Locul în care până nu demult oamenii veneau să iși facă aprovizionările pentru o săptămână întreagă sau poate doar pentru o rețetă amintită pe moment, locul în care auzeai ultima bârfă despre vecinul de la etajul trei acum este înlocuit de noile agore, marketurile.
Singurii care mai cumpără de la tarabe sunt cei care stau în apropriere și le este mai simplu să își facă cumpărăturile de acolo, alții care vin „din obișnuință”, cum afirma una dintre trecătoare.
Piața Mare, în proiect de demolare și mutare
Un subiect de mare amploare printre tarabele verzi ale pieții este mutarea acesteia și respectiv dărâmarea ei, aceasta având peste 100 de ani de funcționare.
Unii dintre comercianți nici nu au fost anunțați, aflând ori de la colegi, ori chiar și de la mine. Alții au fost la ședințele organizate de primărie în care s-a votat acest proiect și li s-a promis locul asigurat la mesele din noua piață dacă plătesc abonamente la ele, însă până se va finaliza aceasta, ce vor face? Aceasta este cea mai comună întrebare în rândul lor.
„Dacă se mută piața asta, este o nedreptate pentru oamenii care trăiesc de la Aradul Nou până aici. Este piață veche, din câte știu eu e din o mie opt sute și ceva, este un monument istoric, să strici asta este o nedreptate față de noi, cetățenii Aradului”, afirmă una dintre vânzătoare, care, atunci când se va muta piața nu va mai avea nicio sursă de venit până la pensia pe care o va primi abia peste șase ani.
Alt negustor, la câteva tarabe mai departe, este nesigur de soarta pe care o va avea în meseria lui pe care o practică de ani buni: „Nu știu daca mă mut și eu unde va fi noua piață. Depinde unde o fi. Dacă o fi undeva ascunsă, mai bine mă duc la Obor, sau la Piața Mică, dacă va fi loc.”
În Piața Mare totuși sunt diferiți clienți fideli acesteia, datorită amplasării. Unul dintre ei mi-a atras atenția în mod special. Un domn, într-un căruț cu rotile electric auzise ceea ce vorbeam cu un vânzător și m-a abordat, vrând să știe mai multe despre proiectul primăriei de înlocuire a pieții cu o parcare sau un spațiu comerical. „Voi merge la Obor, în cazul asta, nici nu cunosc zona Turnului de Apă unde se spune că vor să o mute, nu cred că este destul spațiu acolo. E păcat că o strică pentru că a fost bine gândită, e într-o zonă foarte bună ” – Ghiță Taloș.
Piața Mică, în declin
La intrarea în piață, ne este comunicat printr-o atenționare că zona este supravegheată video. Dar ce să supravegheze? Bancurile sunt parțial umplute, vânzătorii sunt nemulțumiți de lipsa clienților, aceștia fiind mult mai puțini decât cei din Piața Mare, deși diferența de preț este poate doar de un leu sau doi la produse.
„Merge rău, cum să meargă? De când cu toate marketurile astea, oamenii vor căldură, muzică, cărucior, decât să vină aici în frig”.
O doamnă care de 26 de ani lucrează acolo este de părere că „de vreo 10 ani lucrurile încep să meargă prost în pie­țe. Oamenii cred că prețurile sunt mari, dar pentru noi care stăm atâta în frig…”
Cele două piețe concurente, deși sunt diferite ca și dimensiuni și prețuri, au această problemă comună, lipsa clienților. Toți parcă fug de ele și dacă vara cumpărătorii se mai servesc cu un kilogram de căp­șuni sau câteva banane, acum, pe timpul iernii, clienții sunt aproape inexistenți.
Felicia-Livia Pădureț

  • johan spune:

    „proiectul primăriei de înlocuire a pieții cu o parcare sau un spațiu comerical”? Doamna jurnalista manipulatoare, aratati-mi exact o declaratie a administratiei locale in care zice cineva de acolo ceva de un spatiu comercial sau aratati-mi proiectul in care scrie asa ceva. Asa va place sa manipulate, piata aia e o tiganie si trebuie sa dispara.
    Orice piata din orice judet din Romania sau de oriunde din Europa au fost la origine pietete in care se facea comert cu diferite produse, incet ele au fost transformate in piete pietonale.
    Si Falca ii un dobitoc si hot dar voi il depasiti

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției