Cum Aradul este pe harta județelor afectate de pestă porcină, autoritățile locale au dezbătut problema, împreună cu secretarul de stat din MADR, Alexandru Valentin Țachianu. Reprezentantul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a aflat într-o vizită în teritoriu.

În cadrul Comitetului Local de Combatere a Bolilor ce a avut loc miercuri, 14 august, secretarul de stat le-a spus membrilor CLCB să rămână în stare de alertă și să păstreze toate măsurile preventive care au fost luate până acum pentru împedicarea propagării virusului, Aradul fiind unul dintre județele unde flagelul este mai puțin răspândit. La ședințele desfășurate până acum au fost prezenți și reprezentanți ai exploatațiilor de porci.

Măsuri și despăgubiri

Astfel, potrivit dezbaterilor, pentru protejarea marilor exploatații comerciale de porci din județ, a industriei cărnii precum și a locurilor de muncă existente, se vor institui cordoane de protecție în jurul acestora. De asemenea, persoanele ale căror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despăgubiri, în prezent fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despăgubire (n.a despăgubirile se acordă doar pentru animalele crotaliate și înregistrate legal în evidențele veterinare). Vor fi menținute covoarele de dezinfecție pe drumurile dinspre zonele unde există focare, precum și filtrele de poliție pentru prevenirea transportului ilegal de suine. 

În cadrul ședințelor s-au stabilit ca măsuri: recoltarea integrală a porcilor mistreți de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dizlocă efectivul, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate; În zonele de frontieră vânarea mistreților și prădătorilor specifici se efectuează cu echipe mixte. Toți mistreții vor fi testați în laborator (n.a PPA, PPC și trichineloză).

Gestionarii fondurilor de vânătoare vor trebuie să spe gropi de incinerare în zonele afectate, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară prin ardere in situ.

„Toate măsurile dispuse în cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, precum și toate activitățile instituțiilor cu atribuții și implicate în efortul de a opri răspândirea virsului pestei porcine africane au făcut obiectul unor informări zilnice transmise domnului Viceprim-ministru pentru implementarea parteneratelor strategice ale României, ministru al Afacerilor Interne, interimar, Mihai Fifor.  Colaborăm strâns la nivelul Județului Arad pentru oprirea răspândirii virusului și ne bucurăm de tot sprijinul Guvernului României, materializat și astăzi prin prezența la Arad a domnului secretar de stat, Alexandru Valentin Țachianu căruia îi mulțumesc pentru ajutorul acordat. În acest moment, în județul Arad am izolat toate focarele și continuăm eforturile pentru limitarea răspândirii și eradicarea virusului. Rog populația afectată să înțeleagă că avem de a face cu o boală sută la sută mortală pentru porci, ce se transmite foarte ușor și care s-a răspândit în mai multe țări. Este foarte important să ținem sub control virusul și să-l eradicăm, pentru a nu pune în pericol aprovizionarea cu hrană, marile exploatații și locurile de muncă pe care acestea le oferă”, a spus prefectul, Florentina Horgea.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a dispus uciderea tuturor porcilor din focare, îngroparea animalelor moarte în focare, dezinfecția mijloacelor de transport prin dezinfectoare rutiere și pietonale la intrarea și ieșirea din localitățile afectate, organizarea de adunări cetățenești cu populația din localitățile afectate și reprezentanții fondurilor de vânătoare, închiderea tuturor târgurilor și piețelor de pe raza localităților afectate, interzicerea oricăror manifestări  sportive sau de altă natură în pădurile unde s-a semnalat virusul pestei porcine africane și în zona de protecție din jurul focarelor.

Nu în ultimul rând, după cum se știe este liber la vânat, fiind stabilită intensificarea acțiunilor de vânătoare de către toate fondurile de vânătoare din județul Arad, până la atingerea cotei de 0,5 mistreți/kmp.

Propunerile CJA

Prezent la întâlnirea comitetului, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca a venit cu propuneri: „Secretarul de stat a confirmat ceea ce susțineam și noi, că este nevoie de o acțiune rapidă, în cel puțin doi pași: instituirea zonelor de protecție în jurul fermelor și lichidarea mistreților în zonele unde avem confirmată pesta porcină africană. Eu am propus și alte două măsuri urgente, în interesul fermelor de animale și a crescătorilor individuali. Am cerut emiterea unei Ordonanțe de Urgență care să permită îngroparea imediată a mistreților vânați în ariile protejate, pentru că legea ne obligă acum să îi transportăm către gropile amenajate de primării, or astfel crește pericolul răspândirii bolii. A doua măsură pe care am solicitat-o se referă la actualizarea valorii ajutorului de stat pentru încărcarea, preluarea și transportul porcilor morți. Cuantumul alocat de Guvern este prea scăzut față de prețul practicat pe piață, ceea ce determină agenții economici să nu participe la licitația pentru adjudecarea serviciului. Noi am organizat două runde de licitații și nu s-a prezentat niciun ofertant, acum o organizăm pe a treia, și suntem în imposibilitatea aplicării legii” .

Autoritățile au subliniat că este necesar să fie accesate fonduri nerambursabile pentru despăgubiri.

În gospodăriile din județul nostru sunt înregistrate în jur de 160.000 de suine, iar în fermele comerciale 170.000, potrivit datelor statistice actuale de la Direcția Sanitar-Veterinară.

Recomandările redacției