Comuna Petriș ar avea toate șansele să concureze Timișoara la titlul de Capitală a Culturii. Nu știu dacă orașul de pe Bega a organizat anul acesta evenimente culturale de anvergura celor găzduite de comuna arădeană de pe Valea Mureșului.
Colaborarea dintre Primăria Petriș și Societatea Castel Salbek a adus la Petriș nume mari ale culturii mondiale. În vară, mai precis în luna august, trei cântăreți de operă de talie internațională au susținut cursuri de măiestrie vocală la Petriș. Este vorba de evenimentul Salbek Opera Masterclass, activitate inițiată de Asociația Castel Salbek, care a presupus organizarea unor clase de măiestrie cu studenți din țară și de peste hotare.
Articol pe aceeași temă: https://www.glsa.ro/cei-mai-mari-solisti-ai-lumii-vin-la-arad-dar-pentru-noi-voltaj-e-cap-de-afis/
„Maeștrii Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Leontina Văduva au pregătit 22 de tineri din întreaga lume, care au participat, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest fel din România, care s–a desfăşurat pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș.
Cursurile s-au desfășurat în căminele culturale din satele Ilteu, Petriș și Roșia Nouă. Un eveniment care a înscris Petrișul pe harta marilor evenimente culturale internaționale“, ne-a mărturisit Ionel Berari, primarul comunei Petriș.
Astăzi, un alt eveniment de anvergură a avut loc la Petriș. Serile camerale Salbek – Vioara lui Enescu la sate, în cadrul căruia interpreții Gabriel Croitoru și Simina Croitoru au cântat pe viori care au aparținut marelui compozitor George Enescu.
Ionel Berari, primarul comunei Petriș, ne-a declarat: „Ne-ar trebui câteva zile, mie și domnului Teodor Mihăescu, administratorul Societății Salbek, să vă dezvăluim toate planurile pe care le avem împreună. Nu le voi enumera acum, pentru că ne așteaptă un concert cu totul special, care ne va trezi niște trăiri deosebite, dar voi dezvălui totuși câteva. Proiectele cu Societatea Salbek nu sunt doar cele pe cultură. Ieri a fost la noi în comună o acțiune «Start în educație», prin care au fost distribuite ghiozdane complet echipate pentru copiii care au pășit pentru prima oară în sistemul de învățământ.
De asemenea, se investește și în sănătate. Avem un proiect de dotare și echipare a cabinetului medical din zonă. Deci simțim că prezența dumnealor în comuna noastră aduce beneficii și sunt convins că împreună, formând o echipă, și lucrul acesta l-am sesizat chiar de prima dată când ne-am întâlnit, vom realiza lucruri frumoase, cu rezultate foarte bune pentru comunitate“.
Teodor Mihăescu, administratorul societății Castel Salbek SRL, ne-a declarat: „Sunt administratorul unei societăți care și-a propus să dezvolte domeniul Salbek și să-l transforme într-un centru turistic, de agrement, un concept mult mai mare și mai complex. Suntem spre finalul obținerii avizelor să ne apucăm de refacerea, construcția și dezvoltarea sa. În același timp, nu puteam să ne dezvoltăm în mijlocul unei comune, fără să ținem seama de comunitatea alături de care trăim. Vrem ca acest domeniu, castel și proiect pe care le avem să reprezinte un pilon lângă care să se dezvolte întreaga viață a comunității, din toate punctele de vedere, inclusiv economic. Acum ne aflăm într-un stadiu de a-i ajuta pe cei din comună să își formeze mici ferme. Avem și noi nevoie de produse naturale, specifice zonei.
Dar ținem cont foarte mult și de partea culturală, cu rezultatele pe care le știți cu toții deja.
Este un program complex de revigorare a comunității Petrișului, dar nu numai. Suntem pregătiți să începem colaborarea și cu alte comune din zonă, în așa fel încât să revigorăm, să dezvoltăm din toate punctele de vedere întreaga zonă.
Pentru partea culturală a fost creată o asociație Castel Salbek, care și-a început activitatea, după cum spunea și primarul Berari“.
Concert de înaltă ținută
VIDEO1: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/
Gabriel Croitoru a cântat în sala Căminului Cultural din Petriș pe celebra vioară Guarnieri del Gesù, supranumită „Catedrala“, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume), dar a respins această „comoară“, preferând un Guarnieri del Gesù din 1731, despre care afirma: „N-are poate o putere covârșitoare, în schimb are o mlădiere extraordinară, care are darul să mă încălzească“.
VIDEO2: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/
Simina Croitoru, fiica maestrului Gabriel Croitoru, a cântat pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul „George Enescu“ sau vioara „tenor“, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.
Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.
La finalul recitalului susținut de cei doi mari violoniști ai României, primarul Ionel Berari nu și-a putut abține entuziasmul și emoția: „A fost un moment cultural, aș putea spune chiar spiritual, pe care nu îl pot încadra în cuvinte. Am reușit să ieșim din stresul, din nebunia noastră cotidiană. Soliștii ne-au făcut să uităm de griji și de alte activități și am reușit să îi dăm și sufletului ceea ce merită. Mulțumim Asociației Castel Salbek, care iată că prin activitatea lor, împreună cu noi, au făcut posibilul ca să fim astăzi aici împreună. Și nu în ultimul rând, le mulțumesc celor prezenți care, iată, au umplut până refuz și au făcut din Căminul Cultural din Petriș o sală neîncăpătoare“.
La evenimentul de la Petriș a fost prezent și Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârșin, alături de alți edili din județul Hunedoara. „A fost un recital de la care nu am vrut să lipsesc. Sunt momente în viață pe care ar fi păcat să le ratezi, iar acesta a fost unul din ele“, ne-a declarat Ioan Vodicean.
După încheierea recitalului, primarul Ionel Berari i-a invitat pe toți cei prezenți la o masă, de unde nu au lipsit sarmalele, atât cele cu carne, cât și fără carne. Și pentru că tot am intrat în Postul Nașterii Mântuitorului, primarul le-a urat tuturor „un post binecuvântat și sărbătorile care vin să vă aducă sănătate și fericire!“.