terenuriToanele iernii au făcut probleme în mai multe zone din judeţul nostru. Mai întâi, ploile din ultimile zile au inundat drumuri şi terenuri agricole, pentru ca apoi, lapoviţa şi ninsoarea să înrăutăţească situaţia. În mai multe zone, cotele de atenţie ale râurilor au fost ridicate. Deşi săptămâna trecută, sezonul de lucrări de deszăpezire a fost suspendat, autorităţile au fost nevoite să scoată utilajele din cauza ninsorii târzii.
Sute de hectare de terenuri şi două drumuri judeţene au fost inundate în urma ploilor din ultimile zile. De joi însă şi până ieri, la orele serii, Aradul a fost sub avertizare de cod galben de viscol şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Drumul DJ 708 a fost inundat pe tronsonul Dieci-Crocna, pe o lungime de 300 metri şi pe traseul Dieci – Revetiş pe lungime 500 metri. Aici lama de apă a ajuns la 20 – 40 de centimetri. De asemenea, drumul DJ 792 Almaş-Dieci a fost inundat pe lungime de 300 de metri. Totuşi, pe drumurile afectate s-a putut circula.
Precipitaţiile abundente au inundat sute de hectare de terenuri, în aceleaşi zone. „La Dieci au fost inundate 200 de hectare, 180 de teren arabil şi 20 fâneţe, iar la Almaş, 350 de hectare, din care 25 însămânţate cu culturi de toamnă, 30 fâneţe şi 295 de teren nearat“, a susţinut Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Instituţiei Prefectului. Risc de inundaţii a mai fost în zona Beliu şi Vasile Goldiş.
Din cauza ninsorii, ieri, de la orele dimineţii a fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire în mai multe zone din judeţ. Deşi săptămâna trecută, administraţia judeţeană a dispus încheierea lucrărilor din sezonul de iarnă 2012 – 2013, săptămâna aceasta, maşinile au ieşit pe drumuri pentru a turna material antiderapant. La începutul lunii, reprezentanţii Consiliului Judeţean au dispus retragerea a 20 de utilaje şi a păstrat nouă, disponibile pentru eventuale capricii ale iernii. Pentru că iarna aceasta nu a fost una grea, autorităţile au sperat să facă economii la facture de deszăpezire. „Maşinile au început intervenţia de la orele dimineţii de ieri, însă, nu a fost necesar să se intervină cu lama, ci doar cu material antiderapant, în curbe şi rampe. Temperaturile nu au fost foarte scăzute, iar zăpada a fost apoasă astfel că n-au fost probleme“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator al judeţului. În acest sezon, întreţinerea drumurilor în judeţul nostru a ridicat costuri de aproximativ 2,1 milioanede lei.

Recomandările redacției