Odin este cel mai important zeu din mitologia nordică și este considerat tatăl tuturor zeilor. Potrivit mitologiei nordice, el conduce tărâmul Asgard. Mai este cunoscut și sub denumirea de Woden, în engleza veche, ori Wotan în limba proto-germanică. Numele său vine de la „furie” și are un rol complex în istorie.

El este un membru important al grupului major al panteonului nordic ce poartă denumirea Aesir. În istorie a fost asociat cu războiul, lupta, victoria și moartea, însă în același timp cu înțelepciunea, magia, poezia, profeția, șamanismul și vânătoarea.

Odin a avut mulți fii, dar cu siguranță cel mai cunoscut este Thor, un personaj foarte important din mitologia nordică, în care este zeul tunetului. În religia Asatru, prezentă în Islanda, Danemarca, Suedia, Norvegia și Spania, Odin este încă venerat, fiind considerat un zeu viu.

Desigur, situația este diferită față de perioada din urmă cu câteva secole, în care vikingii erau prezenți în multe zone ale Europei. Iar lui Odin i se aduceau adesea diverse jertfe și se făceau sacrificii în numele sau. Spre exemplu, Adam din Bremen a relatat că, în fiecare an, oamenii din toată Suedia veneau și aduceau sacrificii la Templul de la Uppsala. În acest ritual barbar se făceau sacrificii dure. Printre cei sacrificați au fost și regele Domalde și regele Olof Tartalja, care au fost sacrificați de suedezi după ani de foamete.

Un alt sacrificiu avea loc pe mare. Conform celor apărute în Saga Gautrek și Saxo Grammaticus, marinarii din flota care erau abătuți de la curs trăgeau la sorți pentru a fi sacrificați lui Odin și a îndura vânturile. Cel care efectua tragerea la sorți era chiar regele Vikar.

Cea mai cunoscută legendă despre Odin

Scandinavii îl venerau pe Odin, iar despre el au apărut multe legende. Poate cea mai cunoscută are legătură cu bătălia de la Lena, din anul 1208. La acel moment, fostul rege suedez Sverker a venit cu o armată daneză mare, în timp ce suedezii conduși de noul lor rege Eric erau clar depășiți numeric. Conform legendei, chiar Odin a apărut de nicăieri și s-a așezat în fruntea armatei suedeze călare pe un cal cu opt picioare denumit Sleipnir. Astfel s-a obținut o mare victorie.

De asemenea, în folclorul scandinav Odin mai este descris și ca un vânător singuratic și mai poartă și porecla de Gigantul de la Uppsala.

Odin, o continuă sursă de inspirație

Odin este un personaj central din Universul Marvel, iar el a fost interpretat inclusiv de Sir Anthony Hopkins. Este prezent și în numeroase jocuri video, cele mai cunoscute fiind Valheim, Too Human, Assassin’s Creed: Valhalla, Odin Sphere Leifthrasir și God of War. Fiind un personaj atât de cunoscut, Odin nu este ignorat nici de industria de jocuri de noroc. Drept urmare, pe NetBet Casino, operatorul cu cele mai multe sloturi online din țara noastră, sunt disponibile o mulțime de jocuri despre Odin. Printre cele mai cunoscute titluri sunt Odin Protector of Realms (Play’n GO), Odin Inifity Reels (Light & Wonder), Ring of Odin (Play’n GO) și Fury of Odin (Pragmatic Play).

Mai mult, zeul Odin a devenit în istorie o sursă de inspirație pentru diverși artiști, scriitori sau compozitori. Mai mult, numele său este redat și în filme și muzică. Statuia de marmură Odin (1830), bustul colosal Odin de Bengt Erland Fogelberg și pictura Odin (1880) de Edward Burne-Jones sunt câteva reprezentări celebre. De asemenea, numele lui Odin apare și în poemul De Wein (1745) dar și în Hymne de Wodan (1769).

Recomandările redacției