• În ciuda locuitorilor din Sânnicolau Mic, Primăria continuă demersurile pentru amenajarea unei gropi de gunoi
  • Aproape 150 de oameni au ieșit în stradă, dar părerea lor nu contează.
  • PUZ-ul a fost realizat de Stacons, una dintre firmele de casă ale PNL.
  • Prețurile vor exploda… în mintea unora.

Membrii Consiliului Local Municipal au fost convocați, astăzi, începând cu ora 9.15, la o ședință extraordinară. Pe or­dinea de zi sunt 14 proiecte, dintre care amintim proiectul privind aprobarea documenta­ției de urbanism Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru obiectivul de investiție: Amenajare de­pozit deșeuri inerte – Zona Fântânele; proiectul de hotărâre privind modificarea repartizării excedentului bugetar și un proiect privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli.
Oamenii protestează… și ce dacă
Dintre toate, probabil cel mai controversat este proiectul care vizează amenajarea depozitului de deșeuri. Asta, în condițiile
în care, la sfârșitul lui iulie, aproape 150 de locuitori din Sânnicolau Mic au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva intenției autorităților locale de a le face o groapă de gunoi în cartier. Oamenii se tem că deșeurile periculoase care vor fi duse acolo le vor pune viața și sănătatea în pericol. Acest lucru nu pare să conteze nici cât negru sub unghie pentru autoritățile locale, care insistă să-și impună punctul de vedere, după cum nu pare să conteze nici opoziția unor proprietari care au terenuri învecinate cu viitoarea groapă de gunoi. De altfel, edilii încearcă să-i convingă pe aceștia, într-un stil care ne amintește de demagogia din vremea comuniștilor, că vor avea numai de câștigat.
O investiție pe 27 de ani
Dar haideți să vedem ce se arată în proiectul aflat la punctul 4 pe ordinea de zi. Beneficiar
va fi Municipiul Arad, PUZ-ul fiind realizat de una dintre firmele de casă al PNL, SC Stacons SRL, firmă abonată la tot felul de „parteneriate” cu Primăria. De asemenea, trebuie spus că groapa de gunoi va avea peste 65.000 de metri pătrați, o capacitate totală proiectată de 282.800 mc, înălțime maximă de depozitare propusă fiind de 10 m, iar rata de generare a deșeurilor de construcții și demolări calculată, de 350 kg/loc/an. Astfel, timp de peste 27 de ani, la cât este estimată capacitatea maxină de exploatare, se vor depozita acolo 10.000 mc deșe­uri/an.
Prețurile vor exploda…
în mintea unora
În documentația prezentată spre vot consilierilor locali, angajații Primăriei recunosc că una dintre vecine a depus o adresă scrisă prin care își manifestă
dezacordul cu privire la proiec-tul municipalității. „Prin adre-sa înregistrată cu nr. 80048/ 22.12.2015 d-na Rohoznea­nu Ștefania ne aduce la cunoștință faptul că, în calitate de proprietar al terenului învecinat cu parcela studiată, nu este de acord cu realizarea PUZ Amenajarea unui depozit pentru deșeuri inerte deoarece dorește amenajarea pe terenul proprietate privată a unei săli de evenimente și îi afectează toată vederea spre drum”, se arată în documentație. În continuare, cei de la Primărie povestesc cum au încercat să-i demonstreze femeii că negrul este de fapt alb. „Necesitatea investiției, propusă a fi realizată de către Municipiul Arad, derivă din faptul că autoritățile publice locale au responsabilitatea de a stabili condiții privind modul de ges­tionare a deșeurilor atunci când autorizează activitățile de construcții și demolări. Profilul de activitate, ce se urmărește a fi dezvoltată prin obiectivul sus menționat, impune stabilirea unui amplasament în extravilanul localității. De asemenea, în con­- textul acțiunilor de reconstituire a dreptului de proprietate în conformitate cu legile proprietății, posibilitățile de dezvoltare a unui depozit pentru deșeuri inerte sunt limitate la parcelele de teren rămase în urma acestui proces, aflate în proprietatea Municipiului Arad. Prin prezentul proiect se urmărește gestionarea deșeurilor în domeniul construcțiilor și demolărilor, promovarea unei abordări corecte, integrate a managementului deșeurilor din con­- s­trucții și demolări, și îmbunătățirea modului de gestionare a deșeurilor produse, în scopul reducerii cantităților de deșeuri depozitate și îmbunătățirea condițiilor de mediu. În acest context precizăm faptul că depozitul A.S.A. Arad nu primește spre depozitare/tratare deșeuri din construcții și demolări întrucât nu dispune de facilitățile necesare. Precizăm totodată faptul că la realizarea obiectivului se vor avea în vedere respectarea tuturor condițiilor de mediu, în conformitate cu legislația în vigoare. Pentru implementarea acestui proiect sunt preconizate lucrări de amenajarea terenului (drumuri, conexiuni la DJ 682 Arad – Fântânele), precum și asigurarea utilităților în zonă (alimentare cu apă, canalizare, energie electrică. Ținând cont de poziția parcelelor CF 312850 și CF 312851, alipite pe latura lungă și cu latura scurtă amplasată paralel către drumul județean, nu se poate considera că investiția propusă obstrucționează vederea parcelei CF 312850 către frontul stradal, acesta rămânând liber și neafectat prin desfășurarea investiției propuse. Având în vedere cele prezentate mai sus considerăm că realizarea acestui proiect va avea efecte benefice atât din considerente de protecție a mediului cât și din punct de vedere socio-economic. De asemenea, considerăm că prezența în zonă a utilităților realizate prin proiect (apă, canalizare, energie electrică) va contribui favorabil la creșterea valorii proprietăților învecinate”, i s-a transmis femeii.
Mai pe românește, după apariția gropii de gunoi, arădenii se vor bate să-și cumpere terenuri în vecinătatea ei și probabil că și sala de evenimente ar urma să aibă un succes fulminant, nu de alta, dar toată lumea își va dori să se căsătotească, să își boteze copiii sau măcar să își sărbătorească ziua de naștere într-un loc atât de „exotic”.
Foto: Critic Arad

Recomandările redacției