Deși are o vechime mai mare decât vârsta pe care ar fi avut-o acum Ceaușescu, pita de la Pecica este cunoscută la nivel național drept pâine preferată a fostului dictator comunist.
Pâinea preferată a familiei Ceauşescu, pita de Pecica, a devenit produs recunoscut şi protejat la nivel european. Această pâine completează lista celor 11 produse românești protejate, precum magiunul de prune din Topoloveni sau salamul de Sibiu. Reţeta şi modul de preparare se păstrează de 100 de ani.
După mai bine de un secol, în brutărie se folosește aceeași rețetă străveche: făină din grâu bogată în gluten, apă, drojdie, sare, totul în cantități exacte. Nimic nu s-a schimbat de generații.
Brutarul s-a încăpățânat să nu modernizeze procesul de fabricație. Pâinea e coaptă direct pe vatra încălzită a cuptorului tradițional.
„Este rezultatul unei comunități și am făcut-o în amintirea bunicilor. Această pită de Pecica nu a fost o necesitate, a fost un vis și o certitudine care să asigure calitatea pitei pentru a fi certificată la nivel european”, a declarat Marinela Pretan, președinte Asociația de producători Arădeanca.
Pita de Pecica a trecut deja granița și este prezentă la mai multe târguri de profil.
În cursul acestei luni urmează înregistrarea denumirii „Pită de Pecica” în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate „Pită de Pecica” (IGP), potrivit hotărârii Comisiei Europene.
„Este o realizare unică în județul Arad și extrem de rară și la nivel național! Felicit echipa care a lucrat la acest proiect, în primul rând pe sufletista doamnă Marinela Petran, directorul GAL Pecica și vicepreședinte al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală. Felicit si brutarii din Pecica pentru că duc mai departe tradiția pâinii pe vatră, dar și administrația pecicană, fiindcă a crezut în acest proiect. Ca președinte al Consiliului Județean Arad, că pecican, sunt mândru de această realizare! ” – a declarat Iustin Cionca.
„În conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea de înregistrare a denumirii „Pită de Pecica”, depusă de România, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Deoarece Comisiei nu i s-a comunicat nicio declarație de opoziție motivată în conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, denumirea „Pită de Pecica” trebuie, prin urmare, înregistrată”, se arată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1221 al Comisiei Europene.
Pita de Pecica este unul dintre cele mai puternice branduri gastronomice românești. La Pecica a fost construit și un Muzeu al Pitei, unde este pusă în valoare această tradiție seculară de coacere a pâinii de casă.