Pentru că toamna a debutat atipic – cu un puseu de vreme foarte friguroasă, în septembrie, ce i-a făcut pe oameni să pună în funcțiune sistemele de încălzire – lumea s-a îngrozit gândindu-se la duritatea iernii ce va să vie. Vremea însă și-a revenit spectaculos și iarna nu și-a făcut simțită duritatea nici după prima ei lună, decembrie, dimpotrivă au fost temperaturi primăvăratice. Abia acum, la sfârșit de ianuarie, se poate spune ca vremea rea începe să-și arate „colții“. Astfel că în acest an, cei întârziați cu pregătirile pentru iarnă au avut o perioadă cu mult mai lungă decât în alți ani pentru a le duce la bun sfârșit, ceea ce, se pare, că n-a fost cazul. Alături de ceilalți edili și cele cinci primărițe arădene au intrat în iarnă cu toate pregătirile la zi.
Fără frig și întuneric
Foarte tranșantă, primărița din Șagu, Emilia Brăneț ne-a spus încă de la început prioritățile sale. „Dintotdeauna am pregătit din timp tot ce ne trebuie pentru iarnă; niciodată n-am rămas în pană cu așa ceva ori cu alte utilități. Poate și pentru că mie, ca femeie, mi-e urât și numai de gândul de-a rămâne – chiar și accidental,  în întuneric și în frig! Deci n-am rămas niciodată, nici la unitățile de care răspund, fără lemne, dimpotrivă; vorbim de Primărie, școli, grădinițe și cele două biserici. Și am ceva vechime în domeniu. Ca să nu mai spun că anul ăsta am început să facem foc aproape de la începutul… toamnei!! În plus, am verificat toate centralele. În comună avem cam toate obiectivele noi ori reabilitate, deci nu prea e de reparat, deocamdată: doar de întreținut. Sunt îngrijorată însă de un aspect total atipic la noi care se manifestă cam de un an: sunt prea mulți tineri – cu studii superioare, majoritatea, care n-au găsit slujbe aproape de casă, prin urmare au plecat «afară». E îngrijorător și frustrant aspectul și ar trebui să atragă atenția. În aceste condiții nu ne mai mirăm nici că procentul de… încasare a taxelor locale e mai scăzut decât în alți ani; nu prea e de unde“.
Atmosferă bună și pregătiri încheiate
Primărița din Semlac, Letiția Stoian nici nu consideră că aceste aspecte au caracter aparte: sunt o normalitate. „Firește că aprovizionarea cu lemne a fost prioritară: au fost tăiate și puse la adăpost încă din toamnă. Și, pentru că noi avem și localuri încălzite cu gaz iar verificarea acestor instalații e obligatorie și aceasta s-a făcut din timp. Ne-am preocupat și de aprovizionarea cu nisip, pentru mixtura antiderapantă: drumurile trebuie menținute circulabile. În plus, pentru că vremea a permis, am insistat pe lucrările aflate în curs. Pe de altă parte, eforturile deosebite făcute pentru a reinstaura normalitatea în domeniul spiritual au dat roade: participând la slujbele duminicale m-am bucurat să constat că actualul preot a câștigat încrederea credin­cioșilor – prin diverse și numeroase acțiuni colective – și lu­crurile au intrat într-o bună normalitate“, ne spunea Letiția Stoian.
Chiar dacă primărița din Zădăreni, Doina Petri și-a canalizat și ea o parte a eforturilor pentru lucrările în derulare – reabilitarea clădirii Primăriei, noua școală și căminul de bătrâni – firește că nu a ignorat pre­gătirile pentru iarnă; deși aici lucrurile sunt mult mai simple. „La noi acest aspect e simplu, deoarece am avut posibilitatea – de care am profitat, de a ne încălzi cu… gaz. Am introdus gazul imediat după înființarea comunei – în perioada anilor 2004-2005 și acum ne îngrijim doar de buna funcționare a sistemului. Am încheiat un contract cu o firmă specializată care înaintea începerii sezonului rece a făcut reviziile ce se impun. Tot o firmă specializată va asigura și deszăpezirile – dacă va fi cazul, precum și materialele antiderapante necesare“.
Stocul de lemne, complet
La Gurahonț, primărița Ana Lenuța Moțica – profesoară cu o bună experiență în învățământ dar și managerială, fiind multă vreme și directoare – cu toate că e la primul man­dat ne-a asigurat că s-a îngrijit de toate prioritățile iernii. „Aprovizionarea cu lemne a fost făcută în procent de 100%, încă de la finele verii; vorbim de Primărie, școli, grădinițe și bisericile din Gurahonț. Pen­tru bisericile din celelalte sate există o frumoasă tradiție în a fi sprijinite de composesoratele locale. În majoritatea unităților există încălzire centrală pe lemne, deci consumul e mai moderat. Alături de alte pregătiri curente am făcut toate demersurile pentru completarea stocului de antiderapante; iernile fiind la noi mai lungi și mai grele, menți­ne­rea drumurilor circulabile e o pri­oritate. Firește, am făcut apel la locuitori să-și achite toate dările la timp, ca de obicei – și nu au fost probleme cu plățile curente“ a mai spus Ana Lenuța Moțica.
Și la Hălmăgel, primărița Mihaela Banci – tot profesoară de meserie și tot la primul mandat de primar – a dat aceleași asigurări: „stocul de lemne a fost completat din vreme, aici nu e loc de improvizări. Ne-am îngrijit și de reparații și de verificări dacă nu apar alte urgențe avem toate premisele să trecem cu bine iarna acesta“.
(F.B.)

Recomandările redacției