masa de PasteCa în fiecare an, în preajma Sărbătorilor de Paște, fiecare gospodină se pregătește din timp – începând de la curățenie și continuând cu aprovizionarea – pentru ca totul să fie impecabil iar bucatele specifice acestor sărbători să fie atât gustoase cât și finalizate la timp.
Atunci când pe lângă propria gospodărie mai ai în grijă și… întreaga comunitate – facem aici referire directă la doamnele care ocupă funcția de primar în câteva comune arădene – firește că este nevoie de o și mai riguroasă planificare a fiecărei zile și ore libere. Anul acesta, timpul așa-zis liber în plus, prilejuit de interesanta interpunere a Sărbătorilor Pascale cu Sărbătoarea Muncii, a făcut ca săptămâna cuprinsă între 28 aprilie și 5 mai să capete un caracter mai aparte.
Urmărind această idee, am dorit să aflăm cam ce gătesc… specific câteva dintre primărițele arădene pentru acest Paște.
Primărița din Semlac, Letiția Stoian ne-a mărturisit că – pe lângă meniul tradițional, bazat pe carne de miel – originalitatea va fi la desert. „Preparatele specifice sărbătorii nu vor lipsi, alături de ouăle roșii, firește. Pe lângă o ciorbiță de miel și mai apoi o supă de curcan îndopat și tradiționala friptură de miel, voi face un gustos «tort polar» a cărui cremă cu frișcă și ciocolată se pune la congelator după care întreg tortul se îmbracă în frișcă! O minunăție de desert dulce și răcoritor; ținând cont și de ce temperaturi de vară sunt acum afară“ ne mărturisea Letiția Stoian.
Mâncăruri tradiționale va pregăti, în principiu și Doina Petri, primărița din Zădăreni și tot la „dulce“ va fi ceva original. „Firește că voi găti preparate tradiționale de miel, ca în fiecare an: o ciorbiță de miel și o friptură înnăbușită, precum și drobul nu vor lipsi, în mod sigur. Nu vor lipsi nici ouăle roșii, firește. Cât privește dulciurile voi face un cozonac cu nucă și stafide iar ca specialitate voi face un tort răcoritor cu iaurt și căpșuni, care este pe gustul întregii familii“ ne descria pe scurt meniul Doina Petri.
Emilia Brăneț, primărița din Șagu, ne-a spus clar că se va baza pe bucatele tradiționale, ca în fiecare an, a căror preparare nu dă greș; însă va fi și o noutate, ca excepție. „Bucatele pe bază de cărniță de miel vor fi majoritare, ca în fiecare an. Alături de drobul de miel, specială va fi o tocăniță de miel cu găluște. Firește nu vor lipsi ouăle vopsite, conform tradiției. Cât privește prăjiturile, voi face tradiționala prăjitură țărănească cu brânză, după o rețetă de la mama mea. Apoi voi face o prăjitură cu nucă, ce ne place la toți dar voi încerca și o rețetă nouă: o prăjitură cu cremă pe bază de vișine“ ne spunea Emilia Brăneț.
Și în celălalt capăt al județului, la Gurahonț – o comună mare, cu multe sate, amplasate în zone deluroase – bucatele tradiționale din carne de miel sunt, mai cert ca oriunde, nelipsite din pregătirile de Paște, localnicii fiind păs­trători fervenți ai tradițiilor noastre de orice fel, mai ales cele culinare. Primă­rița Ana Lenuța Moțica ne mărturisea că acest aspect nici nu intră în discuție. „Mâncărurile tradiționale vor fi pe toate mesele din zona noastră; ele sunt gătite cu mândrie de toate gospodinele noastre an de an. Ouăle vor fi vopsite în diverse culori și pictate cu meșteșug, tot ca în fiecare an. Doamne ferește să fie altfel! Preparatele din carne de miel nu vor lipsi de pe nici o masă dar vor fi și alte preparate tradiționale, din carne de porc ori de pasăre. Cât privește prăjiturile, alături de cele tradiționale eu voi încerca ca noutate un tort de fructe, pe care mi l-a propus nora mea; cu ea voi împărți și o parte din munca pe care o presupun pregătirile de Paște“ ne mărturisea cu sinceritate și deschidere primărița Ana Lenuța Moțica din Gurahonț.

Recomandările redacției