Proiectul „Ajută un sat. Schimbă o țară”, derulat de Fundația Mereu Aproape și Fundația Vodafone România, se apropie de încheiere în toate cele 12 județe ale țării în care a fost pus în practică: Arad, Alba, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș. Proiectul a susținut timp de un an dezvoltarea a 14 comunități rurale prin construcție, renovare și dotare de școli, licee, grădinițe, biblioteci şi dispensare și prin implementarea de programe educaționale. Numărul beneficiarilor direcți ai proiectului – copii, tineri, adulți, bătrâni și persoane cu dizabilități, este de 6.710, la care se adaugă 8.344 de beneficiari indirecți. S-au implicat în implementarea programelor din cele 14 comunitătți 134 de voluntari care au realizat 5.986 ore de voluntariat. Valoarea finală a investiţiilor în proiect este de 356.969 de euro. «Ajută un sat. Schimbă o țară» face parte din programul strategic de investiție în mediul rural pe care Fundația Vodafone România îl derulează la nivel național și care susține dezvoltarea de proiecte în domeniile educației, sănătății și serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate de la sate. „Aproape jumătate din popu­lația României locuiește în mediul rural. Proiectul îi are în vedere pe copiii din zone izolate care fac ore întregi pe drum până să ajungă la școală, pe oamenii pentru care accesul la apă potabilă sau încălzire este un lux, pe cei care trăiesc în condiții dure, fără perspectiva unui loc de muncă sau a unei speranțe de viitor”, spune în comunicat Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România. „Timp de un an de zile am fost alături de mii de copii și i-am ajutat să descopere bucuria de a învăța fără să le înghețe mâinile de frig, de a merge la școală cu inima deschisă. Este o satisfacție imensă pentru noi”, spune în acelaşi document Alessandra Stoicescu, președinta Fundației Mereu Aproape.
Unul dintre programele proiectului „Ajută un sat. Schimbă o țară”        s-a numit Învăţăm practic şi a cuprins la finanţare şi clădirea Școlii Gimnaziale Galșa, din comuna Șiria. Clădirea a fost renovată complet și izolată termic în totalitate încă din vara anului trecut: în mai puţin de două luni, munca fără preget a unor oameni inimoşi din Galşa şi o investiție de 53 de mii de lei a celor două fundaţii au avut ca rezultat transformarea vechii şcoli din Galşa într-o instituţie de învăţământ modernă, aşa cum părinţii elevilor de azi n-au avut pe vremea când ei înşişi învăţau alfabetul pe băncile aceleeaşi şcoli.
Consecinţa imediată a reabilitării şcolii din Galşa a fost demararea celei de-a doua componente a programului, de această dată o componentă strict şcolară: învățarea fără memorare mecanică, activitățile cuprinse în planul educațional fiind concepute în aşa fel încât să provoace şi să încurajeze învățarea bazată pe competențe.
În 18 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 963 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic, investind până în prezent 23 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.
În cei zece ani de activitate şi împreună cu partenerii săi: donatori, companii, jurnaliști și persoane publice, Fundația Mereu Aproape a ajutat 1.000.000 de oameni prin programe în domeniile sănătății, educației, culturii, social umanitare, dezastre şi advocacy, a contribuit la ajutorarea a peste 10.000 de sinistrați și a construit 75 de case. Până în prezent, ajutorul financiar și material oferit de Fundația Mereu Aproape depășește 10 milioane de euro.

Recomandările redacției