Cum se știe a fost mare scandal cu privire la creșterea salariului minim pe economie. Mai ales mediul privat, dar în special subsidiarele multinaționalelor au arborat „drapelul de doliu“, că nu pot susține asemenea creșteri, că nu e productivitate și altele.
Iată că ieri, în nota de fundamentare către Guvern, Consiliul Economic şi Social a propus un amendament care prevede că, la 1 ianuarie, salariul minim pe economie va creşte la 2.080 lei pentru angajaţii fără studii superioare şi la 2.350 lei doar pentru cei cu studii superioare care profesează de cel puţin un an în domeniul în care s-au specializat. „A fost eliminată prevederea care propune creşterea sala­riului minim pe economie la 2.350 lei pentru angajaţii care au peste 15 ani vechime, aceas­tă valoare fiind acceptată doar pentru angajaţii cu peste un an vechime în domeniul în care s-au specializat”, a declarat Liviu Apostoiu, prim vice­preşedinte Cartel Alfa.
Noul ministru al Muncii, Ma­rius Budăi, a declarat recent că ordonanţa privind creşterea sala­- riului minim pe economie va fi aprobată în şedinţa Executivului de astăzi. Potrivit propunerii iniţiale a Ministerului Muncii, salariul minim brut pe economie urma să crească de la 1.900 de lei pe lună, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei pe lună, pentru toţi angajaţii, cu excepţia persoanelor cu studii su­perioare şi cu minimum 15 ani vechime, pentru care este stabilit nivelul de 2.350 de lei pe lună.
Deocamdată nu este nimic oficial, nici sindicatele și nici ma­rile confederații nu s-au întrunit, însă nu prea iese fum fără foc, cu acest ping-pong al salariilor. Astfel, Federația Sindicală Columna, care reunește un număr important de organizații din admnistrația publică locală și instituții deconcentrate a transmis instituțiilor publice o adresă. În acest document a solicitat cuprinderea în bugetul pentru anul 2019 a drepturilor care sunt prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 pri­vind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Este vorba de indemnizația de hrană, care devine obligatorie din perspectiva acor­dării, inclusiv în la nivelul poli­țiilor locale, unde până acum exista o condiționare legată de aprobarea prin hotărâre de consiliu local.
A doua solicitate este indemnizația de vacanță și, în fine ultima, majorarea salarială prevă- zută pentru anul 2019. Aceasta reprezintă un sfert din diferența de recuperat față de nivelul salariilor de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. Petre Toma, liderul Uniunii Județene a Confederației CNSLR–Frăția, ne-a declarat: „La acest moment nu este absolut nimic oficial. Sunt multe zvonuri este adevărat, care provin mai ales din surse ale opoziției. Dar nici noi, pe linie de confederație, nu am avut discuții pe această temă. Așa că eu iau de bună varianta pe care a avansat-o Executivul. Cum am mai spus, pentru o bună parte din membrii noștri de sindicat ar fi o veste bună. Asta pentru că, potrivit datelor noastre, peste 30% dintre oamenii noștri sunt încadrați cu salariul minim pe economie“. Cert este însă că într-un timp foarte scurt apele se vor limpezi. Nu de alta, dar vine noul an peste noi…

Recomandările redacției