Primăria Arad a anunțat că, miercuri, începând cu ora 15, va avea loc dezbaterea publică a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad pentru perioada 2014-2030. Asta, în condițiile în care proiectul de hotărâre inițiat de primarul Gheorghe Falcă a fost pus, recent, la transparență.
De menționat că dezbaterea va avea loc în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ. „Cetăţenii sunt invitaţi să îşi exprime părerea cu privire la acest proiect. Toate recomandările formulate în cadrul dezbaterii vor fi înaintate Consi­- liului Local al Municipiului Arad. Proiectul de hotărâre poate fi studiat la Serviciul Relaţii cu Publicul – camera 5 (Palatul Cenad) şi pe site-ul Primăriei Municipiului Arad la adresa www.primariaarad.ro (secțiunea Activități Normative-Proiecte de Hotărâri). Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0257/281850, interior 278“, susțin reprezentanții Primăriei.
Curse sublime, care lipsesc cu desăvârșire
La prima vedere, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad pentru perioada 2014-2030, care are ca beneficiar Primăria Municipiului Arad, în timp ce consultant este SC GEA Strategy&Consulting SRL din București, pare un document bine închegat, cele peste 500 de pagini arătând că echipa care
a realizat-o a muncit serios. Aruncând însă o privire mai atentă la capitolul „Conectivitate și mobilitate urbană”, nu mică
ne-a fost mirarea să aflăm că ne aflăm în prezența unei povești SF. „În ceea ce privește transportul aerian, în prezent, Aeroportul Arad nu este ­­­opera-țional. Aflat în proces de modernizare el va intra în funcție în decursul anului 2016. Join Airlines este compania care va opera zborurile către orașe cum ar fi Stuttgart, Verona, Viena sau București, încercând să funcționeze în complementaritate cu Aeroportul Internațional Timișoara aflat la 52 km (34 min) distanță”, scriu autorii strategiei. Problema este însă că toate aceste curse făcute de Join Airlines sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, vorba lui Caragiale. Înțelegerea dintre Aeroportul Arad și companie pare să fie întruchiparea eșecului, Join Airlines nedând niciun semn concret că ar urma să folosească aerogara arădeană. Mai mult, reprezentanții Aeroportului spun că au renunțat la această variantă.
O strategie depășită de… evenimente
Sigur, între timp, o agenție de turism a anunțat că între 9 iunie și 8 septembrie, compania turcă Atlasglobal va opera o serie de zboruri charter către Antalya, în condițiile în care turiștii arădeni și-au manifestat în număr mare interesul pentru această destinație turistică. Mai mult, pentru anul viitor, se intenționează lansarea unor zboruri către Spania și Grecia. Este un lucru cât se poate de lăudabil că autoritățile județene și conducerea Aeroportului Arad nu au lăsat să le scape această oportunitate, după cum la fel de lăudabil este că aerogara  a început să fie promovată masiv, în condițiile în care peste 400 de compani aeriene au primit solicitarea de a include Aradul în programul operațional. Despre aceste ultime lucruri nu se spune însă nimic în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad pentru perioada 2014-2030, semn că aceasta a fost realizată cu mult timp în urmă, iar autorii nu s-au mai interesat dacă între timp au intervenit modificări cu privire la situația de fapt. Astfel, dacă nu se vor face schimbările de rigoare, consilierii municipali vor fi puși în situația de a vota o strategie deja depășită de… evenimente.

Recomandările redacției