Tot mai mulți români aleg să își părăsească țara natală. Nu mai suportă cum merg lucrurile, taxele pe care le plătesc și salariile mici de care au parte. Din nefericire, mulți consideră că dacă vrei să faci ceva în viață, mergi și muncești afară. Lumea ajunge să mai vină acasă doar în vacanță și toate acestea sunt doar din vina celor care ne conduc țara. Din păcate, arădenii fac și ei la fel. Foarte mulți pleacă, ori tineri care își doresc să facă bani cât mai repede și să aibă un trai mai bun, ori familii întregi care vor să le ofere o altfel de viață copiilor lor.
Astfel, povestea unui arădean care a plecat de tot din țară a ajuns pe rețelele de socializare. Parcă trist de decizia luată, dar fericit pentru ceea ce urmează, bărbatul și-a împărtășit povestea plecării imediat ce a ajuns în țara de „adopție“.
„Puțin după miezul nopții, alarma sună dementă. Este ora. Nu știu dacă am închis un ochi mai mult de 20 de minute. Ca într-un clip electoral, cafeaua începe să curgă zgomotos prin conductele presoului. Ador mirosul de cafea proaspătă, mai ales când știu că mă așteaptă un drum lung. Al naibii de lung.
Îmi iau soția și copiii și mă apuc să-i strâng în brațe. Părinții mi i-am îmbrățișat după amiază. Mereu își fac griji când plec la drum lung și la fel au făcut și astăzi. Putin după ora unu noaptea pornesc înspre vamă. Coloane lungi de români așteaptă să se întoarcă din concediu spre țările care i-au adoptat. 5,6 milioane de români sunt în diaspora. Unele statististici spun că populația unui oraș de mărimea Galațiului pleacă din țară în fiecare an. Peste 200 de români pe zi, aproximativ 9 pe oră… Urâtă statistică. Nu pot să nu mă uit la ceas când ajung în dreptul ofițerului de la pașapoarte. Ora 1.45 dimineața. Hmmm. Au mai plecat deja 4 români. Copiii dorm pe bancheta din spate, fiecare în scaunul lui. Ofițerul îmi face semn să-i las să doarmă. Soția priveşte și ea în gol. Încearcă să-și pună aminti­rile în ordine. De fiecare dată îmi spune «Sper că am luat decizia corectă». Şi eu sper.
După o călătorie de 8 ore și un timp de așteptare de 10 minute la birourile primăriei orașului, ne-am trezit rezidenți în Austria. Mda. 5.6 milioane de români plecați. Și încă 4. Rămâi cu bine Românie“, a fost povestea inspirată din propria viață, scrisă de arădeanul Laurențiu Costuț, pe rețelele de socializare.
Situația în sine este de fapt una îngrijorătoare. Țara ajunge să se golească și cei care ar avea putere nu fac nimic ca să împiedice una ca asta. În urma unor statistici, în anul 1990, România a atins cel mai mare număr de locuitori pe care i-a avut vreodată și anume 23.489.160. Începând cu anul 1991 populația a început să scadă și, ajunși în anul 2019 am rămas aproximativ 19.341.775 de locuitori, numărul acestora fiind în continuă scădere.
Singura parte bună este că românii mai trec pe acasă de două-trei ori pe an, deocamdată. Din nefericire, în câțiva ani se va schimba și asta și probabil că România nu va mai fi nici măcar destinație de vacanță pentru cei mai tineri dintre cei care au ales să plece până acum.
 

Recomandările redacției