În acest sfârșit de săptămână s-a întâmplat un incident nefericit în orașul Lipova. Un zid al frumoasei Cetății Șoimoș s-a prăbușit, provocând tristețe și indignare la toate nivelurile.
Am stat de vorbă cu primarul Lipovei care s-a arătat profund indignat de ceea ce se întâmplă, nu doar acum, ci de zeci de ani cu acest simbol al orașului.
”Le mulțumim reprezentanților Consiliului Județean că își amintesc odată la 4 ani și de acest oraș din județul Arad și că ne amintesc nouă, tuturor faptul că nu au susținut sub nicio formă concretă dezvoltarea Lipovei, la fel cum sub administarea celor de la CJ Arad, Cetatea Șoimoș s-a degradat timp de, nici mai mult nici mai puțin, 10 ani!”, spune primarul Lipovei, Fabius Florin Pera.
Edilul spune că persoanele care aduc acuzații sunt aceleași care nu au făcut la rândul lor nimic pentru a conserva Cetatea Șoimoș, cât au avut-o în administrare.
”Timp de 10 ani cât ați avut Cetatea „Șoimoș” în administrare unde ați fost? Câte proiecte și fonduri ați adus la Lipova în ultima decadă? A existat orașul Lipova pe harta dumneavoastră?
Iresponsabilitatea și lipsa totală de asumare asupra propriilor neputințe și nerealizări sunt unele dintre caracteristicile principale ale Consiliului Județean Arad și ale reprezentanților săi, la fel cum sunt și interesul strict politic și lipsa interesului față de cetățeni și față de dezvoltarea reală a TUTUROR zonelor de interes turistic din județul Arad, în special când vine vorba despre sprijinul oferit orașului Lipova.
Toate acestea sunt dovedite încă o dată prin declarațiile false aduse în spațiul public referitoare la administrarea Cetății „Șoimoș”, declarații care nu fac altceva decât să demonstreze din nou că numai o dată la patru ani, pentru Consiliul Județean Arad, Lipova există și devine subiect interesant de dezbătut și desigur de arătat cu degetul”, mai spune primarul Fabius Florin Pera.
Timp de 10 ani nu s-a făcut nimic …
Primarul Lipovei a ținut să ne precizeze faptul că timp 10 ani, perioadă în care Cetatea „Șoimoș” le-a fost dată în administare celor de la CJ, nu s-au făcut nici un fel de lucrări de conservare, nici măcar de întreținere a Cetății.
”Cei care reprezintă în acest moment Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad au uitat să precizeze faptul că timp 10 ani, perioadă în care Cetatea „Șoimoș” le-a fost dată în administare, nu s-a mișcat nici măcar o piatră sau o creangă de pe calea de acces spre cetate, nicidecum n-au fost realizate cele mai elementare intervenții sau lucrări pentru a facilita accesul în siguranță al turiștilor, iar de fonduri și proiecte nu încape discuția; au lipsit cu desăvârșire!!!”, spune primarul.
În anul 2010, primăria Lipova a acceptat predarea cetății în administrarea Consiliul Județean Arad, în speranța unui ajutor.
”În speranța realizării unor pași importanți și cu toată încrederea, Primăria Orașului Lipova a acceptat în anul 2010, respectiv în anul 2016 (conform Hotărârilor de Consiliu Local atașate) predarea Cetății Șoimoș către Consiliul Județean Arad, aceasta rămânând timp 10 ani în administrarea Consiliului Județean Arad.
În tot acest timp însă, din păcate (din nou) pentru orașul Lipova, conducerile liberale care s-au perindat pe scaunele Consiliului Județean Arad nu au reușit să pună în valoare acest obiectiv turistic care după cum spun și domniile lor, este de o valoare inestimabilă, fiind probabil mult prea ocupați, conform declarațiilor publice, cu dezvoltarea unor zone precum Căsoaia sau Ghioroc.
Ne bucură dezvoltarea oricăror zone ale județului Arad, însă vă amintim că și Lipova face parte tot din acest județ pe care îl administrați, domnilor.
Timp de 10 ani, NU a existat nicio inițiativă sau proiect demarat în vederea restaurării acestui obiectiv turistic unic și de o importanță de neegalat pentru Lipova și întreaga zonă de Vest, în toți acești ani, condiția Cetății Șoimoș fiind pusă într-un real pericol, ceea ce se și vede astăzi. Pentru că dacă vedem acest zid căzut astăzi, îl vedem pentru că timp de 10 ani cât aceasta Cetate a fost a Consiliului Județean Arad nu s-a întâmplat nimic din ceea ce s-a promis”, spune Fabius Florin Pera.
După 10 ani Cetatea Șoimoș a revenit orașului Lipova.
”Ca urmare a lipsei totale de interes dovedită timp de 10 ANI din partea Consiliului Județean Arad privind implicarea pentru a sprijini conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății „Șoimoș”, la fel cum de peste 10 ani încoace nu a fost sprijinit orașul Lipova în dezvoltarea sa nici pe alte domenii importante, în anul 2020 primăria orașului Lipova a primit înapoi în administrare Cetatea „Șoimoș”, astfel încât să poată fi derulate la nivel de administrație locală diverse lucrări și investiți și desigur pe termen lung, atrase fonduri în vederea implementării unui proiect de mare anvergură pentru acest obiectiv turistic”, ne precizează edilul.
Autoritățile din Lipova au început să curețe zona și să amenajeze calea de acces pietonal
Din momentul în care cetatea a revenit în administrarea primăriei, autoritățile au început să curețe zona și să amenajeze calea de acces pietonal pe tot traseul, până sus la Cetate. De asemenea, au fost montate coșuri de gunoi și panouri de informare și a fost amenajată parcarea de la baza dealului cetății.
”Din anul 2020, odată cu reintrarea în administarea orașului Lipova a Cetății „Șoimoș”, au fost deja realizate o serie de lucrări la acest obiectiv.
Astfel, pentru început a fost curățată și amenajată calea de acces pietonal pe tot traseul, până sus la Cetate, au fost montate coșuri de gunoi și panouri de informare și a fost amenajată parcarea de la baza Cetății „Șoimoș”, urmând desigur să fie realizate și alte lucrări similare”, ne precizează edilul.
Dar cel mai important pas, spune edilul, a fost introducerea Cetății Șoimoș în circuitul turistic.
”Acest lucru este realizat sub forma unui proiect de restaurare și introducerea în circuitul turistic, în ~Strategia integrată de dezvoltare urbană a Orașului Lipova 2021-2030 ~, aprobată prin Hotărârea de Consiliu Local nr.114/29.08.2022.
În acest mod Primăria Lipova realizând prima etapă în vederea atragerii de fonduri în acest sens, ceea ce cu siguranță se va și întâmpla în următoarea perioadă”, încheie primarul Lipovei Fabius Florin Pera.