Piața ,,Avram Iancu”, până în secolul XX cunoscut și sub numele ,,Strada Primăriei” sau ,,Piața Libertății”, este un spațiu public, plin de monumente care au un puternic impact asupra istoriei orașului. Acest loc, de-a lungul timpului, a cunoscut multe culturi și stiluri, ale căror influență se vede până în ziua de azi.
Monumentele semnificative din zona pieței
1. Statuia ,,Monumentul ostașului necunoscut” este situată în centrul pieței, având a semnificație deosebită. Sculptura a fost realizată de artistul bucureștean Gavril Covalschi, iar soclul din beton reprezintă munca arhitectului Miloș Cristea. Aceasta a fost inaugurată în 1960, de Ziua Armatei Române și simbolizează eroii care au luptat pentru Transilvania, împotriva armatei germano-maghiare, cu Patria în spate.
2. Casa Iacob Hirschl este o clădire constriută în anul 1817 de către comerciantul vienez cu același nume, în stil baroc provincial. O parte a Casei reprezintă Teatrul Hirschl, construit în stil neoclasic, cu finanțarea lui Iacob Hirschl.
3. Casa Domány este denumită după negustorul de vinuri arădean Domány József, care a comandat ridicarea acesteia la sfârșitul secolului XIX. Construcția a fost ridicată în stilul Secession.
4. Palatul farmaciștilor Rozsnyai a fost influențat de stilul Secession, în secolul XX reprezentând reședința savantului farmacist, Rozsnyai Mátyás.
5. Palatul Nádasdy, a fost gândit și executat de Reisinger Sándor în anul 1904, în perioada geometrică a stilului Judgendstil. Clădirea cu două etaje este bogat în ornamente ce diferă de la un nivel la altul.
Evenimente istorice desfășurate în piață
În 9 februarie 1826, când Aradul a fost cinstit cu dreptul de ,,oraș liber regesc”, conducerea cetății solicită planuri de modernizare. Acestea au fost realizate în anul 1828, iar piața a devenit centrul orașului.
După ce Consiliul Național Român Central a fost întemeiat, în 31 octombrie 1918 s-a început o grevă a muncitorilor din fabrici și ateliere. La această grevă au participat 10.000 de cetățeni, care au fost martori la o întâlnire convocată de socialiști.
Surse: 1. Wikipedia – Piața Avram Iancu din Arad
2. Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol” Arad – Monumentul Ostașului Român din Piața Avram Iancu
3. ARADCityGuide – Casa Iacob Hirschl – Casă Strada Unirii 14 – Palatul Rozsnyai Mátyás – Palatul Nádasdy
4. Facebook – pagina Historiae Arad