Economie ilegală de 5%, pe seama angajaților de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad. Cel puțin, asta reclamă membrii Sindicatului Democratic din Învățământ Arad. Conform acestora, noua versiune a Programului Edusal 2.23 lovește din nou. Mai precis profesorilor din CJRAE le-a fost anulat sporul de 15% acordat pentru activitățile cu elevii care au CES și le-a fost acordat cel de 10% ( spor solicitare neuropsihică) care se cuvine de drept cadrelor didactice.

Pentru personalul didactic auxiliar acest spor a fost sistat de către MEN încă din luna septembrie 2018, iar despre sporul de suprasolicitare neuropsihică nici nu poate fi vorba.

Nu putem să nu ne întrebăm: noi am creat Programul Edusal sau un program informatic ne-a creat pe noi?! Responsabil pentru modificările aduse Programului Edusal este Ministerul Educației Naționale.

De nenumărate ori am auzit în ultimul timp: Nu permite Edusalul! Programul permite calcularea salariilor într-un mod de neînțeles: salarii micșorate de la o lună la alta fără nici o explicație, încadrare diferită pentru aceeași persoană angajată la mai multe unități școlare, calcul greșit al sporurilor, refuzul de a plăti norma de hrană colegilor încadrați la plata cu ora ( probabil în accepțiunea MEN unii dintre dascăli nu trebuie să se hrănească, este suficientă hrana …spirituală! ), acordarea unor sporuri doar pentru anumite categorii de salariați din învățământ fără o motivație logică și coerentă, ș.a.m.d., susține Dănuț Ieneșescu, liderul SDI Arad.

Această situație a generat tensiuni în rândul personalului din învățământ , deoarece fiecare categorie –personal didactic de conducere, îndrumare și control, personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal nedidactic- se consideră nedreptățită.

Constatăm că schimbările au loc în timp record, uneori chiar înainte de apariția cadrului legislativ, iar ceea ce ieri era ilegal, astăzi devine legal și viceversa!, spune Ieneșescu. Mai grav este faptul că în România modul de aplicare a legislației în vigoare a ajuns să se facă în funcție de ce crede un ministru sau un secretar de stat în minister. Ministerul Educației Naționale ( Oare îl mai putem numi așa?), de o bună perioadă de vreme, face experimente pe cadrele didactice, pe copii, pe părinți, fără să se gândească la viitorul acestei națiuni! Credem că cei care fac aceste modificări de azi pe mâine, respectiv Ministerul Educației Naționale, ar trebui să poarte un dialog cu cei care suportă consecințele dezastruoase ale acestor modificări, susține Ieneșescu.

La un calcul rapid, prin modificarea sporurilor la CJRAE constatăm că s-a realizat o economie la buget de 5% printr- o simplă trăsătură de condei. Adunat la alte calcule eronate în defavoarea dascălilor, constatăm că ministerul face economie, dar … profesorilor „le-au crescut spectaculos salariile”.

Recomandările redacției