• Interviu cu primarul comunei Brazii, Ioan Vesa

Profitând de faptul că săptămâna trecută au fost două zile însorite, ca de primăvară, în una dintre ele am făcut o vizită în comuna Brazii, unde aveam stabilită o întâlnire cu IOAN VESA, primarul acestei frumoase comune.
La sosirea noastră, primul edil era angrenat în rezolvarea unor proble­me ale comunității și tocmai încheia o convorbire telefonică.
Discuția cu domnia sa a debutat simplu, subiectul fiind, firește, rea­lizările din comună. Comuna Brazii are în componență localitățile: Brazii – centru de comună, Iacobini, Secaş, Buceava-Şoimuş și Mădrigeşti.
– Cum apreciați că ați încheiat anul trecut și cu ce realizări?
– Anul trecut am avut unele rea­lizări pe care le voi aminti în cele ce urmează, o parte din ele le vom vedea ceva mai târziu, chiar în teren, unde ne va însoți și domnul viceprimar. Aș vrea să amintesc în această enumerare  drumul modernizat de la Șoimuș DC 55A, deci Buceava-Șoimuș, am început amenajarea și construirea unui teren sintetic cu gazon; ne-am oprit anul trecut din cauza timpului nefavorabil dar vom continua lucrările. La Șoimuș în urma unor ploi torențiale a trebuit să amenajăm 0,5 km de drum, că devenise aproape impracticabil. Am făcut reparații și la Școală – tot în urma acestor ploi. Am reabilitat acoperișul la blocul de locuințe din Brazii, care a necesitat această lucrare. Tot în 2016, pe la sfârșit, am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, program pe PNDL, pentru reabilitarea școlilor din Secaș, Mădrigești și Iacobini, lucrări care vor începe odată cu încălzirea timpului. Vom semna contractul pentru un milion care va include reabilitarea tuturor stră­zilor din comună. Deci în acest an avea asfaltate toate străzile – aceasta fiind o lucrare prioritară pentru noi.
– Ce planuri aveți pentru acest an?
– Și pentru anul acesta, 2017, avem planuri, firește – pe lângă continuările din anul trecut, dar așteptăm bugetul. Planurile noastre vor putea fi concretizate abia după ce vom primi bugetul, așteptat cu mare nerăbdare.
De exemplu am depus proiecte spre aprobare pe fonduri europene pentru căminele culturale – din Secaș și Mădrigești, în valoare de… 20 DE MILIARDE lei vechi, vom mai depune pentru patru poduri care sunt necesare. Unul din ele leagă DJ708 de DC55A, în localitatea Buceava, alt pod va fi în satul Secaș. Tot pe programul PNDL, în urma unor discuții pe care le-am avut cu proiectantul, cu cei de la Compania de Apă, vom depune proiectul pentru canalizarea comunei iar varianta cea mai favorabilă va fi ducerea canalizării până la Gurahonț, având în vedere că se va face o Stație de epurare. Aceasta va fi o ocazie deo­sebită pentru noi. Cam asta
ne-am propus și dacă le vom realiza ar fi deosebit pentru noi.
– Și acum un subiect mai aparte: spuneți-ne câteva cuvinte despre izvorul numit „Cioroiu“ de la Șoimuș.
– Este un izvor cu apă cristalină și bună renumit în zonă, apa izvorând din stâncă. De unde izvorăște vine pe un „vălău“ de lemn până în marginea drumului unde acum este amenajată o parcare spațioasă. Acolo există și un mic foișor din lemn – sub formă de ciupercă, după cum și i se zice, acolo fiind și băncuțe pentru odihna trecătorului însetat și obosit. Acolo există și un tomberon pe care l-am pus pentru a îndemna la păstrarea curățeniei pentru ca toți cei care vin să se bucure de un spațiu frumos și curat. Din păcate nu e întodeauna așa, viceprimarul Nicușor Vesa – care se ocupă de locația respectivă – se arată mereu nemulțumit de faptul că oamenii lasă în urmă hârtii, peturi, ambalaje, în loc să le pună în coșul de gunoi.
Aș mai vrea să mai adaug în încheiere o informație importantă pentru consăteni și nu numai: în 25 martie – ce va fi o zi de sâmbătă, pe raza comunei noastre va avea loc o etapă a concursului ENDURO Sebiș. Organizatorul acestei competiții este domnul Cătălin Mocuța, un om extrem de dedicat acestui sport.

Recomandările redacției