A început Postul Paștelui, cel mai lung și strict post din cele patru care există într-un an. Până pe data de 15 aprilie, credincioşii se vor abţine de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.
În această perioadă, la mare căutare vor fi legumele și fructele.
Asociația pentru Protecția Consumatorului atrage atenția asupra prețurilor nejustificat de mari din piețe și magazine. ”Postul Paștelui a început cu prețuri șoc la legume! Urzici-20lei/kg, ceapa-6lei/kg, ciuperci-12lei/kg, castraveti-20lei/kg, rosii-14lei/kg, fasole-17lei/kg, dovlecei-12lei/kg, linte-13lei/kg”, atrag atenția reprezentanții asociației.
Urzicile,considerate în trecut mâncarea săracului, au apărut deja prin piețe și magazine însă cu prețuri demne de ”cartea recordurilor”. Trufandalele de pimăvară au ajuns să fie mai scumpe uneori decât ceafa de porc. În unele locații un kilogram de urzici se vinde cu prețuri între 20 și 40 de lei. Prețul este unul mult mai mare decât cel de anul trecut, când un kilogram se vindea cu 25 de lei.
Salata verde se vinde cu 2.5 – 3 lei, o legătură de ridichi costă 1.5 – 2 lei, la fel și legătura de ceapă verde. Un kilogram de roșii se vinde cu 13 – 15 lei, la fel și kilogramul de ardei gras.Între 15 si 19 lei costă kilogramul de castraveți.
Fasolea boabe se vinde cu prețuri cuprinse între 9 și 15 lei kilogramul. Aproximativ același preț îl are și lintea.
Un kg de ciuperci costă în jur de 12 lei, iar varza se vinde cu 2 – 3 lei kg.
Și fructele s-au scumpit. Merele se vând cu 4 – 5 lei per kilogram, perele sunt ceva mai scumpe 8 – 13 lei / kg. Bananele s-au scumpit și ele, 7 lei kg, iar portocalele se vând cu prețuri cuprinse între 5,99 și 10 lei.
sursa foto: Asociația pentru Protecția Consumatorului