gardAbuzuri grosolane ce sfidează legea, însoțite de o serie de acțiuni de intimidare și presiuni din partea primarului de Vladimirescu ies la iveală după ce două sentințe judecătorești comunicate în urmă cu un an și rămase definitive atestă faptul că o localnică deține dreptul de folosință asupra unui teren din comună.
La un an de la pronunțarea sentin­ței, primarul Ioan Crișan i-a plătit Angelei Borteș cei 5.500 de lei re­pre­zentând cheltuieli de judecată, însă a amendat-o cu 8.000 de lei pentru lipsa autorizației de construcție a unui gard. Șicanele primarului Ioan Crișan îndreptate împotriva Angelei Borteș, cea care și-a câștigat inclusiv în instanță dreptul de folosință asupra terenului ce însu­mează 518 metri pătrați, s-au întețit după ce, la sfârșitul lunii trecute, aceasta din urmă a cutezat să îi solicite primarului plata cheltuielilor de judecată datorate reclamantei de un an de zile, în valoare de 5.500 de lei. Tot anul trecut, pe lângă avizul favorabil al magistraților în privința dreptului de folosință asupra respectivului teren, Angela Borteș a câștigat și o a doua cauză în instanță, după ce a atacat o hotărâre a Consiliului Local din Vladimirescu, prin intermediul căreia primarul Ioan Crișan intenționa să îi radieze dreptul de proprietate asupra terenului, pe motiv că acesta ar fi fost dobândit în mod ilegal. Între altele, hotărârea de consiliu atacată de Angela Borteș în contencios administrativ prevedea, în mod contra­dictoriu, menținerea dreptului acesteia de preemțiune asupra terenului și vânzarea acestuia la licitație.
Cheltuieli de judecată
recuperate cu o amendă
În luna martie, după ce a așteptat timp de un an de zile ca Primăria să îi plătească cei 5.500 de lei reprezentând cheltuieli de judecată, Angela Borteș a formulat o adresă prin care îi cerea primarului să achite suma de bani fixată de instanțele de judecată. „Am așteptat un an de zile ca Primăria să îmi achite cheltuielile de judecată. Când am depus solicitarea în acest sens, primarul mi-a râs în nas spunând, inițial, că nu are cum să îmi dea banii, dacă nu dețin un număr de cont. În final, banii mi-au fost virați, iar Ioan Crișan mi-a spus că nu stă Primăria nici în acel teren, nici în cei 5.500 de lei pe care trebuia să mi-i plătească mie. În timpul unei discuții avute cu primarul, acesta mi-a subliniat, din nou, că dreptul meu de folosință asupra terenului este ilegal, iar sentințele judecătorești favorabile mie sunt penale. Mai mult, a recurs la presiuni și la biroul de cadastru și la notar, unde am depus cereri de îndreptare a erorii materiale, amenințând cu plângeri penale în cazul în care cineva dă curs cererilor mele”, explică Angela Borteș. Aceasta își amintește cum încercarea sa de a cumpăra, în urmă cu trei ani, terenul cu pricina a fost zădărnicită de Ioan Crișan. „În 2010 am depus la Primărie o cerere prin care îmi manifestam intenția de a cumpăra terenul la prețul de 20 de euro pe metru pătrat. Nu am primit aviz favorabil de la Primărie, în schimb, prin hotărârea de consiliu din 2011, terenul era evaluat la 10 euro pe metru pătrat, adică jumătate din prețul oferit de mine, cu mențiunea că oricine din complexul de folo­sință are dreptul statutar de a cumpăra”, atrage atenția Angela Borteș. Făcând referire la practicile neortodoxe folosite de primar în tranzacțiile funciare, trebuie menționat că prețul unui metru pătrat de teren în comună ajunge să se vândă chiar și la ridicolul preț de un euro pe metru pătrat, în cazul în care cumpărătorul este consilier apropiat al primarului Crișan.
