Angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad au participat, ieri dimi­nea­ţă, timp de aproximativ o oră, la un protest spontan. Aproximativ 200 de persoane au încetat lucrul, între orele 8,30-9,30 şi s-au adunat în holul instituţiei. Motivul? Colegii lor din structurile centrale, aparatul propriu al ANAF, aparatul propriu al Ministerului de Finanţe, Direcţia Generală de Administrare Mari Contribuabili, dar şi toată structura Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au obţinut ma­jorări salariale în urma unei ordonanţe de guvern, dar angajaţii direcţiilor regionale au fost lăsaţi cu vechile venituri. „Nu ştim cum pun ei în practică politicile fiscale fără administraţiile judeţene şi direcţiile regionale. Probabil că noi nu merităm creşteri salariale”, susţin protestatarii. După terminarea protestului, liderii sindicatului au intrat în şedinţă.

Conform site-ului Sedlex, acţiuni de protest au fost declanşate şi în judeţele Arad, Hune­- doara, Gorj, Harghita, Olt, Covasna, Mureş, Sălaj, Sibiu, Galaţi, Vâlcea, Călăraşi, Giurgiu, Bacău şi Teleorman.
Ioan Trifa, liderul de sindicat al angajaţilor din Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad susţine că totul a pornit de la Ordonanţa de Guvern nr. 47/2015, care a făcut posibilă acordarea unor majorări salariale, însă acestea se fac în mod discriminatoriu. „Potrivit ordonanţei, se acordă majorări salariale doar pentru aparatul propriu al ministerului şi aparatul propriu al ANAF, iar printr-un comunicat de presă al preşedintelui ANAF a fost incluşi şi angajaţii de la Antifraudă. Majorarea salarială este una substanţială, de 62,5%, iar în ţară nu se întâmplă nimic. Nu se acordă nici măcar 1%. După înce­tarea protestului am luat legătura cu colegii din ţară, pentru a vedea ce se întâmplă la ei şi cu ministerul. Domnul ministru ne-a promis ca după şedinţa de Guvern va sta de vorbă cu reprezentanţii sindicaliştilor, în condiţiile în care în faţa ministe­- rului s-au adunat 1.500 de colegi care lucrează în sectoare. În funcţie de rezultatul acestor discuţii vom decide ce vom face mai departe”, a declarat Trifa, imediat după terminarea şedinţei de sindicat.
Media salariilor în administraţia publică: 1.350 lei net
Conform reprezentanţilor Sed Lex, media salariilor în rândul angajaţilor din ţară ai ANAF este de doar 1.350 de lei net. „Datorită modului defectuos în care este gestionată poli­tica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale și chiar între angajații din cadrul administrației publice (vezi creșterile salariale acordate în învătământ și sănătate precum și angajaților din cadrul structurilor centrale ale Ministe­ru­lui Finantelor Publice și ANAF), salariații din domeniul fiscului, din primării și din alte instituții din administrația publică centrală și locală au declanșat acțiuni spontane la nivel național, solicitând în mod expres acordarea de creș­teri salariale. Liderii organizațiilor Sed Lex vor susține acțiunile de protest ale colegilor noștri, fără a putea preciza durata acestora, ținând cont de faptul că Alianța Na­țională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex nu a organizat acțiunile, ele fiind declanșate în mod spontan. Protestatarii solicită acordarea de creșteri salariale tuturor salariaților din administrația publică unde media salarizării este de aproximativ 1.350 lei net”, se ara­tă într-un comunicat de presă al Sed Lex.
***
Pentru a liniști apele, Guvernul a anulat în cursul ședinței de ieri prevederea din ordonanță care făcea posibile creșterile salariale.

Recomandările redacției