Da, oamenii au dreptul la informare, dar avalanşele de tâmpenii care se prăvălesc în ritm apocaliptic nu informează, ci de­zinformează consumatorul de ştiri. Toate site-urile aşa-zise de ştiri aruncă minciuni cu toptanul, titrându-le cât mai bombastic cu putinţă, pentru a-i păcăli pe cititori să dea cât mai multe click-uri. Da, ştiu, este epoca internetului, dar acesta ar trebui să ajute oamenii să se perfecţioneze, nicidecum să-i îndobitocească cu totul. Nimeni nu mai pune mâna pe o carte, lucru extrem de grav mai ales dacă vorbim despre copii. Ce poţi să aştepţi de la nişte şcolari care au căpătat convingerea că ar fi pierdere de vreme să înveţe tabla înmulţirii, din moment ce au la dispoziţie calculatorul, care le dă orice rezultat instantaneu, ce viitor credeţi că vor avea aceşti copii?
Nu pot să înţeleg, chiar nu există nicio posibilitate de cenzură a textelor aruncate în spaţiul virtual, în aşa fel încât un copil de 6 ani să nu citească tot la câteva secunde diverse sfaturi pornografice? Da, suntem oameni moderni, copiii trebuie să ştie inclusiv ce înseamnă actul sexual, dar, oare, bombardarea lor cu astfel de aşa-zise informaţii nu este un atentat direct la adresa dezvoltării psihice normale a copilului, nu îl poate nenoroci pe viaţă?
Sigur, veţi spune că părinţii au datoria de a limita accesul copiilor la internet, dar oricât de multe eforturi ar face părinţii, copilul tot găseşte căi de a eluda interdicţiile. Mai rău, dacă îi limitezi accesul, dacă nu îi cumperi telefon mobil încă de la câţiva anişori, copilul se va simţi frustrat, te va considera un părinte rău, care îl face de râs faţă de alţi copii. Or, nu ar fi mai simplu să se elimine orice posibilitate de acces al copiilor la informaţii de acest gen? Refuz să cred că nu există mijloace de cenzură. De exemplu, nu cred că este greu să se alcătuiască o listă de cuvinte cheie care, în momentul în care ajung la server să determine blocarea întregului text. Recunosc, sunt cam habarnist la tehnică, dar cred că există asemenea posibilităţi. Nu vorbesc, însă, doar despre efectul nociv asupra educaţiei copiilor, sunt multe alte aspecte. De pildă, promovarea asiduă a unor escrocherii vizibile de la o poştă, cu tot felul de leacuri minune, pe care naivii dau o grămadă de bani, în speranţa că se vor face bine. Escrocii profită de suferinţele unor oameni necăjiţi pentru a le lua banii fără să-i ajute cu ceva. Ba, mai rău, după ce folosesc aşa-zisele leacuri şi tratamente, bieţii fraieri nu doar că nu se simt mai bine, ci se îmbolnăvesc şi mai rău.
Nu sunt puţine cazurile în care, prin intermediul site-urilor de ştiri, oamenii sunt împinşi pur şi simplu la infracţiuni. De pildă, eşti sfătuit ce şmecherie să faci ca să păcăleşti contorul de curent, instigare pe faţă la furt, dar instigatorul nu păţeşte nimic, fiindcă autorităţile nu îl bagă în seamă. În fine, nu vreau să o lungesc prea mult, aşa că închei depunând public moţiunea pentru cenzură!

Recomandările redacției