Guvernul a decis plafonarea preţurilor la poliţele RCA până la finalul anului, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, apreciind că măsura se impunea pentru a preveni creşterea necontrolată. 1Proiectul Hotãrâre de Guvern, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiarã (ASF), şi promovat de MF, reglementeazã prelungirea pânã la 31.12.2024 a prevederilor art. 1 alin. (2) şi (4) din HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primã maxime şi a altor mãsuri aplicabile de cãtre societãţile de asigurare care practicã asigurarea obligatorie de rãspundere civilã auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie. Mãsura este necesarã pentru stabilizarea gradualã a pieţei de asigurãri RCA în vederea evitãrii efectelor negative în alte sectoare ale economiei, anunţă, miercuri, Ministerul Finanţelor.
Ministrul Marcel Boloş a precizat că „se impunea aceastã decizie pentru a preveni creşterea necontrolatã a costurilor, pânã la adoptatea unor noi reglementãri în domeniu”. Astfel, prin HG nr. 1326/2023, tarifele de primã maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primã care au fost practicate de cãtre fiecare asigurãtor RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%, şi sunt valabile pentru o perioadã de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a hotãrârii. Tarifele se aplicã în cazul contractelor RCA încheiate dupã data intrãrii în vigoare a hotãrârii.
Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limiteazã la maximum 8% din prima netã de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadã de 3 luni de la data intrãrii în vigoare hotãrârii. Calculul despãgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depãşi tariful mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferã servicii de închiriere de autoturisme fãrã conducãtor auto şi se acordã numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Perioada maximã pentru care se pot acorda despãgubirile mai sus menţionate este de 30 de zile, fie de la data eliberãrii autorizaţiei de reparaţie de cãtre unitãţile Poliţiei Române, fie de la data eliberãrii documentului de intrare în reparaţie eliberat de cãtre asigurãtorul RCA. Termenul va putea fi prelungit numai cu aprobarea asigurãtorului RCA în situaţii justificate, probate cu documente.
În cazul vehiculelor care se încadreazã în situaţia de daunã totalã economicã, despãgubirile acoperã perioada cuprinsã între data constatãrii avariilor şi data înaintãrii ofertei de despãgubire, cu respectarea termenelor prevãzute de Legea nr. 132/2017, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În acest caz, valoarea despãgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporarã a vehiculului avariat nu poate depãşi 25% din valoarea de piaţã a vehiculului avariat. (sursa:news.ro)