Primăria e pentru unii mumă, pentru alții ciumă
Cutezanța de a-l înfrunta, chiar și cu dreptatea în mână, pe mai-marele comunei avea să o coste scump pe Angela Borteș. După ce și-a primit cei 5.500 de lei, în data de 20 martie, femeia s-a pomenit, o zi mai târziu, amendată de Primărie pentru că a construit fără autorizație un gard. O discuție purtată la acel moment cu primarul a fost înregistrată de Angela Borteș: „După ce mi-a făcut, din nou, morală și mi-a ținut prelegeri despre cinste și corectitudine, primarul mi-a spus că, acum după ce m-a amendat, suntem chit. Mi-a mai spus că, dacă nu îmi convine că am fost amendată, pot să dau Primăria în judecată, însă i-am răspuns că voi plăti amenda, ținând cont de replica dânsului, conform căreia legea ar trebui să fie lege pentru toți. Mă simt hărțuită în urma practicilor folosite de Ioan Crișan, care s-a supărat, probabil, după ce a primit inclusiv o amendă nominală de 500 de lei pentru că nu a pus la dispoziția instanței documentele care au fost solicitate în procesul pe care eu l-am câștigat. M-a ponegrit inclusiv în ziarul comunei și cred că nu se va opri aici”. Pentru ca orgoliul primarului să fie pe deplin satisfăcut, angajați ai Primăriei au poposit, pe data de 26 martie, la poarta clădirii în care își are sediul cabinetul Angelei Borteș. Fără a sta prea mult pe gânduri, cei doi angajați ai Primăriei (surprinși de Angela Borteș într-o filmare) au pătruns în curtea imobilului fără a cere acordul nimănui și au început să fotografieze un gard dărâmat în interiorul proprietății. Întrebați de ce fotografiază în curte fără a cere acordul celor ce dețin dreptul de folosință asupra imobilului, cei doi au motivat că au fost trimiși la fața locului de primar, prin urmare nu mai aveau nevoie de un alt acord. Desigur, bălțile adânci de pe domeniul public, prin care cu greu au răzbit soldații lui Ioan Crișan până în curte, nu reprezintă o prioritate pentru edilul-șef din Vladimirescu. Într-un mod cu totul bizar, însă, lucrările la canalizarea comunei au început, ieri, la Vladimirescu, exact din fața porții localnicei amendate.
Amenda a fost diminuată
Procesul verbal întocmit pe 20 martie de angajații Primăriei din Vladimirescu, pentru lipsa autorizației de construire a gardului, menționa o amendă în valoare de 10.000 de lei, însă nu a mai ajuns la Angela Borteș. Rescris pe data de 2 aprilie și înmânat femeii în cursul zilei de ieri, de însuși șoferul primarului Ioan Crișan, într-un vădit exces de zel, procesul verbal a fost ușor modificat. Pesemne că primarul s-a înduplecat nițel, reducând cuantumul amenzii de la 10.000 la 8.000 de lei. O altă schimbare survenită în document se referă la obligativitatea demolării gardului ridicat fără autorizație până pe data de…8 martie 2013, lucru greu de pus în practică dacă e să privim mai atent în calendar.
Primarul cel vorbăreț
a amuțit
Obișnuit să bombardeze cu scrisori de tipul „drept la replică” ori de câte ori practicile sale contrare legii sunt date publicității, Ioan Crișan nu a dorit, ieri, să formuleze un punct de vedere privind hărțuirea sistematică de care se folosește în conflictul său cu Angela Borteș. Prin urmare, după ce a refuzat să comunice pe acest subiect, primarul nu ar mai avea motive să apeleze la dreptul la replică. „Nu vorbesc cu dumneavoastră! La revedere! Salut!”, s-a mărginit să răspundă Ioan Crișan contactat telefonic în cursul zilei de ieri de reprezentanții redacției. La final trebuie spus că toți cetățenii care s-au confruntat cu abuzuri din partea primarului comunei Vladimirescu sau primari ai altor comune din județ sunt așteptați să își spună nemulțumirile scriind pe adresa redacției noastre.

Recomandările redacției