miei pagina

Ciobanii susţin că ieri a fost prima zi în care au venit cu mieii la piaţă (foto: Paula Crăciun)

Având în vedere că au mai rămas doar câteva zile până la Paşte, în pieţele arădene au apărut primii miei. Dacă anii trecuţi, în Piaţa Mare erau preţuri mai mari decât în Piaţa Mihai Viteazul, ieri, în ambele pieţe kilogramul de carne de miel se vindea cu 25 de lei. Singura diferenţă era că dacă în Piaţa Mihai Viteazu erau deja ocupate aproape toate locurile special amenajate pentru ciobani, în cealaltă piaţă se aflau doar câţiva comercianţi. Cei mai mulţi dintre comercianţii cu care am stat de vorbă se plâng, susţinând că nu au reuşit să vândă decât câţiva miei, din cauză că oamenii nu a bani. „Oamenilor li se pare mult cât cerem noi, iar nouă, preţul ni se pare mic. E adevărat, dacă ne gândim la nivelul de trai al celor din Germania, dacă ne gândim la veniturile lor şi le comparăm cu cele ale românilor, preţul e mare. Dar să ştiţi că şi pe noi ne costă mult până ce venim cu mielul pe masă. Comparativ cu acum doi ani, şi anul trecut, şi anul acesta vânzările din prima zi au fost mai mici cu 50%. Astăzi  (n.r.- ieri) am vândut doar cinci-şase miei”, povesteşte Vasile Petreuş, un crescător din Şiria, care îşi comercializează marfa în Piaţa Mare.

Mieii care nu sunt vânduţi de Paşte vor fi exportaţi

Vasile Petreuş mai spune că are de vânzare aproximativ 50 de miei, dar nu îşi face probleme dacă nu-i poate comercializa acum. „Ceea ce nu pot vinde până la Paşte, voi da la export. La toamnă îi voi trimite în ţările arabe şi în Turcia. Acum kilogramul de carne se vinde în viu cu zece-12 lei, iar un miel are în medie 25 de kilograme. La toamnă îl voi da tot cu acelaşi preţ, dar va avea 35 de kilograme…”, a mai spus Petreuş. Acesta susţine că fiind începutul săptămânii, ciobanii care au venit cu miei, au făcut-o pentru a testa piaţa. Darius şi Ioan Mucea, doi ciobani din Galşa, care îşi vindeau şi ei miei în Piaţa Mare susţin de asemenea că vânzările merg deocamdată prost. „Azi (n.r.- ieri) am vândut doar patru miei. Oamenii cumpără şi miei întregi, dar pensionarii îi cumpără mai mult pe bucăţi”, susţine Darius Mucea.

Doina Cutean, din Şiria, una dintre crescătoarele de oi întâlnite în Piaţa Mihai Viteazu susţine că şi ea dă kilogramul de carne cu 25 de lei, însă cumpărătorilor li se pare că este un preţ mare. La rândul său, Ileana Iovuţ susţine că are de vânzare vreo 30-40 de miei, dar că îi va tăia în funcţie de vânzări. „Astăzi (n.r. ieri) am început să vindem mieii şi am vândut deja şase”, a mai spus Ileana Iovuţ. Traian Nica, susţine că din punctul lui de vedere, vânzările merg bine. „Astăzi dăm mielul cu 25 de lei kilogramul. Mâine vom mai vedea. Oamenii cumpără şi miei mari, şi miei mici, în funcţie de bugetul fiecăruia”, susţine bărbatul.

Pe de altă parte, unii dintre cumpărători spun că încearcă să facă tot posibilul pentru a găsi un preţ mai bun sau vor fi nevoiţi să se mulţumească doar cu câteva kilograme de carne, în loc de un miel. „Am o pensie de doar 350 de lei. Mi se pare foarte mult să dau 25 de lei pentru un kilogram de carne. Îi înţeleg şi pe ciobani, că ei au muncit şi au investit în miei, dar nu pot să îmi permit să cumpăr un miel întreg. Voi încerca să cumpăr vreo două kilograme”, afirmă Maria Mihai.

De toate pentru toţi

Cum mielul nu este singura mâncare care se pune pe masa de Paşte, gospodinele mai trebuie să facă şi alte cumpărături. Astfel, pentru o legătură de ceapă verde sau o legătură de ridichi vor trebui să plătească între 50 de bani şi un leu, ouăle se vând cu preţuri cuprinse între 25 de bani şi 50 de bani bucata, un kilogram de şuncă poate fi cumpărat cu 35 de lei, iar un kilogram de slănină cu 20 de lei, litrul de ţuică costă între 20 şi 30 de lei, iar preţul unui litrul de vin pleacă de la cinci lei şi poate ajunge la câteva zeci de lei, în funcţie de sortiment şi vechime.   

FOTO: Paula Crăciun

 

Recomandările redacției