Situația revoltătoare din județ, unde gunoaiele nu se mai strâng din localități de săptămâni întregi este urgență. În consecință, și reprezentanții Prefecturii vor să instituie măsuri.

După cum se știe, Grup Salubritate Urbană (GSU) nu a mai ridicat deșeurile și i-au fost retrase autorizația și licența de colectare, în urma deciziilor luate de autorități, după un șir de tergiversări birocratice și nu numai. De reamintit că, GSU a lăsat localitățile pline de gunoaie, pe fondul litigiului cu FCC Environment România Srl, dar și din lipsă de profesionalism. În județ situația este critică, gunoiul neridicat generând deja alte probleme: poluare, mizerie și risc de îmbolnăviri.

La Prefectură a avut loc luni o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocată  de prefectul județului Arad, Florentina Horgea, pe tema problemelor generate de întreruperea activității de colectare și transport a deșeurilor  de către operatorul de salubritate din zonele 2 (Chişineu-Criş) şi 5 (Lipova), prin afectarea sănătății populației și poluarea excesivă a mediului.

La şedinţă au participat toţi membrii CJSU, DSU, primarii celor 24 de unităţi administrativ-teritoriale afectate, reprezentanţi ai ADI-SIGD, reprezentantul Consiliul Județean Arad, precum și reprezentanții firmei Sc FCC Environment România Srl.

Un nou operator

În cadrul întâlnirii s-a constatat existenţa unei situaţii de urgenţă la nivelul celor 24 de u.a.t.-uri, drept urmare, CJSU a hotărât că ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad va dispune măsurile legale, în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport la staţiile de sortare a deșeurilor din zonele 2 și 5, prin delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat. Procedura este valabilă până la desemnarea printr-o procedură de achiziție publică a unui nou operator de salubrizare. Asta, în condițiile în care, deși este obligată chiar și acum, firma GSU nu ridică gunoiul până este ales alt operator.

De asemenea, reprezentanții Prefecturii vor ca ADI-SIGD să informeze zilnic prefectul, în calitate de președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență Arad, despre situația existentă la nivelul celor două zone;

Direcția de Sănătate Publică a județului Arad, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, Garda de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor monitoriza permanent și vor informa Prefectul județului Arad despre situația existentă la nivelul zonelor 2 și 5.

Localitățile afectate sunt: Chişineu Criş, Zărand, Zerind, Olari, Pilu, Grăniceri, Sintea Mare, Socodor, Mişca, Şepreuş și Şimand, iar zona 5 cuprinde Lipova, Bârzava, Birchiş, Bata, Ghioroc, Păuliş, Conop, Săvârşin, Şiştarovăţ, Petriş, Ususău, Zăbrani și Vărădia de Mureş.

Recomandările redacției