Premiera filmului documentar SÂNTANA CETATEA VECHE, realizat de către Flavia Dragoș, s-a bucurat de un mare succes. Sala Cinematografului Arta a fost umplută de către cei care au dorit să vizioneze acest documentar care s-a filmat pe parcursul unei luni de zile, însă realizarea lui, producția și montajul au durat aproximativ un an.
Filmul este realizat pe parcursul săpăturilor arheologice de anul trecut la situl „Cetatea Veche” de Flavia Dragoș cu sprijinul Complexului Muzeal Arad, Consiliului Județean Arad, Primăria Sântana.
Moderatorul evenimentului de la Cineamtograful Arta a fost conf. univ. dr. Sorin Bulboacă, managerul Complexului Muzeal Arad. Au luat cuvântul prof. Dr. Florin Gogâltan, dr. Victor Sava și Flavia Dragoș. După vizionarea deocumenarului a urmat sesiunea de întrebări. Și profesorul Iosif Matula a luat cuvântul și chiar a vorbit despre dr. Victor Sava căruia i-a fost profesor și care spunea mereu că el va deveni arheolog și chiar așa s-a întâmplat. Profesorul Matula este mândru să vadă că fostul lui elev și-a împlinit visul.
Cele 48 de minute ale filmului comprimă zeci şi zeci de ore de muncă ale echipei de arheologi conduşi de dr. Victor Sava pe şantierul de la Sântana. Realizatoarea Flavia Dragoş a declarat că a încercat să facă un film care să fie pe înţelesul tuturor, cu atât mai mult cu cât nu este specialistă în arheologie.
„Filmul nu încearcă decât să ducă povestea Sântanei la cât mai multă lume. Am încercat să-l facem uşor de înţeles pentru publicul larg. În cele 48 de minute nu am putut reda întreaga poveste a Cetăţii Vechi, care este impresionantă”, susţine Flavia Dragoş.
Dr. Florin Gogâltan, reprezentantul Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca, unul dintre cei care au lucrat intens pe şantierul de la Sântana, a mărturisit că nu au fost foarte încântați când au aflat că vor fi filmați mai multe zile la rând, dar cu timpul s-au obişnuit.
„Pentru lumea ştiinţifică, pentru arheologi, Sântana devine deja un brand. Sperăm să devină un brand şi pentru judeţul Arad. Ceea ce vedeţi în film nu e nimic regizat. Nu a existat un scenariu. Ceea ce vedeţi sunt oameni care lucrează în căldură sau în noroi. Trebuie să vă spun că am căutat câţiva ani pe cineva care să facă un film despre ceea ce facem noi la Sântana. Am avut norocul să o întâlnim pe Flavia care a avut răbdarea să stea împreună nu noi de dimineață și până seara”, a declarat dr. Florin Gogâltan.
Cetatea Veche de la Sântana, prin monumentalitatea ei, a atras atenția topografilor austrieci și mai târziu a istoricilor. Abia în 1952 doi inimoși arheologi ai Aradului Egon Dörner și Mircea Rusu, vizitând cetatea, vor stabili cu exactitate vechimea sa: epoca bronzului. Începând cu anul 2008 sunt reluate cercetările arheologice la Sântana-Cetatea Veche fiind implicați arheologi de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române și Universitatea Goethe din Frankfurt. Alături de generații de studenți, specialiștii au scos la iveală ruinele unei cetăți de pământ care și-a avut zilele de glorie între ca. 1450-1250 BC. Ca și la Troia sfârșitul ei a fost violent, un asediu devastator așezând praful istoriei peste una dintre cele mai spectaculoase așezări ale epocii bronzului european.
Din echipa arheologică a sitului „Cetatea Veche” Sântana 2022 fac parte:
Prof. Dr. Florin Gogâltan, Dr. Victor Sava, Prof. Dr. Rudiger Krause, Dr. Dragoș Diaconescu, Dr. Alexandru Hegyi, Cristian Cireap, Daniel Preda, Andrei Mărincean, Vlad Murgu, Oriana Dolog, Alexandra Stache, Alexandru Micu, Mihnea Negoescu, Denis Mereuță, Teodora Călin, Kirsten Scheinberger, Ingo Reiss.
Prezentarea documentarului a avut loc în cadrul Zilelor Complexului Muzeal Arad care sunt sărbătorite în premieră, în perioada 12-14 octombrie, pentru a celebra 130 de ani de existenţă a Muzeului.
Programul evenimentelor:
Vineri, 13 octombrie
ora 10.00-21.00
Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
ora 10.00-13.00
Curtea Muzeului de Artă
Ateliere interactive pentru 400 de preșcolari și elevi din grupurile școlare partenere ale Complexului Muzeal Arad
ATELIER DE IMPRIMARE TRADIȚIONALĂ PE PÂNZĂ
Dr. Adrian SANDU (Complexul Muzeal Arad)
ATELIERE MEȘTEȘUGĂREȘTI
Constantin PERVA (Ineu): împletituri din nuiele
Loredana POSTOLACHE (Roșia Nouă): păpuși tradiționale
Dusan NOVICIC (Timișoara): linguri cioplite din lemn
ora 18.00
Sala „Ovidiu Maitec”
DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI
LEONARDO DA VINCI – THE MACHINES. INVENȚIILE UNUI GENIU AL RENAȘTERII
Deschiderea oficială a expoziției internaționale „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” la Arad, sub patronajul Ambasadei Italiei în România, a Institutului Italian de Cultură și a Muzeului Leonardo da Vinci, continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.
ora 19.30
Galeria de Artă Românească
CONCERT DE CHITARĂ Costin SOARE
„LUMINI ȘI UMBRE”
Unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, chitaristul Costin Soare prezintă un program care porneşte cu lucrări muzicale din vremea lui Leonardo da Vinci şi desenează un arc peste timp prin marile epoci creatoare ale muzicii occidentale.
În program lucrări de:
John Dowland, Francesco da Milano, Leopold Weiss, Mauro Giuliani, Napoléon Coste, Francisco Tárrega, Heitor Villa-Lobos
Sâmbătă, 14 octombrie
ora 10.00-21.00
Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
ora 10.00-18.00
Curtea Muzeului de Artă
ATELIER DE IMPRIMARE TRADIȚIONALĂ PE PÂNZĂ
Dr. Adrian SANDU (Complexul Muzeal Arad)
ATELIERE MEȘTEȘUGĂREȘTI
Constantin PERVA (Ineu): împletituri din nuiele
Loredana POSTOLACHE (Roșia Nouă): păpuși tradiționale
Dusan NOVICIC (Timișoara): linguri cioplite din lemn
FACEPAINTING
Ateliere de pictură pe față pentru copii
ora 12.00
Galeria de Artă Românească
STORYTELLING „POVEȘTILE DIN SPATELE TABLOURILOR”
Asociația Magia cuvântului
ora 18.00
Galeria de Artă Românească
CONCERT MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT
Spectacolul lui MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT este un amestec între blues acustic arhaic cu sunete electrice experimentale de la rock progresiv la folk și soul. Cei 30 ani de experiență pe scenă integrează, în calitate de promotor muzical, întâlniri muzicale legendare cu RAY CHARLES, CHICK COREA, JIMMY SMITH, JAMES BROWN.