UTA a surprins pe mulți în această seară însă de data aceasta, din fericire, a fost o surpriză plăcută. Dincolo de punctul câștigat în fața campioanei, determinarea arătată în joc de către echipă dar și calitatea crescută a prestației jucătorilor Bătrânei Doamne au ieșit în evidență, mai ales în contextul ultimelor evoluții. Chiar dacă sintagma „un egal cât o victorie“ este poate puțin forțată, mulțumirea lui Ilie Poenaru la finalul partidei este justificată. „Să îți creezi 3-4 ocazii clare cu CFR, să ai 13 cornere din care să și marchezi înseamnă că ne-am ridicat la nivelul așteptărilor, am jucat de la egal la egal cu CFR-ul. Până la urmă trebuie să recunoaștem că a fost un rezultat echitabil. E un punct de moral, care le dă încredere în primul rând jucătorilor deoarece le demonstrează că se poate să joci de la egal la egal cu oricine și poți să faci și rezultate. E important să rămânem așa.“

Înaintea partidei, antrenorul Bătrânei Doamne declara că în acest meci vor juca doar cei care au arătat că vor să se sacrifice pentru club și echipă. Schimbările n-au fost multe în primul 11 (au apărut Aly Abeid, Isac și Stahl în locul lui Dobrescu, Șteau și Jobello) dar atitudinea jucătorilor a fost cu totul alta decât cea din ultimele partide. Ilie Poenaru a explicat resorturile acestei schimbări în bine: „Jucătorii au conștientizat că dacă nu ești modest, nu ești disciplinat, dacă nu pui în practică ceea ce lucrăm la antrenamente, dacă nu te sacrifici pentru tine și pentru echipă, nu ai cum să ai rezultate. Eu am nevoie de o echipă care să joace pentru acest club, de jucători care să se pună în slujba echipei și a clubului. Pentru seara asta merită toate felicitările deoarece au avut și joc bun și atitudine. E un semnal pentru toți. La mine cine este disciplinat și se pregătește, acela va juca, n-are importanță numele lui sau vârsta.“

Dincolo de schimbarea de atitudine, UTA a arătat altceva și din punct de vedere tactic. În 4-3-3 UTA a pasat mai bine, a făcut-o cu precădere în față, și-a creat situații și ocazii de gol și a tras la poartă probabil cât în toate ultimele 5 partide la un loc: „Am schimbat sistemul și în 4-3-3 ne-am creat ocazii mari, am avut acțiuni foarte bune, Isac a împins jocul foarte bine, Stahl și Otele și-au creat ocazii sau au contribuit la fazele noastre. Schimbând acest sistem și jucând cu trei mijlocași, jucători cu calitate, e clar că ai mai multă densitate în zona centrală și poți să faci un joc de pase mai rapid, cu progresie. Dar în primul rând este o chestie de încredere pe care ei au început să o aibe, și-au asumat. E clar că fotbalul se joacă înainte, dacă vrei să îți creezi ocazii trebuie să joci așa. Sunt situații, meciuri tacticizate în care trebuie să joci înapoi pentru a trage adversarul dar astăzi ne-am dorit să jucăm spre înainte pentru că știam ce face CFR-ul“ a declarat Poenaru.

Printre deciziile staff-ului, care au surprins, s-a aflat titularizarea lui Aly Abeid în flancul stâng al apărării, în detrimentul lui Hoxhallari dar și absența lui Raul Șteau, jucătorul „sub vârstă“ folosit cel mai mult în acest sezon de către Ilie Poenaru. Antrenorul a lămurit și rațiunile din spatele acestor decizii: „Șteau este accidentat, are o contuzie foarte puternică, rămâne de văzut dacă ne vom putea baza pe el la meciul următor. La Hoxhallari a fost o decizie tactică și azi ca și la meciul de la Constanța. A avut meciuri în care a contribuit la niște greșeli pe fond de oboseala iar anumiți jucători care intră întră într-o anumită stare de oboseală, trebuie rotiți. Având acolo variantă, era momentul ca și Aly să joace, pentru că de asta l-am adus, vine din niște campionate puternice și astăzi a făcut un meci bun, un meci cu calitate și astăzi poate am mai câștigat un jucător.“

Dacă e un regret, e acela că UTA a rămas în 10 oameni într-un moment în care, fiind echipa care egalase, avea ascendent moral iar jocul era foarte echilibrat. Intervenția lui Isac însă a dinamitat posibilitățile echipei de a se bate pentru victorie și a pus în umbră și prestația individuală a tânărului jucător al UTA-ei: „Dacă nu se lua acest cartonaș roșu de către copil, de Isac, nu se știe ce se întâmpla. Chiar puteam astăzi să câștigăm, am făcut un meci bun. Atât defensiv cât și ofensiv Isac a făcut un joc foarte bun, a plecat foarte bine în spatele lui Manea, a avut acțiuni foarte bune, păcat de acest cartonaș roșu care acum îl face să stea“ a comentat antrenorul secund, Marin Dună, acel moment.

Fără a contesta decizia eliminării, atât antrenorii cât și jucătorii UTA-ei au reclamat alte faze în care au fost nedreptățiți. În primul minut, unul dintre fundașii CFR-ului a avut o intervenție imprudentă la Cascini, la care se putea dicta penalty iar apoi, în partea a doua, înainte de eliminare lui Isac, centralul Ionuț Coza l-a iertat pe Birligea de un al doilea cartonaș galben: „Din punctul meu de vedere este penalty la Cascini, în minutul 1, mi-a confirmat și el că a fost lovit și este al doilea galben la Birligea în minutul 50 și ceva. Culmea după meci chiar Birligea a recunoscut că a fost fault de al doilea galben. Asta este, mai greșesc și ei, nu știu cum au judecat“ a afirmat Ilie Poenaru.

Un alt moment delicat a fost cel al deschiderii scorului, când în urma unui corner de pe partea dreaptă, Boateng s-a înălțat singur în careul de 6 metri și a înscris cu capul. Marin Dună a explicat ce s-a întâmplat la acea fază: „Noi ne apărăm în marcaj om la om la fazele fixe. A fost omul lui Postolachi, i-au făcut un blocaj, lucru pe care ei îl fac de obicei dar ne așteptam să-l facă la Yuri dar l-au făcut la Boateng, a scăpat o secundă singur și a marcat. Dar e punctul lor forte, ei dau gol din fază fixă tot la al doilea meci dacă nu în fiecare.“

Până la urmă UTA a ieșit pozitiv din toate punctele de vedere dintr-o confruntare în care avea motive să se teamă, atât prin prisma adversarului cât și a propriilor slăbiciuni. Ilie Poenaru a ținut să evidențieze însă în ecuația care a dus la acest deznodământ pozitiv, contribuția foarte importantă a publicului: „Și datorită acestui public minunat, datorită acestei galerii care astăzi s-a ridicat la înălțimi ca de fiecare dată, cu coregrafia pe care au făcut-o și datorită lor rezultatele noastre pot fi mult mai bune. Merită toate felicitările fanii noștri.“

(foto: digisport.ro)

Recomandările redacției