O adevărată industrie de fabricare a mobilei prinde tot mai multe aripi pe piața improvizației și a lipsei de control, neagră în cele mai multe dintre cazuri, iar autoritățile nu par să fie deloc deranjate. Tâmplari echipați cu o traistă de scule, o mașină de găurit și un ciocănel rod practic la temelia fabricilor de mobilă, care duc o luptă de supraviețuire tot mai grea.
Trebuie subliniat faptul că acești tâmplari au tot girul furnizorului OTTO, de pal și MDF, care le pun la dispoziție lemnul dorit. Practic, OTTO le pune la dispoziție pal fasonat și MDF fasonat, împreună cu feroneria necesară pentru un mobilier complet.
Autoritățile ar trebui să țină seama de câteva aspecte:
În primul rând, fabricile de mobilă sunt cele care plătesc taxe la bugetul de stat, plătesc salarii și sunt supuse permanent controalelor. O fabrică de mobilă nu își permite să funcționeze fără autorizații, fără echipamente adecvate, să neglijeze siguranța angajaților sau să nu le plătească salariile și taxele aferente, care de multe ori sunt egale cu salariile. În plus, calitatea serviciilor trebuie să fie ireproșabilă, ceea ce costă, altminteri dispare de pe piață. Trebuie să ofere garanții pentru orice raft montat pe peretele clientului.
Focare de incendii
Nu aceeași situație o întâlnim în piața improvizației și în mare parte la negru, unde “garajele” improvizate sunt adevărate focare de incendii, în urmă cu vreo doi ani chiar am avut un astfel de exemplu în municipiul Arad, când un atelier improvizat de mobilă a fost mistuit de flăcări, protecția angajaților la negru nici nu există, nu se respectă nicio lege, iar taxele nici atât.
Pe lângă nesiguranța angajatului la negru care nu știe dacă își va primi banii la sfârșitul lunii, sau dacă Doamne ferește se accidentează nimeni nu îi plătește asigurările medicale, nici lucrările nu au nicio garanție. În cazul în care lucrarea este de mântuială, mai găsește-l pe tâmplarul al cărui contact l-ai găsit într-un anunț obscur de pe Facebook…
În acest fel se pierd bani la buget, iar fabricile de mobilă riscă să se închidă de lipsă de personal și de comenzi.