replici, a anunțat Constantin Ionescu, directorul INFP, conform Mediafax.

Potrivit directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul din Oltenia a avut peste 160 de replici. Anunțul a fost făcut miercuri, după prânz, în timpul unei conferințe de presă.

Anterior, specialiștii INFP au spus că Oltenia nu devine o nouă zona Vrancea. Ei au recunoscut că datele existente nu indicau posibilitatea producerii unui cutremur cu magnitudinea peste 5,5.

Specialiștii analizează cea mare activitate seismică din regiune din ultimii 200 de ani și au anunțat că harta cutremurelor va fi actualizată în zonă în funcție de rezultatele cercetătorilor.

Catalogul INFP va fi actualizat după cele două cutremure

„Ieri am spus că în zona respectivă nu se produc cutremure mai mari de 5,4. Eu m-am referit la datele din catalogul INFP. Se vor schimba datele acum, potrivit unei formule de calcul”, a declarat Constantin Ionescu. „Cu cât falia este mai lungă cu atât poate potenţa un cutremur mai mare. Faliile sunt fragmentate şi de asta am spus totuşi că puterea zonei este limitată. Anul trecut, în zonă, a fost un cutremur de 4. Nu putem spune că zona este necunoscută, au fost cutremure, dar nu atât de mari. Cauza este comună, modul de producere este cam acelaşi, urmează să vedem care este falia care guvernează”, a declarat Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

În perioada următoare, în zonele afectate de cutremur vor fi montate trei stații seismice și stații GPS. De asemenea, este puțin probabil ca în zonă să să apară alte cutremure mari în următoarele ore și zile deoarece energia a fost eliberată, au precizat experții INFP.

Sursa Observator

Recomandările redacției