Ieri au avut loc ultimele meciuri ale primei etape a noului sezon fotbalistic românesc. Prima divizie poartă acum numele de Superliga și aceasta nu este singura noutate. Începând cu acest sezon, toate meciurile din această competiție, beneficiază de tehnologia VAR. În teorie, arbitrajul video ar trebui să asigure un procentaj crescut de decizii corecte ale arbitrilor, măcar în fazele foarte importante ale unui meci. Și acest lucru s-a întâmplat încă din prima zi, doar că apoi, pe parcursul desfășurării etapei, au apărut greșelile mari de arbitraj, în ciuda acestei tehnologii aflate la dispoziția arbitrilor noștri.

Cum spuneam, în chiar al doilea meci al etapei, CS Universitatea Craiova- Sepsi OSK (2-2), disputat vineri, VAR-ul a intervenit la o infracțiune pe care arbitrul Radu Petrescu nu a văzut-o. La faza care a precedat golului egalizator marcat de Sepsi, craioveanul Alexandru Mateiu a atacat neglijent mingea și a ajuns cu talpa pe glezna lui Nicolae Păun. Andrei Chivulete și Andrei Constantinescu i-au semnalat centralului infracțiunea, Radu Petrescu a revăzut faza pe ecran și a dictat corect eliminarea jucătorului gazdelor. Echipa lui Laszlo Balint, care a condus cu 2-0 dar apoi s-a văzut egalată pe final de meci, pe fondul unei căderi fizice evidente, n-a mai putut în inferioritate numerică să forțeze victoria, ba chiar se poate declara mulțumită cu acest punct câștigat, în condițiile în care Sepsi a dominat finalul de meci și a avut o mare ocazie de a înscrie, chiar la ultima fază.

Duminică zi în schimb am văzut reversul medaliei, adică felul în care deciziile de arbitraj pot face praf un meci, cu tot cu existența VAR-ului. La partida FCSB – Universitatea Cluj (1-1), vechea noastră cunoștință Marian Barbu a luat două decizii greșite, niciuna dintre ele nefiind corectate de arbitrajul video, care s-a aflat în sarcina lui Andrei Antonie și Marius Badea. La prima dintre ele, jucătorul gazdelor, Sorin Șerban a avut un atac brutal, cu talpa înainte, pe tibia lui Remacle, intervenție clară de eliminare însă elevul lui Toni Petrea a scăpat doar cu galben. A doua decizie greșită a favorizat-o pe U. Cluj de data aceasta. Romario Pires a comis henț în propriul careu, dar arbitrii n-au acordat penalty și eliminare (ar fi fost al doilea cartonaș galben al lui Pires) așa cum ar fi fost normal. De menționat totuși că VAR-ul a generat și o decizie bună, când a anulat pentru henț un gol marcat de oaspeți, gol care inițial a fost validat de Marian Barbu. Dincolo de aceste faze, trebuie remarcat neapărat jocul foarte bun prestat de nou promovata Universitatea Cluj.

Sistemul a continuat să dea rateuri și luni, când în partida FC Botoșani – Chindia Târgoviște (3-2), jucătorul oaspeților l-a tras de tricou pe Eduard Florescu în interiorul suprafeței de pedeapsă. Nici centralul Horațiu Feșnic și nici arbitrii din camera VAR, Szabolcs Kovacs și Marius Marchidanu însă n-au văzut infracțiunea sau n-au considerat-o ca atare.

Din punct de vedere fotbalistic, etapa a fost dominată de semi-eșecurile de pe teren propriu a două dintre candidatele „clasice la titlu“ FCSB și Universitatea Cluj dar și de debutul foarte bun a două dintre noile promovate, Hermannstadt și Universitatea Cluj. În rest am avut meciuri normale, cu rezultate destul de strânse. Din păcate, pentru suporterii UTA-ei, prima etapă adus deja și prima dezamăgire, echipa noastră debutând cu o înfrângere la Pitești și cu un joc slab, comparabil în această etapă poate doar cu ceea ce am văzut la CS Mioveni. Dar, este abia prima rundă și nu se pot trage niciun fel de concluzii, nici măcar preliminare. Așadar, iată rezultatele primei runde a Superligii:

  • FC Hermannstadt – CS Mioveni 3-0
  • CS Universitatea Craiova – Sepsi OSK 2-2
  • FC Argeș – UTA 2-0
  • CFR Cluj – Rapid 1-0
  • Farul Constanța – FC U. Craiova 1948 2-1
  • FCSB – Universitatea Cluj 1-1
  • FC Botoșani – Chindia Târgoviște 3-2
  • Petrolul Ploiești – FC Voluntari 0-1

Etapa a doua, care va avea loc în week-end, programează următoarele partide:

  • Vineri, 20:30  CS Mioveni – Farul Constanța
  • Sâmbătă, 18:30  FC Voluntari – FC Botoșani
  • Sâmbătă, 21:30  FC U. Craiova 1948 – CFR Cluj
  • Duminică, 12:00  Sepsi OSK – FC Argeș
  • Duminică, 18:30  Universitatea Cluj – CS Universitatea Craiova
  • Duminică, 21:30  Rapid – FCSB
  • Luni, 18:30  Chindia Târgoviște – FC Hermannstadt
  • Luni, 21.30  UTA – Petrolul  

(foto: as.ro)

Recomandările redacției