Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Institutul Național C&D pentru Științe Biologice – INCDSB, Institutul Național C&D pentru Geologie Marină și Geoecologie – GeoEcoMar, au organizat, în data de 16 iunie 2016, în Sala de Conferinţe din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş”, un eveniment deosebit de important în cercetarea ştiinţifică, prin proiectul suport de management pentru pregătirea Preparatory Phase – H2020 a Centrului Internațional de Studii Avansate pentru sisteme râuri – mări DANUBIUS-RI.
La lucrări au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, PhD. Manuela Elisabeta Sidoroff, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, Bucureşti, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică, şefi de departament din cadrul facultăţilor responsabili cu cercetarea ştiinţifică, cadre didactice şi invitaţi.
Scopul întâlnirii a fost de a pune bazele unei platforme de utilizatori și beneficiari ai Centrului Internațional de Studii Avansate, DANUBIUS-RI, care are ca obiectiv major abordarea integrată a problemelor specifice ecosistemelor din zonele de tranziție dintre apele dulci și cele marine.
DANUBIUS-RI este din 2014, un proiect flagship al Strategiei Dunării, care a devenit în martie 2016 proiect ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructure), fiind singurul proiect de acest tip coordonat de România. Această infrastructură distribuită pan-european își propune să faciliteze activitatea de cercetare, inovare şi schimb de cunoaștere și de tehnologii, de instrumente și strategii, pentru toate părțile interesate: mediul universitar, cercetare, vectori de dezvoltare socială, eco-industrie, agricultură, turism şi ONG-uri.
„Dorim identificarea contribuției românești, de la nivel de capabilitate ca infrastructură, competență și expertiză până la nivelul definirii necesităților pe care DANUBIUS-RI trebuie să le satisfacă pentru utilizatorii din România. Avem în vedere realizarea unei baze de date care să includă infrastructuri existente de mare capacitate și performață, precum și expertiza de top existentă, realizarea unui portofoliu de bune practici implementate, precum şi stabilirea și prioritizarea necesităților românești. Armonizarea tuturor acestor componente pe grad de capabilitate și excelență și realizarea unui cluster al competențelor, vor avea drept consecință facilitarea afilierii la structurile definite în DANUBIUS-RI, pe baza criteriilor de excelență științifică și de infrastructură. DANUBIUS-RI va permite o cercetare interdisciplinară de excelenţă asupra sistemelor fluvii-mări în vederea adoptării unui management bazat pe cunoaştere, cu înalt impact economic”, a precizat PhD. Manuela Elisabeta Sidoroff, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, Bucureşti.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest Vasile Goldiş a subliniat: „A fost o întâlnire utilă pentru proiecte europene care a fost organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Institutul Național C&D pentru Științe Biologice – INCDSB şi Institutul Național C&D pentru Geologie Marină și Geoecologie – GeoEcoMar, unde d-na director Sidoroff a prezentat, în faţa unei săli pline, o serie de date privind alcătuirea unor proiecte pe strategia Dunării axate pe centrul DANUBIUS de la Murighiol. Avem mai multe colaborări, în acest domeniu, cu ecosistemele râuri-mări, iar în cadrul acestei secţiuni ne aducem şi noi contibuţia cu râul Mureş, care este afluent al Tisei şi al Dunării. Proiectele noastre se bazează pe un principiu de regenerare biologică a ecosistemelor, pe care le urmărim în Zona de Vest a României”, a precizat Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest Vasile Goldiş.
Daniel Albu

Recomandările redacției