Profesorii vor organiza o grevă de avertisment miercuri, timp de două ore. Protestul ar putea fi urmat și de o grevă generală, săptămâna viitoare. Nemulțumirile cadrelor didactice sunt legate de salarii.
Liderii sindicatelor din educație au anunțat rezultatele referendumului prin care cadrele didactice s-au exprimat cu privire la declanșarea grevei generale. Potrivit rezultatelor acestei consultări, peste 71% dintre sindicaliștii FSLI vor grevă generală începând din 22 mai. La ultima grevă de acum 18 ani, procentul celor care au declanșat conflictul de muncă a fost de 60%.
Greva de avertisment va avea loc între orele 11.00 și 13.00. La protest vor participa cadre didactice care fac parte din Federața Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Astfel, 75.400 de cadre didactice nu vor intra mâine la ore între 11.00 și 13.00.
Sindicaliștii spun că dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul educației și nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra de luni în grevă generală.
Profesorii susțin că un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă lunar în jur de 4.500 de lei, în timp ce un debutant câștigă un salariu de 2.200 de lei. Săptămâna trecută, sindicaliștii din educație au organizat un marș de protest în București, unde au atras atenția asupra problemelor din sistem.
Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă. Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic. De asemenea, sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Sursa digi 24, edupedu