– Interviu cu primarul comunei Bata, Ion Micurescu –

Recent am purtat o discuție interesantă – și edificatoare totodată, cu primarul comunei Bata, Ion Micurescu cunoscut prin implicarea sa constantă în deosebite și (de acum) cunoscute acțiuni culturale. Festivalul Vânătorii, Taberele de creație, rugile tradiționale, frumoasele Zile ale satelor componente ale comunei fiind doar câteva exemple. Această primă parte a discuției a cuprins însă realizările ultimei perioade de timp.
– Acum, la final de an, ați putea să enumerați pe scurt, domnule primar,  care sunt cele mai reprezentative obiective realizate în comuna dumneavoastră ?
– Toate sunt la fel de importante pentru comunitatea noastră, în încercarea de-a ridica standardul de viaţă a locuitorilor comunei noastre. Ca „prioritate zero“ este însă grija pentru generația tânără, pentru copiii noștri. În susținerea acestei afirmații pot aminti sprijinul constant acordat școlii și activităților școlare – în general vorbind, precum și acțiunile de a creea confort în actul de învățământ.
Iată unele investiții recente în acest sens. • Reabilitarea Școlii Primare și a Grădiniței PN din satul Țela – o clădire veche de… un secol la care s-au executat numeroase lucrări: consolidare, schimbat acoperiş, izolare termică, schimbat geamuri și uşi, pardoseală, zugrăvit. Practic doar zidurile efecive au ramas din clădirea inițială. • Reabilitarea Căminului Cultural din satul aparținător, Bacău de Mijloc cu: o sală de festivități nu prea mare dar cochetă, amenajarea unei bucătării, mobilier ce asigură condiții optime pentru desfășurarea unor diverse activități culturale organizate de noi ori a unora cu caracter privat. • Reabilitarea drumului comunal DC 83 Bata-Lalașint – drum impus de traficul greu (cu piatră de diferite sorturi de la Cariera Bata), materiale ce se utilizează la diverse lucrări pentru culoarele europene dar și pe drumuri de interes național. Piatra de la noi fiind bună, este agreată de toate laboratoarele de profil, noi având obligativitatea de a menține acest traseu în stare bună. • Amenajarea a două drumuri de exploatare de interes major pentru fermierii care lucrează terenul din Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Bata. • Realizarea de spații de parcare și trotuare în centrul civic din Bata care se finalizează acum. • De asemenea, în 5 decembrie s-a semnat contract de finan­țare pentru lucrarea Reabilitare Şcoală primară clasele IV şi Grădiniţa PN Bata, prin programul PNDL (în valoare de 5,8 miliarde lei vechi). În realizarea acestor ultime obiective finanțarea a fost din bugetul local, parte din sume colectate de noi dar și prin sume de echilibrare de la Consiliul Județean Arad. Aducem mulțumiri pe această cale doamnei Claudia Boghicevici, vicepreședinte CJA precum și vicepreședintelui Sergiu Bîlcea care au înțeles posibilitățile noastre mai modeste de colectare a veniturilor proprii precum și necesitatea acestor obiective.
interviu-micurescu-2– Ați amintit de sprijinul doamnei Boghicevici în calitate de vicepreședintă a Consiliului Județean Arad; cum apreciați prezența sa în teritoriu atât în această calitate cât și în cea de parlamentar?
– Un aspect important pentru noi a fost dorința de a beneficia de cât mai multe fonduri europene nerambursabile. În parte am reușit – avem Centru de Informare Turistică, de exemplu, dar firește ar fi fost bine să atragem mai multe. După cum se știe însă formalitățile sunt laborioase și desul de complicate. În sprijinul nostru a venit doamna Claudia Boghicevici, fiind prezentă în mijlocul nostru în ambele calități. Astfel, la inițiativa dânsei s-a organizat o întâlnire cu cetățenii comunei Bata unde au fost invitați și reprezentanți de la AFIR Arad, APIA Arad, conducerea GAL Podgoria Miniş – Măderat pentru a prezenta informații de ultimă oră, mai ales cele legate de demersurile necesare depunerii de proiecte eligibile în cadrul PNDR și GAL pentru atragerea de Fonduri Europene. Doamna Claudia Boghicevici a participat la majoritatea manifestărilor organizate la noi: Ziua Gratitudinii, concursuri sportive, festivaluri. În plus a inițiat și o serie de audiențe unde cetățenii din Bata și-au spus păsurile și au solicitat diverse informații, de regulă de ordin social.
– Și ca să nu vorbim la modul general, dați-mi un exemplu cu un localnic care s-a înscris la audiențe și ce a solicitat ?
– Firește. De exemplu consăteana noastră Maria Ursu, din Bata nr. 10 (Marioara lui Șchiopu i se spune în sat) avea nelămuriri cu privire la vechimea utilă pentru pensie. Cererile petentei s-au dovedit solu­ționabile în timp scurt: au fost soluționate chiar a doua zi, după consultarea Oficiului de Pensii Arad, comunicarea doamnei Boghicevici mulțumind-o pe Maria Ursu care deja a reușit să depună dosarul de pensionare.
Asfel de acțiuni au fost și în satele aparținătoare: Țela și Bacău de Mijloc unde a răspuns solicitărilor localnicilor. Bunăoară am constatat cerința unui parc de joacă pentru copii. Am luat notă și acesta va fi inclus in lista de invesiții pe anul 2017.
La întâlnirea cu doamna vicepreședintă unii navetiști au solicitat funcționarea iluminatului public stradal pe toată perioada nopții; în prezent el funcționează restricționat. Acest ultim punct va fi supus dezbaterii în prima şedință de Consiliul Local.
A consemnat Florica Bunaciu

Recomandările redacției