Perdea forestieraPentru a putea beneficia și în următoarea perioadă de avantajul finanțărilor nerambursabile din par­tea UE, Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 va avea o altă alură.
După cum ne-au precizat oficiali din cadrul Oficiului Județean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Arad „la Ministerul Agriculturii se desfășoară în prezent o intensă activitate de fundamentare a variantei de propu­neri PNDR 2014-2020 ce va fi prezentată Comisiei Europene privind defalcarea celor 7,1 miliar­de euro pe măsuri și pe ani, pâ­nă la mijlocul lunii februarie“.
Astfel, se desprind următoarele două noi caracteristici principale care să fluidizeze fluxul depunerii și modul de evaluare a proiectelor: reducerea numărului de măsuri și posibilitatea depunerii proiectelor on line.
„Față de cele 24 de măsuri ale PNDR 2007-2013, pentru perioada 2014-2020 sunt prevăzute 13 măsuri principale și o măsură suplimentară – în faza de propunere- destinată fermelor de subzistență. Sumele cele mai mari vor fi alocate exploataţiilor agricole, cu destinaţii clar definite: modernizarea fermelor, procesare, infrastructură, adaptabilitate. Suma propusă spre a fi alocată este de 1,832 miliarde euro. Pentru instalarea tinerilor fermieri şi IMM-uri va fi alocată suma de 1,032 mi­liarde euro. Pentru servicii de bază, renovarea şi dezvoltarea satelor se va da un miliard de euro. Acţiunile de informare vor avea 6,27 milioane euro“ – precizează aceiași oficiali.
De asemenea, un aspect foarte important, a cărui valoare și oportunitate se „vede“ chiar în această perioadă, este cel al finanțărilor pentru perdelele forestiere.
„Pentru reîmpăduriri şi crearea de perdele forestiere se vor aloca 76 milioane euro; pentru capitolul agromediu şi climă vor fi dirijate 813 milioane euro“ – este precizarea oficialilor, dovedindu-se, încă de la prima vedere, un domeniu cu finanțări destul de serioase.
(F.B.)

  • A.Pop spune:

    „Instalarea tinerilor fermieri” – o cacealma. Ca sa ajungem la media statelor dezvoltate, 9 din 10 tarani ar trebui dirijati spre industrie si servicii.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției